Emoțiile de scenă: Ce este tracul de scenă și cum poți scăpa de el

Emoțiile de scenă: Ce este tracul de scenă și cum poți scăpa de el

Respirația ți se accelerează, pulsul îți crește, gâtul tău se usucă pe măsură ce palmele transpiră abundent, simți un gol în stomac și, tocmai când vrei să scoți primul sunet, mâinile și genunchii se înmoaie. Ți se întâmplă? Într-adevăr, scena poate fi înspăimântătoare, mai ales dacă ai avut o experiență negativă anterioară. Emoțiile te copleșesc, te consumă în cel mai scurt timp și te pot imobiliza pur și simplu? Înseamnă că ai trac. Află din acest articol ce este acesta, de ce apare, dar și cum gestionezi situația.

Cuprins

1. Ce sunt emoțiile?

2. Emoțiile de scenă – Primele simptome ale tracului

3. De ce apar emoțiile pe scenă?

4. Lupta cu tracul: ce se întâmplă în mintea și corpul artistului?

5. Frica de scenă și cum să îți controlezi emoțiile

1. Ce sunt emoțiile?

Să începem cu anxietatea, care este definită ca un sentiment de îngrijorare, nervozitate sau neliniște cu privire la un eveniment viitor. Majoritatea oamenilor au experimentat un anumit nivel de anxietate înainte, în timpul sau după o apariție pe scenă, fie că e vorba despre o cuvântare sau despre interpretarea unei melodii. 

Anxietatea diferă de frică. A doua se adresează unei amenințări prezente, în timp ce prima este simțită în mod obișnuit în raport cu ceva din viitor. Aceasta este o experiență umană normală și sănătoasă și, în doze mici, este benefică în luarea deciziilor pentru a atinge un nivel maxim de interpretare.

Anxietatea din timpul unei reprezentații (tracul) este nervozitatea sau neliniștea cu privire la un eveniment viitor în care ți se va cere să execuți o anumită sarcină, cum ar fi interpretarea unei melodii, un discurs sau un test și, de obicei, se manifestă puternic atunci când ești față în față cu publicul. Simptomele pot fi prezente atât în timpul spectacolului, dar și înainte de acesta cu săptămâni sau chiar luni. Uneori, rămân prezente și după terminarea evenimentului.

Personalitatea și lucrurile în care crezi îți afectează puternic experiențele pe scenă. Oamenii extrovertiți, siguri de sine, care consideră că spectacolele reprezintă o provocare plină de satisfacții au, în general, mai puține emoții decât cei care se tem că sunt în centrul atenției.

De exemplu, persoanele introvertite care cântă la un instrument muzical, ce au trecut prin acest tip de emoții și au prezentat simptomele normale de gură uscată și fluturi în stomac, își vor face foarte multe griji înaintea unui concert. Prin comparație, muzicienii care s-au bucurat în mod regulat de succes așteaptă cu nerăbdare să ajungă din nou în fața publicului.

Vestea bună este că, în cazul unui efort bine direcționat, chiar și muzicienii cu anxietate pot înlocui gândurile și experiențele negative cu cele pozitive.

Emoția pe scenă nu este considerată în mod obișnuit ca o fobie.

Tracul tinde să se manifeste oarecum altfel decât majoritatea fobiilor. De fapt, acest tip de teamă intensă împiedică doar rareori capacitatea de a lucra. În schimb, emoțiile de scenă tinde să apară în timpul unei audiții sau a unei interpretări. Deși reacțiile fiecărei persoane sunt unice, majoritatea cazurilor respectă un model previzibil.

2. Emoțiile de scenă – Primele simptome ale tracului

Să accepți faptul că te confrunți cu o stare de anxietate pe scenă este foarte important, deoarece este primul pas către înțelegere și depășirea acesteia. Dacă ai experimentat unul sau multe dintre următoarele simptome înaintea sau în timpul unei interpretări, înseamnă că te confrunți cu spaima de scenă:

  • Transpirație excesivă (de obicei, în palme și la picioare, dar ar putea fi oriunde)
  • Frecvența cardiacă crescută
  • Frisoane, bufeuri sau modificări bruște ale temperaturii corpului
  • Respirație ușoară sau hiperventilație
  • Amețeală
  • Gânduri rele, teama obsesivă de eșec în timpul prestației
  • Incapacitatea de a te concentra sau de a prelucra informații logice
  • Greață, vărsături sau diaree
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Nevoie frecventă de a folosi baia
  • Incapacitatea de a vorbi sau de a ține o conversație de bază
  • Tremurat, mai ales la mâini
  • Sensibilitate crescută la lumină sau la sunete

De la tremuratul mâinilor, până la spaima creierul tău, care nu mai poate reacționa decât făcând scenarii pentru o posibilă evadare, toate părțile corpului tău reacționează excesiv, cu excepția celei care ar trebui: gura.

3. De ce apar emoțiile pe scenă?

De unde vin emoțiile? Acestea încep, în general, cu săptămâni sau luni înainte de concert sau de discurs și se manifestă adesea ca o anxietate generalizată. Dacă ai această afecțiune, este foarte posibil să începi să te simți hiperalert, plin de energie. Pe măsură ce data prestației se apropie, simptomele se agravează. Cu câteva ore înainte de spectacol, poți prezenta simptome de fobie mai tradiționale, incluzând probleme gastrointestinale, cum ar fi vărsături sau diaree, iritabilitate, modificări de bruște de dispoziție, tremor și palpitații cardiace.

Cu toate acestea, atunci când ajungi pe scenă, instinctele tale preiau controlul. Cei mai mulți anxioși spun că au puține simptome în timpul prestației. Asta, pentru că, atunci când transmiți energie publicului tău, reușești să-ți intri definitiv în rol și să nu mai ai trac de scenă.

Mulți interpreți experimentează un tip de euforie atât în ​​timpul spectacolului, cât și după. Acest exces de adrenalină poate explica parțial de ce simptomele fricii de scenă dispar complet atunci când te confrunți cu obiectul fobiei tale.

4. Lupta cu tracul: ce se întâmplă în mintea și corpul artistului?

Cum îți controlezi emoțiile? Tracul a fost descris în mod corespunzător drept o „auto-otrăvire prin adrenalină”. Ca răspuns la stres, glandele suprarenale pompează un hormon, epinefrina (adrenalina), în fluxul sanguin, determinând organismul să intre într-o stare de excitație ridicată. Persoana în cauză transpiră și tremură, mușchii sunt încordați, inima bate neregulat, gura se usucă, are probleme cu respirația, poate avea greață sau amețeli și gâtul se usucă. Acesta este așa-numitul răspuns „lupți sau fugi”, despre care se crede că s-a dezvoltat la om pentru a ajuta la pregătirea organismului pentru acțiuni puternice ca răspuns la o amenințare iminentă. Fără eliberarea acesteia, hiperactivarea devine, practic, un atac de panică.

În ceea ce privește gândurile care însoțesc răspunsul fizic, cel mai important pare să fie un sentiment de expunere. Și, în cazul obișnuit, interpretul nu poate face nimic pentru a schimba părerea spectatorilor, pentru că se simte complet gol.

Și încă un alt mister al luptei cu emoția scenei: în foarte multe cazuri, ea nu dispare cu timpul. Dacă artistul merge în mod repetat pe scenă cu frica de eșec și are, în schimb, un succes, nu ar trebui să treacă și tracul, în cele din urmă?

Chiar și artiștii experimentați recunosc că nu au scăpat niciodată de frica de scenă. Unii dintre ei mărturisesc că nici măcar nu se mai luptă cu ea, pentru că știu că o vor avea mereu.

5. Frica de scenă și cum să îți controlezi emoțiile

Dacă suferi de frică de scenă, ia în considerare ajutorul unui profesionist în sănătate mintală. Ca orice fobie, tracul este tratabil sau măcar diminuat. O opțiune populară este terapia cognitiv-comportamentală. Mulți dintre cei copleșiți de emoții intră pe scenă cu convingerea că performanța lor nu va fi „suficient de bună”, dezamăgind, astfel, publicul și distrugându-și propriile cariere.

Terapia te poate ajuta să înlocuiești aceste mesaje negative cu gânduri mai raționale. De asemenea, vei învăța mai multe exerciții de relaxare, pe care le poți face atunci când anxietatea devine copleșitoare. Frica de scenă este extrem de frecventă și mulți interpreți nu solicită niciodată ajutor. Cu un tratament adecvat, însă, starea poate fi gestionată cu succes.

În primul rând, mută-ți atenția de la tine și de la teama ta de insucces către adevăratul scop, acela de a-ți arăta valoarea în fața publicului. Nu te mai încărca inutil cu convingerea că interpretarea ta ar putea fi jalnică. În schimb, concentrează-te asupra gândurilor și imaginilor liniștitoare, care te pot calma. Refuză gândurile care creează îndoială de sine și încredere scăzută.

Există multe moduri de calmare a minții și corpului, cum ar fi respirația profundă, exercițiile de relaxare, yoga și meditația. Te vor ajuta mult exercițiile fizice. De asemenea, este bine să te hrănești corespunzător și să ai, în general, obiceiuri de viață sănătoase. Încearcă să reduci cât mai mult posibil cofeina, zahărul și alcoolul. Imaginează-ți că vei avea succes și concentrează-te întotdeauna pe puterea și abilitatea ta de a gestiona situații provocatoare.

Pregătește-ți materialul în avans și interpretează-l cu voce tare pentru a-ți auzi vocea sau exersează interpretarea la pian, chitară, vioară, tobe sau ce instrument vei folosi, astfel încât să fii sigur pe tehnica ta. Creează legături cu publicul tău: zâmbește și salută oamenii. Gândește-te la ei mai degrabă ca prieteni, decât ca la dușmani.

Și, nu în ultimul rând, exersează în oglindă o postură sigură de sine. Renunță să încerci să fii perfect și înțelege că este OK să greșești. Fii natural, fii tu însuți. 

Iată, în continuare, câteva exerciții care te pot ajuta să scapi de emoții pe scenă:

Meditaţia

Găsește un spațiu liniștit, așază-te într-o poziție suficient de confortabilă pentru minimum 10 minute, închide ochii și golește-ți mintea de gânduri. Este atât de simplu! Meditația este, pur și simplu, o stare în care care nu te mai gândești la nimic. 

Din când în când, mintea ta va dori să se reconecteze la realitate. Atunci când se întâmplă acest lucru, trebuie să o aduci înapoi, într-un spațiu gol. Dacă reușești să practici meditația zilnic, timp de 10-20 de minute, veți putea, în timp, să lași deoparte gândurile care te distrag în timpul spectacolelor, inclusiv pe cele anxioase.

Fă-ți griji doar pentru primele cinci minute

Cercetările sugerează că primele minute ale unei prestații pe scenă sunt cele mai stresante. Atunci ai parte de cele mai mari emoții. După aceea, este foarte probabil să-ți reintri în rol și să mergi mai departe fără probleme. Cunoașterea acestui lucru poate fi un mare avantaj. Când interpretezi o partitură, spre exemplu, asigură-te că în primele cinci minute ești un pic mai concentrat și stăpân pe emoții. Restul timpului pe scenă poate fi mai organic și poți să pui mai mult suflet.

Când a venit momentul să intri pe scenă, ar fi bine să-ți induci gândul că spectacolul va dura doar cinci minute. Faptul că vei fi pe deplin pregătit pentru cea mai proastă parte a reprezentației îți va oferi încrederea de care ai nevoie pentru a merge mai departe.

Concentrează-te pe conținut, nu pe autocritică

Emoția generează adesea o buclă de păreri negative, care funcționează în felul următor: înainte sau în timpul prestației, partea anxioasă a creierului tău dezvoltă o imagine despre cum trebuie să arăți în fața publicului. În același timp, percepe fiecare semn din partea publicului ca o potențială amenințare. Dacă cineva din audiență cască sau se uită la ceas, creierul tău ar putea eticheta acest lucru drept o catastrofă. Astfel, devii convins că toată lumea se plictisește.

Cel mai bun mod de a depăși această spirală descendentă este să îți păstrezi atenția în afara ta. Nu uita că publicul nu este acolo numai pentru a te vedea. El este acolo și pentru a învăța ceva din mesajele și din ideile pe care le împărtășești. Concentrează-te pe conținut mai presus de orice altceva și vei evita să fii prins într-o stare de spirit negativă.

Îmbunătățește-ți relația cu tine însuți

Predispoziția spre frica de scenă poate indica o varietate de trăsături de personalitate. Acestea variază de la perfecționism la anxietate socială. Persoanele obsedate de prezența scenică și care se tem că sunt vulnerabile pot suferi de anxietate. Același lucru se întâmplă și celor cu respect de sine scăzut, cu dorință de control sau cu frică de eșec.

Una dintre cheile depășirii emoțiilor este clarificarea factorilor care stau la baza propriei tale frici. Dezvoltarea conștiinței de sine, a compasiunii și a încrederii în propria persoană te va ajuta să eviți să te încarci cu atâta presiune.

Elimină toate gândurile negative

Nu începe prin a-ți spune că nu ești în stare să faci un anumit lucru, pentru că încrederea în propriile forțe va scădea dramatic. Există riscul de a lua drept realitate ceea ce îți spui în mod regulat din cauza panicii. Acest lucru te va face să crezi că nu îți poți stăpâni emoțiile, indiferent cât de mult muncești.

Pune capăt acestei practici înlocuind toate gândurile negative cu cele pozitive. Este foarte simplu să te oprești să gândești „Nu pot face acest lucru” și să îți spui „Pot face asta”. Rostirea gândurilor pozitive cu voce tare îți va face, de asemenea, bine.

Vorbește cu colegii de scenă

Vorbește cu prietenii sau colegii de scenă. Sunt șanse mari să întâlnești pe cineva care, înainte de a păși pe scenă, să aibă același trac. Împărtășirea acestor sentimente te poate ajuta să îți dai seama că nu ești singur și că este complet normal să fii neliniștit. Puteți vorbi, de asemenea, cu un prieten de încredere sau un membru al familiei, să le povestești cum te simțiți, pentru a mai scăpa de emoții.

Contact vizual

Când ești pe scenă, este foarte bine să ai contact vizual cu persoanele care par foarte interesate.  Dacă simți că îți pierzi încrederea, dar observi aprecierea publicului, nu-ți fie frică să te concentrezi asupra lor. Acest lucru îți va reaminti cât talent ai. Dacă, totuși, audiența nu pare să reacționeze pozitiv, privește către un membru al familiei sau către un prieten de încredere de pe scaunele din fața ta. Ei te vor susține, indiferent de ce se întâmplă.

Finalul

Încheie-ți reprezentația într-o notă optimistă, astfel încât publicul să plece într-o dispoziție fericită. Ultima impresie contează. Orice greșeală ai fi făcut în cadrul prestației va fi ștearsă din memoria colectivă.

În concluzie, emoțiile sunt cât se poate de normale. Dar, din fericire, există multe soluții prin care poți să le controlezi. 

sursa foto – pixabay.com

admin

Leave a Reply