Acordarea pianului: Ce trebuie să știi despre reglarea acestui instrument muzical

Acordarea pianului: Ce trebuie să știi despre reglarea acestui instrument muzical

Pianul este un instrument muzical complexă și dispune de numeroase piese mobile. Dar care este importanța acordării lui? Când trebuie făcut acest lucru? Este cu adevărat necesară reglarea lui? 

Dacă ești pianist sau intenționezi să achiziționezi un astfel de instrument, este foarte probabil că ți-ai pus deseori aceste întrebări. Muzicienii experimentați, pe de altă parte, nu își fac foarte multe griji din acest punct de vedere și, pur și simplu, își reglează instrumentul de două ori pe an, după cum recomandă majoritatea experților. Puțini se deranjează să întrebe mai multe despre importanța acestor acțiuni. 

Gândul de a regla tensiunea fiecărei corzi de pian poate fi destul de plictisitor și incomod. Angajarea unui maestru acordor de două ori pe an este soluția iubită de majoritatea proprietarilor de pian. Înainte de a face acest lucru, este esențial să înțelegi cum funcționează aceste instrumente.

Cuprins

1. Când trebuie să acordezi pianul

2. Acordarea pianului – De ce ce trebuie să faci acest lucru

3. Cum se face corect acordajul pianului

4. Reguli de protejare a pianului

1. Când trebuie să acordezi pianul

Când apeși clapele unui pian, un ciocănel corespunzător fiecăreia atinge corzile specifice. Sunetele sunt produse atunci când aceste corzi vibrează.

De multe ori, intervalele dintre tonuri devin inegale. Există multe motive pentru care tensiunile corzilor se pot schimba, inclusiv diferențele de temperatură, umiditatea prea ridicată, precum și uzură.

Așadar, când tensiunile se modifică și nu mai vibrează la frecvențe corecte, înseamnă că pianul este dezacordat.

2. Acordarea pianului – De ce ce trebuie să faci acest lucru

Sunetele unui pian dezacordat sunt foarte neplăcute. Acest instrument își modifică tonurile mai ușor decât crezi. Fluctuațiile zilnice minore ale temperaturii și umidității pot afecta tensiunea corzilor. Chiar dacă nu îl folosești zi de zi, schimbările de mediu sunt suficiente pentru a determina strângerea sau slăbirea lor.

Pentru a evita ca pianul să sune neplăcut, este nevoie de anumite reglări pentru recalibrare.

În plus, pianiștii vor descoperi, de obicei, că sunetul se schimbă după fiecare sesiune de reglare. De fapt, abia atunci vei știi cum ar trebuie să sune instrumentul muzical în mod ideal. Cu acordări obișnuite, oamenii se vor obișnui cu senzația din timpul interpretărilor și modul „corect” în care se aude pianul.

3. Cum se face corect acordajul pianului

Acordarea pianului necesită abilități speciale. Practic, fiecare notă trebuie reglată într-un mod corect. Practic, tu nu auzi doar un sunet când atingi o clapă de pian, ci o serie de frecvențe armonice, care vibrează deasupra tonului de bază.

Tensiunile corzilor vor afecta frecvența undelor sonore produse. Cu alte cuvinte, determină înălțimea sunetelor redate. Cu cât coarda este mai strânsă, cu atât este frecvența și tonul notei sunt mai mari. Pe de altă parte, cu cât este mai scăzută tensiunea, cu atât frecvența și tonalitatea sunt mai mici.

Reglajul se face, în general, cu o cheie specială de acordaj pentru pian.

Creierul nostru se ocupă tot timpul cu prelucrarea armoniilor. Spre exemplu, cele ale vocii tale sunt cele care o fac să sune diferit de cel a altora. Fără acestea, nu am putea face diferența dintre o trompetă și o vioară.

Cu timpul, vei învăța să distingi seriile armonice care vibrează deasupra fiecărui ton.

4. Reguli de protejare a pianului

În afară de reglajele făcute de profesioniști, trebuie ținut cont și de alte aspecte. Umiditatea și temperatura din încăperea în care se află pianul se va regla, astfel încât să nu existe fluctuații foarte mari.

Folosește un încălzitor pentru pian și lasă-l acolo tot timpul. Aceasta va menține constantă temperatura internă a pianului și va preveni condensul pe suprafața lui. Acesta este periculos, pentru că se colectează în interiorul instrumentului pentru perioade îndelungate de timp, iar corzile ar putea rugini, în timp ce lemnul poate începe chiar să se descompună.

Așadar, este important sa se facă acordarea pianului cel puțin de două ori pe an sau de fiecare dată când crezi că nu mai sună așa cum ar trebui.

sursa foto – pixabay.com

De asemenea, pianul tău trebuie așezat departe de ferestre și de lumina directă a soarelui. De preferință, partea dreaptă a pianului trebuie să fie așezată spre un perete interior, pentru a adăuga  un plus sunetului acestui.

Pianul tău trebuie, de asemenea, să fie ferit de căldură exagerată, de curenți de aer puternici și să nu se afle în apropierea bucătăriei sau a băii.

Evită să miști pianul pe cât posibil. De fiecare dată când este mutat, poziția plăcii de sunet se va schimba. Acest lucru face ca pinii care țin corzile să se răsucească și să modifice tensiunea. Dacă trebuie, totuși, să muți pianul, atunci ia-ți un ajutor care să aibă grijă de picioarele instrumentului și ridicați-l împreună, apoi mișcați-l încet și cu mare atenție. Este recomandat ca, după fiecare modificare a poziției, să chemi un acordor profesionist care să evalueze starea pianului.

În concluzie, acordarea unui pian nu este o treabă atât de ușoară. Apelează la un profesionist, dar, în același timp, învață modul în care se propagă sunetul atunci când atingi una dintre clapele pianului.

admin

Leave a Reply