Muzica techno: istorie, subgenuri și cum să o produci

Muzica techno: istorie, subgenuri și cum să o produci

Muzica techno nu este un gen nou de muzică. Probabil ești obișnuit să îl auzi în club, la festivalurile și la petrecerile unde toată lumea dansează. Poate ești obișnuit să te miști pe ritmurile acestui stil muzical sau poate nu este printre preferințele tale. Însă nu strică niciodată să afli mai multe despre el.

Indiferent de preferințe, trebuie să știi că acest gen muzical are o istorie vastă în spate și a evoluat enorm de-a lungul anilor, în mai multe stiluri diferite, care au marcat viețile oamenilor, acum existând chiar și artă techno.

În acest articol vei afla cum a apărut muzica techno, care sunt subgenurile acestui stil și cum poți să produci chiar tu acest tip de muzică.

Cuprins:

1. Ce este muzica techno

2. Istoria muzicii tehno

3. Subgenuri ale muzicii techno

4. Cum să faci muzică techno

1. Ce este muzica techno

Pentru techno, ritmul este cel mai important. El este un gen muzical unic, care nu are nevoie de o melodie la modul convențional pentru a funcționa. Un track poate fi format doar dintr-o bătaie de tobe și manipulare mecanică pentru crearea unor efecte sonore.

În acest fel, acest gen moștenește natura radicală a muzicii clasice electronice și minimalismul, unde repetiția stârnește interesul. Techno are un ritm similar cu disco, dar tempoul este mai alert, între 120 și 150 BPM.

2. Istoria muzicii tehno

Muzica techno este o formă a muzicii electronice, care a apărut în Detroit, Michigan din Statele Unite ale Americii la sfârșitul anilor 1980. Prima înregistrare în care s-a folosit specific termenul de techno a fost în 1988.

În prezent, există mai multe stiluri de techno, însă cel din Detroit este văzut ca cel de bază, din care s-au dezvoltat restul. 

Detroit techno a rezultat ca o împletire a muzicii Afro-Americane, precum Chicago house, funk, electro, electric jazz, cu muzica electronică produsă de artiști precum Kraftwerk, Giorgio Moroder și Yellow Magic Orchestra.

Acest tip de muzică a fost influențat de teme futuristice și fictive, care erau importante pentru societatea americană capitalistă. Un punct de referință a fost și cartea The Third Wave, a lui Alvin Toffler.

Fondatorii genului techno, supranumiți și Belleville Three, au fost Juan Atkins, Kevin Saunderson și Derrick May. Atkins a declarat că citatul “rebelii techno” a lui Toffler l-a determinat să numească în acest fel genul muzical pe care îl produce.

Acest amestec unic de influențe descris mai sus aseamănă muzica techno cu estetica culturală numită afrofuturism. Pentru May, acest gen reprezintă un transfer al spiritului din corp către mașina care îl ajută să producă muzica.

3. Subgenuri ale muzicii techno

Techno a inspirat o varietate de subgenuri, multe dintre ele rezultând ca un amestec al stilului de bază cu altele apropiate sau complet diferite, precum house sau dance. Versiunea din Chicago, acid techno, este caracterizată de zgomote puternice de sintetizator. Dub techno a apărut ca o fuziune a celui principal și modul de producție al muzicii dub.  

Mai există minimal techno, un gen mai greu de produs. A fost făcut populat de artiști precum Villalobos, a căror track-uri durează chiar și 20 de minute, cu puține modificări de ritm. Este, astfel, perfectă pentru club și ascultat meditativ.

4. Cum să faci muzică techno

Poate părea simplu să faci muzică techno. În esență, ai nevoie doar de un sample cu un ritm de baterie, peste care să adaugi efecte, până obții sunetul pe care ți-l dorești.

Dar, ca să obții un track care să poată fi difuzat în club, lucrurile devin mai complicate. Trebuie să uiți de ritmurile convenționale și să creezi note mai subtile, atât înalte, cât și joase.

Primul lucru de care ai nevoie este o pereche bună de căști sau boxe de înaltă calitate, astfel încât să auzi clar fiecare secundă a track-ului. Ca echipament, vei mai avea nevoie de partea de hardware și cea de software.

Pentru partea de hardware, ai nevoie de echipamente de DJ, precum un mixer si un drum beat machine (mașină de ritm), asa cum sunt Korg KR-55 Pro sau Korg KR mini și un sintetizator. Mai apoi, îți trebuie un program de software care să proceseze sunetele produse de instrumente. Spre exemplu, Logic Pro sau Ableton.

Muzica tehno a avut un început interesant în Detroit, iar apoi a evoluat în mai multe subgenuri, care au combinat stiluri diferite, precum house și dance. Este genul perfect pentru club și poți produce chiar tu track-uri interesante dacă ai echipamentul potrivit și destulă determinare.

Sursă foto: Shutterstock.com

admin

Leave a Reply