Tamburina – instrument muzical: tipuri, istoric și cum se cântă!

Tamburina – instrument muzical: tipuri, istoric și cum se cântă!

Tamburina are un istoric interesant și iese în evidență, nu doar prin rolul său de instrument de percuție. Tamburul este format dintr-un cadru din lemn sau plastic, cu zurgălăi pe marginea sa și cu o membrană de piele lipită sau bătută în cuie (deși nu este obligatoriu). Mai jos ți-am pregătit o scurtă prezentare a tamburinei, istoria sa și cele mai cunoscute tipuri, care se regăsesc în toată lumea.

Cuprins

  1. Istoria tamburinei – instrument muzical
  2. Tipuri de tamburină
  3. Cum se cântă la tamburină?

Tamburina se găsește de-a lungul istorie mai ales în Egipt și Grecia, deși nu a purtat aceeași denumire – la început, evreii au numit-o tof. Tamburina este un amestec de cuvinte arabe combinate cu cele franceze (tamburin) (tunbur) din cuvântul persan tambur.

Tamburinul francez este un tambur lung și îngust, folosit în Provence, în timp ce cuvântul arab tunbur înseamnă tambur. Acesta este motivul numelui tamburin, care înseamnă un instrument cu cap de tambur; în ciuda faptului că unele tamburine nu au membrană de rezonanță.

În limba arabă, cuvântul Rikk este denumirea de astăzi a tamburinei, folosită la petreceri și ca acompaniament pentru ritm, simbol al veseliei, fericirii.

1. Istoria tamburinei – instrument muzical

Tamburinul are o mulțime de forme creative, deși forma populară este tamburinul rotund sau circular. De la muzica gospel la muzica pop, tamburina are rolul său de a acompania ritmul. De asemenea, putem găsi tamburinele în muzica populară italiană, muzica populară turcă, muzica persană, muzica populară greacă, muzica populară clasică, rock și, bineînțeles, samba.

Tamburina – tambur cu cadru mic având una sau două piei bătute sau lipite de un cadru circular sau poligonal superficial. Tamburul se cântă în mod normal cu mâinile goale și adesea are atașat la el zurgălăi, clopote cu pelete sau melci. Tamburinele europene au, de regulă, o singură piele și zurgălăi așezate în părțile laterale ale cadrului. Tamburina de desemnare se referă în special la tamburul cu cadru european; cu toate acestea, termenul este adesea extins pentru a include toate tobele-cadru înrudite, cum ar fi cele din țările arabe și, uneori, cele care nu au legătură, cum ar fi toba șamanului din Asia Centrală, America de Nord și Arctica.

În Sumerul antic, în ritualurile templelor au fost folosite tobe cu cadru mare. Tanderele mici s-au folosit în Mesopotamia, Egipt și Israel (toful ebraic) și în Grecia și Roma (timpanul) și au fost folosite în cultele zeițelor-mamă Astarte, Isis și Cybele. Astăzi sunt proeminente în muzica populară din Orientul Mijlociu și sunt, de asemenea, folosite pentru a însoți recitările Coranului. Soiurile includ daf (de asemenea, un cuvânt generic pentru astfel de tobe), bandīr, ṭār și dāʾirah. Sunt jucate în mare parte de femei.

Cruciații au adus instrumentul în Europa în secolul al XIII-lea. Numită timbrel sau tabret, a continuat să fie folosită mai ales de femei și ca acompaniament la cântec și dans. Tamburinul modern a reintrat în Europa ca parte a formațiilor muzicale turcești în vogă din secolul al XVIII-lea. A apărut ocazional în partituri de operă din secolul al XVIII-lea (de exemplu, de Christoph Gluck și André Grétry) și a intrat în uz orchestral general în secolul al XIX-lea cu compozitori precum Hector Berlioz și Nikolay Rimsky-Korsakov.

2. Tipuri de tamburină

Majoritatea fiind derivate dintr-un original care nu poate fi estimat exact în istorie, tamburinele au diferite denumiri în funcție de zonă și cultură:

Buben

Buben este un instrument muzical al familiei de percuție similar cu un tamburin. Un buben constă dintr-un cerc de lemn sau metal, cu o membrană etanșă întinsă peste una din laturile sale. Anumite tipuri de buben sunt echipate cu inele metalice clanking, farfurii, chimvale, sau clopote mici. Acesta este ținut în mână și poate fi cântat în numeroase moduri și este folosit pentru acompaniamentul ritmic in timpul dansurilor, solist sau cântând corale. Numele este legat de limba greacă βόμβος (sunet scăzut și gol) și βομβύλη (o rasă de albine). Se știe că Buben a existat în multe țări încă din vremuri străvechi, în special în est. Există multe tipuri de bubene, inclusiv def, daf sau qaval (Azerbaidjan), daf sau khaval (Armenia), daira (Georgia), doira (Uzbekistan și Tadjikistan), daire sau def (Iran), bendeir (țările arabe), pandero (Spania).

Daf

Daf indică, de obicei, ritmul muzicii de cântat, precum un dirijor în muzica orientală monofonică.

Pandeiro

Provenit în Galicia sau Portugalia, Pandeiro a fost adus în Brazilia de către coloniștii portughezi. Este un instrument de percuție de mână, tipic pentru muzica tradițională braziliană.

3. Cum se cântă la tamburină?

Există diferite metode atunci când vine vorba de cântatul la tamburină. Pot exista și alte tehnici care nu sunt menționate aici; cu toate acestea, mai jos sunt tehnicile comune utilizate de toată lumea. 

Pentru a reda sunetul tamburinei, trebuie să ții tamburinul în mod corespunzător: tamburul se ține cu mâna dominantă, iar cu cealaltă se lovește; degetul mare așezat pe marginea cadrului, iar cele patru degete sub cadrul tamburinei.

Rolul degetului mare este de a controla sunetul și de a lovi în cazul în care este nevoie de un plus de sunet – dacă apeși degetul mare pe membrana de piele, sunetul se va reduce. Ai grijă să nu strângi cadrul prea tare și să ai o mișcare relaxată.

Fiecare instrument muzical are farmecul și rolul său, purtând o istorie bogată. În cazul tamburului, articolul de mai sus conține esența impactului pe care l-a avut tamburina de-a lungul vremii în întreaga lume. Ascultă muzica tradițională în care se folosește acest instrument, iar dacă ai ocazia, nu ezita să îl folosești pentru a trăi o experiență cu totul aparte!

Sursă foto: pinterest.com

admin

Leave a Reply