Calitatile sunetului – Tu ce stii despre muzica? Afla care sunt cele 4 caracteristici aparte!

Calitatile sunetului – Tu ce stii despre muzica? Afla care sunt cele 4 caracteristici aparte!

Muzica este un sunet. Sunetul este atunci cand auzul tau percepe unde sonore. In momentul in care undele sonore lovesc timpanul, informatiile produse prin vibratia creata sunt transmise creierului prin intermediul impulsurilor nervoase.  

CUPRINS 

  1. Calitatile sunetului- Care este diferenta dintre zgomot si sunet? 
  2. Care sunt calitatile sunetului? 

1. Calitatile sunetului- Care este diferenta dintre zgomot si sunet?

Sunetul este o forma de energie care se transmite prin variatii de presiune pe care urechea umana le poate detecta. In momentul in care se canta la o chitara, spre exemplu, coardele vibrante transforma particule de aer in vibratii si genereaza unde de presiune in aer, care construiesc un sunet de calitate. Sunetul poate calatori si prin alte canale, precum apa sau otelul.  

Daca sunetul produs de o vioara este perceput de ureche in mod placut, zgomotul este un sunet nedorit, care este provocat de unde neregulate si inegale din punct de vedere al intensitatii, duratei si al inaltimii.  

Cu toate acestea, ceea ce tu poti considera a fi un zgomot, multe alte persoane il pot percepe precum un sunet. Atingerea unui creion de birou poate fi ritmica si melodioasa pentru o anumita persoana, dar, in acelasi timp, poate fi perceput precum un sunet iritant pentru altcineva.  

Desi clasificarea dintre sunet si zgomot difera in functie de ascultator, persoanele in varsta considera mult mai multe sunete  drept unde neplacute pentru ureche, deoarece auzul uman se deterioreaza treptat pe parcursul vietii, iar frecventele extrem de inalte si cele joase sunt primele care se pierd. 

2. Care sunt calitatile sunetului?

Calitatile sunetului muzical se impart in 4 mari categorii: inaltime, durata, intensitate si timbre. Citeste in continuare cateva informatii suplimentare despre fiecare!

  • Inaltime 

Ea este calitatea sunetului care ne spune daca un sunet este inalt sau scazut. Totul depinde de viteza vibratiei. Aceasta caracteristica se masoara in unitati numite hertzi (Hz), care arata numarul de vibratii produse pe secunda. Astfel: 

  • Sub 16,5 Hz sunt infrasunete 
  • Intre 16,5 Hz si 20.000 de Hz sunt sunete care pot fi auzite de catre urechea umana 
  • Peste 20.000 de Hz sunt ultrasunete 

Valoarea maxima a intensitatii sunetului care poate fi suportata de catre om se numeste prag de senzatie dureroasa.  

Prin urmare, exista doua tipuri de intensitati: 

  • Intensitate Sonora 
  • Intensitate auditiva- inaltimea suportata de simtul auditiv al omului 
  • Durata 

Aceasta este caracteristica sunetului care diferentiaza un sunet scurt de unul lung. Ea se calculeaza de la aparitia primului sunet, pana la terminarea ultimei vibratii. Durata unui sunet este reprezentata prin intermediul a mai multor simboluri, insa in mod clasic ea este prezentata sub forma unor note muzicale.  

  • Intensitate 

O alta calitate a sunetului este intensitatea. Aceasta indica diferenta dintre un sunet puternic si unul moale. Totul depinde de amplitudinea undei si de distanta dintre punctele cu cea mai mare vibratie. Se masoara in unitati de masura numite decibel (dB). 

In cazul cantatului la pian, (p) inseamna intensitate scazuta, iar (f) reprezinta dinamicitate. In momentul in care litera este dublata sau triplata, intensitatea simbolului se mareste. De exemplu, pp inseamna foarte moale, iar ppp indica o intensitate foarte, foarte scazuta.  

  • Timbru 

Unul dintre elementele de baza ale muzicii este repzentat de catre timbru. Fiecare nota produsa de un instrument muzical construieste un val complex, care contine mai mult decat o frecventa, numit timbru. Urechea si creierul uman sunt capabile sa aprecieze variatii foarte mici ale acestuia.  

Un timbru placut asociat cu sunetele de calitate produse de un instrument muzical formeaza un continut armonic.  

In cele din urma, acum ca ai aflat toate aceste informatii extrem de valoroase si importante, iti va fi mult mai usor sa apreciezi sunetele si sa faci diferenta dintre armonia lor si zgomotele produse de anumite masinarii sau lucruri. Astfel, muzica produsa de un anumit instrument muzical si reprezinta o activitate complexa si intensa, care are la baza foarte multe elemente ce formeaza un tot unitar pe care urechea umana il poate aprecia sau nu. Cert este ca in momentul in care toate elementele se impletesc in mod armonios, simtul auditiv al omului nu poate percepe decat in mod pozitiv undele sonore primite pe o anumita perioada de timp. 

Sursa foto: Unsplash.com 

admin

4 Comments

Grigore Posted on13:45 - 10 martie 2020

Important este si talentul pentru orice instrument muzical

Radu Posted on15:43 - 10 martie 2020

Bine descris, pot sa inteleaga si oamenii non-muzicali ce inseamna inalte, joase etc

George Posted on15:44 - 10 martie 2020

Interesant Articol

Sebastian Posted on16:28 - 10 martie 2020

E mare lucru ca vă faceți timp și de asemenea articole interesante! Bravo M&C Music! O plăcere mereu când vă trec pragul!

Leave a Reply