Intervalele muzicale – Ce trebuie să știe despre ele un muzician desăvârșit?

Intervalele muzicale – Ce trebuie să știe despre ele un muzician desăvârșit?

Studiul melodiei, armoniei și polifoniei poate începe imediat ce viitorul muzician a învățat cum se cuvine intervalele muzicale. Cunoscute încă din timpul grecilor antici, intervalele muzicale au ajuns să devină parte a unei discipline numite intervalica în timpul Evului Mediu. Cert este faptul că în ziua de astăzi este obligatoriu ca orice artist să le studieze în detaliu pentru a înțelege fenomenul artistic muzical în aspectul său intonațional. 

În articolul de mai jos se găsesc informații utile despre ce sunt intervalele muzicale, cum sunt ele clasificate, cum se identifică un interval muzical și multe alte lucruri interesante!

Cuprins:

1. Intervalele muzicale 

1.1. Ce este un interval muzical

1.2. Clasificarea intervalelor muzicale

2. Cum se identifică un interval muzical

3. Intervalele muzicale generice

<h2>1. Intervalele muzicale</h2>

Pentru un muzician în devenire este vital să învețe încă de la început intervalele muzicale. Dacă nu o va face, nu va putea să cânte așa cum își dorește. De exemplu, învățarea chitarei, pianului sau a oricărui alt instrument muzical se poate face doar dacă elevul va reuși să stăpânească intervalele. 

Se spune că pentru a le cunoaște, acesta trebuie neapărat să asculte muzica, nu să o audă. Este important să se analizeze distanțele dintre sunetele ascultate, apoi ele pot fi reproduse pe instrument. De exemplu, se poate face acest lucru ușor la chitară, intervalele fiind reproduse cu vocea și apoi pe instrument. 

Relațiile matematice dintre intervale exprimă o formă exterioară abstractă de echilibru și moderație. Grecii antici erau de părere că muzica poate fi văzută ca o legătura între matematică și sufletul omului. 

1.1. Ce este un interval muzical

Intervalul muzical reprezintă raportul de înălțime dintre două sunete muzicale. Cea mai importantă proprietatea a sa este consonanța. Pentru a răsturna un interval se va muta nota cea mai joasă cu o octavă mai sus sau nota cea mai înaltă cu o octavă mai jos. Intervalele muzicale pot fi simple (nu sunt mai mari decât o octavă) sau complexe (sunt mai mari decât o octavă). Ele pot fi mărite sau micșorate, mici, mari și perfecte. 

1.2. Clasificarea intervalelor muzicale

Intervalele muzicale sunt în număr de opt, atâtea note câte se află și în gamă:

  • prima, care se formează prin repetarea a două sunete pe aceeași dreaptă (prima perfectă este foarte ușor de recunoscut pentru că e o notă repetată în aceeași octavă);
  • secunda este de două feluri (mare și mică) și se formează între două sunete aflate pe trepte alăturate (secunda mare are are doua tonuri și este notată cu 3M, iar secunda mică are un ton plus un semiton și se notează cu 3m);
  • terța este intervalul format între două sunete aflate la distanță de trei trepte (terță mare și terță mică);
  • cvarta este un interval perfect și se formează între două sunete aflate la distanță de patru trepte (are două tonuri plus un semiton);
  • cvinta se formează între două sunete aflate la distanță de cinci trepte și are trei tonuri și un semiton;
  • sexta se formează între două sunete la distanță de șase trepte și este de două feluri: sextă mare (6M) și sextă mică (6m);
  • septima este un interval ce se formează între două sunete și se află la distanță de 7 trepte (septima mare se notează cu 7M și septima mică se va nota cu 7m);
  • octava este intervalul aflat între două sunete la distanță de 8 trepte.

<2. Cum se identifică un interval muzical

Pentru a se identifica un interval muzical este important ca elevul să cunoască mărimea numerică și calitatea. Mărimea numerică se obține prin numărarea notelor dintr-un interval. Calitatea se obține prin aflarea numărului exact de tonuri și semitonuri în interval. 

3. Intervalele muzicale generice

Intervalele măsoară distanța dintre note pe claviatură, iar intervalele generice măsoară distanța dintre note pe partitură. Aceasta din urmă este alcătuită din 6 linii și 4 spații, numite și unități. Astfel, pot fi identificate următoarele intervale generice:

  • secunda generică (distanța este de o unitate);
  • terța generică (distanța de două unități);
  • cvarta generică (dstanța este de trei unități);
  • cvinta generică (distanța este de 4 unități);
  • sexta generică (distanța este de 5 unități);
  • septima generică (distanța ei este de 6 unități);
  • octava generică (distanța este de 7 unități).

În concluzie, înainte de a începe studiul oricărui instrument, viitorul muzician trebuie să învețe cum se cuvine elementele de teorie, implicit intervalele muzicale, fără de care nimic nu ar fi posibil. Cu multă voință și seriozitate, acest efort va fi răsplătit înzecit! 

surse foto:

shutterstock.com

unsplash.com

admin

4 Comments

Laurentiu Posted on13:48 - 10 martie 2020

Ma depasesc problemele, sunt incepator, am luat un pachet Ibanez V50. Intai sa invat sa il folosesc :)))

ioana Posted on0:12 - 26 mai 2020

secunda este de două feluri (mare și mică) și se formează între două sunete aflate pe trepte alăturate (secunda mare are are doua tonuri și este notată cu 3M, iar secunda mică are un ton plus un semiton și se notează cu 3m);

aici nu e 2 in loc de 3. 3 nu e la terta?

    Florinel Posted on11:23 - 9 iunie 2021

    Da, a gresit mai rau decat un incepator!!!
    Secunda se noteaza cu 2, insa foarte rar se noteaza!

Anne-Marie Iuliana Iacob Posted on0:34 - 8 februarie 2021

Secunda este intervalul muzical format din sunete aflate pe trepte alaturate; diferenta dintre secunda mica (prescurtare 2m) si secunda mare (prescurtare 2M) este data de distanta dintre aceste sunete alaturate, si anume:
– distanta mica = semiton (prescurtare ST) – echivaleaza ca interval cu secunda mica
– distanta mare = ton (prescurtare T) – echivaleaza ca interval cu secunda mare

Terta este intervalul muzical care cuprinde 3 trepte alaturate; intervalul propriu-zis este format din cele 2 sunete extreme.
– terta mica (3m) este formata dintr-un ton si un semiton (T+ST sau ST+T) alaturate, indiferent de ordinea acestora;
– terta mare (3M) este formata din 2 tonuri (2T) alaturate.

Leave a Reply