Tambalul – Unul dintre cele mai apreciate instrumente muzicale

Tambalul – Unul dintre cele mai apreciate instrumente muzicale

Muzica este arta ce bucura toti oamenii, in diferite moduri, fie ca alegi sa o asculti, fie ca iti doresti sa o reproduci cu ajutorul instrumentelor muzicale. Pe lista celor mai populare se afla si tambalul. Insa, pe langa acesta, exista alte sute de instrumente ce te pot ajuta sa iti dezvolti aceasta pasiune. 

Invatarea unui instrument muzical are multiple beneficii, precum: imbunatarirea coordonarii, cultivarea disciplinei si dezvoltarea rabdarii. Cu ajutorul acestui articol, vei afla informatii despre unul dintre cele mai apreciate obiecte din domeniul muzicii si poate te vei convinge ca este timpul sa iti dezvolti aceasta pasiune.

CUPRINS

1. Istoria tambalului si tot ce trebuie sa stii despre acest intrument muzical

2. Componentele unui tambal 

1. Istoria tambalului si tot ce trebuie sa stii despre acest intrument muzical

Muzica este una dintre cele mai frumoase forme de arta, fiind o metoda extrem de puternica pentru exprimarea emotiilor. Conform unui studiu, in momentul in care o persoana trece printr-o perioada grea, este suficient sa fredoneze cateva versuri din melodia preferata, iar corpul va fi invadat de hormonii fericiri. In aceasta categorie se incadreaza si un obiect ce produce sunete cu o istorie lunga si glorioasa. 

Tambalul este unul dintre cele mai vechi instrumente romanesti, originar chiar din Asia, iar, mai apoi, raspandit in Europa. Acesta este un instrument ce apare atat in melodiile folclorice romanesti sau din strainatate, cat si in muzica culta. 

Cu ajutorul unor ciocanele speciale sunt lovite corzile, iar, astfel, se dezvolta o sonoritate neobisnuita. Instrumentul persian santur este considerat drept stramosul tambalului, aparut in momentul migrarii evreilor. Insa cel de-al doilea si-a facut aparitia odata cu secolul XIX, fiind apreciat de toata lumea pentru emotia generata de sunetele lui. 

Probabil majoritatea persoanelor nu stiau, dar tambalul este considerat strabunic al pianului, avand oarecare asemanari. In cazul lui, apesi pe clapele ce declanseaza mecanismul ce loveste coarda. 

Privind tambalul, lucrurile sunt mai simple. Coarda este lovita direct, iar sunetul este declansat ceva mai repede. Acele secunde fac ca acest instrument sa fie total unic si apreciat in randul oamenilor. 

Intretinerea unui astfel de instrument este si ea foarte grea, avand in vedere ca trebuie acordat mereu. Corzile tambalului pot genera chiar si doua sunete concomitent, lucru total unic. 

Tambalul are la baza o cutie de rezonanta prevazuta cu gauri, confectionata in mod normal din lemn de brad, alaturi de corzile din metal. Acestea se incadreaza in trei registre: acut, mediu si grav. 

2. Componentele unui tambal

Tambalul, instrument muzical apreciat mai ales in Romania, Moldova si Ucraina, este folosit pentru acompanierea orchestrei de muzica populara. 

Acesta este format din cinci componente: 

  • placa de rezonanta;
  • mecanismul cu pedale si surdina;
  • sistemul de sprijin; 
  • complectul de coarde cu rasta;
  • carcasa. 

Placa de rezonanta ajuta la amplificarea vibratiilor sonore. Grosimea unei astfel de placi masoara, in mod normal, 7-9 mm. In functie de aceasta depinde taria instrumentului si timbrul acestuia. Complectul de coarde sunt cele intinse pe ramele de sprijin, ce ajuta la declansarea sunetelor in momentul in care sunt lovite cu ajutor ciocanelelor. Practic, aceasta vibratie ce apare in momentul atingerii, duce la aparitia sunetului. 

Sistemul de sprijin este format din 5 grupuri de suporturi, fixate rigid pe placile de lemn. Corzile sunt vopsite in nuante deschise, cu exceptia a patru dintre ele, mai precis cele ce ajuta la producerea notelor: re, do, sol si bemol. Rasta este formata din stinghii dreptunghiulare de lemn, care, impreuna, alcatuiesc panoul inferior. Toate acestea contribuie la transmiterea vibratilor si obtinerea unui timbru uniform. 

Carcasa ajuta la protectia mecanismului format din pedala, surdina si placa de rezonanta, dar si pentru infrumusetarea instrumentului la nivel exterior. In mod normal, aceasta este fabricata din lemn de brad. 

In concluzie, acest intrument muzical bucura pe toata lumea cu sunete unice si pline de emotie. Daca si tu iti doresti sa iti dezvolti aceasta parte artistica, nu sta prea mult pe ganduri! Muzica este unul dintre cele mai importante elemente din viata oricarui om, iar avand in vedere stilurile variate, este imposibil sa nu gasesti un stil ce te poate ajuta sa iti exprimi trairile si sentimentele. Placuta, trista sau chiar romantica, aceasta incanta sufletele ascultatorilor si, in acelasi timp, le vindeca. 

 sursa foto: shutterstock.com

admin

Leave a Reply