Maracas, instrument muzical mexican – Descoperă-i povestea și învață să îl folosești corect!

Maracas, instrument muzical mexican – Descoperă-i povestea și învață să îl folosești corect!

    Maracas face parte din categoria instrumentelor muzicale de percuție. Dacă îl scuturi, acesta produce sunete care se aseamănă cu cele ale castanietelor. Deși este vechi de sute de ani, este de nelipsit din nenumărate stiluri. În plus, reprezintă un avantaj major pentru copiii care visează să ajungă mari instrumentiști, întrucât este foarte ușor de studiat. Ba chiar, multe dintre grădinițe organizează serbări și concerte, în care cei mici cântă la maracas. 

    CUPRINS 

  1. Istoria instrumentului muzical maracas 
  2. Cum este confecționat instrumentul muzical maracas?
  3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre instrumentul muzical maracas

1. Istoria instrumentului muzical maracas

    Nu există o istorie clară a acestui instrument, însă sunt două teorii. Conform primei variante, acesta a apărut printre popoarele indiene, care trăiau în Puerto Rico și Jamaica. Însă, o altă versiune precizează că maracasul provine din Africa și a fost adus în Cuba în epoca colonială. Oricare dintre aceste ipoteze ar fi adevărată, cert este că instrumentul a ajuns în Rusia, la începutul secolului XX. Serghei Prokofiev l-a adus de la Paris și, ulterior, l-a folosit în multe dintre lucrările sale. 

    Astăzi, este foarte popular în America Centrală. Mai exact, toate formațiile care cântă muzică latino-americană folosesc obligatoriu și acest instrument. Mai mult decât atât, sunetul acestuia apare, deseori, și în creațiile orchestrelor simfonice, pentru că oferă un efect unic. Printre cele mai renumite trupe care folosesc maracasul se numără Led Zeppelin și The Rolling Stones. 

Iată câteva dintre stilurile muzicale care se bazează pe sunetele create de maracas: 

  • Salsa 
  • Bossa-nova
  • Samba
  • Rumba 
  • Cha-cha 
  • Merengue 

2. Cum este confecționat instrumentul muzical maracas?

    La început, maracasul era confecționat din fructele copacului calabash, iar obținerea produsului final se făcea în mai multe etape: 

  1. Se culegeau fructele de dimensiuni mici
  2. Se făcea o gaură în ele, încât să poată fi scoasă pulpa
  3. Se introduceau în interior pietricele zdrobite 
  4. Se adăuga un mâner și instrumentul era gata 

    Cu timpul, au avut loc câteva schimbări. Deși efectul a rămas același, instrumentul nu mai poate fi comparat cu o simplă jucărie, așa cum se întâmpla cândva. Astăzi, acesta este realizat din nucă de cocos, piele, lemn, plastic și chiar metal. Mai mult decât atât, este vopsit și decorat cu tot felul de culori speciale, iar pietrele din interior au fost înlocuite de mazăre, semințe, mărgele sau pelete. Singurul detaliu de care se ține cont, în continuare, este ca acesta să își păstreze una dintre cele două forme clasice, rotundă sau ovală. 

    Ține minte, un astfel de instrument poate fi folosit de oricine și este extrem de ușor de învățat. Tot ce trebuie să faci este să îl ții de mânere și să îl agiți. Dacă nu vrei să investești de la început într-un maracas de calitate, poți încerca să îți faci unul acasă. Există o mulțime de variante, iar dacă îți lași imaginația să zboare, vei remarca, cu siguranță, că poți confecționa unul cu obiecte pe care le ai deja în locuință. Iar dacă ai copii, procesul va fi extrem de distractiv pentru ei și s-ar putea să le trezești astfel și apetitul pentru muzică. 

Vezi detalii aici – https://www.mcmusic.ro/traditionale-percutie/lp-macho-maracas.html

Vezi detalii aici – 

https://www.mcmusic.ro/traditionale-percutie/lp-salsa-maracas-puerto-rican-heritage.html

Așadar, fie că plănuiești să îți cumperi un maracas, fie să îl confecționezi tu, apucă-te de treabă! Potrivit specialiștilor, cântatul la maracas îmbunătățește dispoziția oricărui om, indiferent de vârstă, întrucât este foarte ușor de folosit, iar sunetul emis antrenează pofta de distracție și voie bună. 

Surse foto: Shutterstock.com, Pinterest.com

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre instrumentul muzical maracas

  1. Ce este un maracas?

Maracas este un instrument muzical de percuție. De obicei, sunt folosite două astfel de obiecte, care, prin scuturare, produc un sunet aparte, ideal pentru creațiile care au nevoie de un efecte speciale. 

  1. Cine poate cânta la instrumentul muzical maracas?

Conform specialiștilor, maracasul este un instrument muzical potrivit pentru toate vârstele. Dintotdeauna, acesta a fost folosit atât de către copiii foarte mici, cât și de către adulți.

  1. Care sunt stilurile muzicale care folosesc instrumentul maracas?

Maracasul este folosit, în special, de către cântăreții de muzică latino-americană. Stilurile în care este cel mai frecvent remarcat sunt salsa, bossa-nova, samba, rumba, cha-cha și merengue.    

admin

Leave a Reply