Alterațiile muzicale – Care sunt acestea și ce înseamnă?

Alterațiile muzicale – Care sunt acestea și ce înseamnă?

Semnele de alterație sunt elemente de bază ale teoriei muzicale, reprezentând factori esențiali pe care trebuie să îi iei în considerare atunci când dorești să interpretezi sau să citești o partitură. Acestea fac parte din noțiunile importante pe care trebuie să le știi dacă practici muzica, fiindcă influențează în mod direct înălțimea sunetelor și tonalitățile întregii piese pe care o ai de cântat.

În acest articol, vei afla care sunt alterațiile muzicale și ce înseamnă acestea.

Cuprins

1. Alterațiile muzicale – Diezul, Bemolul, Becarul

2. Categorii de alterații muzicale

1. Alterațiile muzicale – Diezul, Bemolul, Becarul

Alterațiile sunt, prin definiție, semne convenționale care modifică înălțimea sunetului, urcând sau coborând nota respectivă. Acestea sunt extrem de des întâlnite în partituri și manuale, fiindcă au un rol esențial în ceea ce privește tonalitatea și armonia melodiei. Dacă ești începător, va fi simplu să le identifici, uitându-te pe claviatura unui pian – clapele de culoare neagră sunt întotdeauna note care conțin astfel de alterații. Pentru a înțelege care sunt posibilele semne care pot schimba caracteristicile unei note, este bine să cunoști câteva lucruri despre cele trei: diezul, bemolul și becarul.

  • Diezul

Diezul (notat ♯) are rolul de a urca înălțimea notei cu un semiton. Semitonul este cea mai mică distanță posibilă între două sunete – adică cel mai mic interval al unei scări sonore. Astfel, dacă, de exemplu, între nota Do și nota Re este distanță de 1 ton (echivalent cu 2 semitonuri), între Do și Do♯ este un interval de un semiton. 

Prin urmare, diezul modifică sunetul cu un semiton în urcare. Acesta este așezat, de regulă, lângă notă sau la începutul portativului. În limba engleză este utilizată denumirea de sharp.

  • Bemolul

Bemolul (notat ♭) influențează nota în mod opus față de diez – adică are rolul de a coborî înălțimea sunetului cu un semiton. Așadar, Si♭ se află la un interval de un semiton în jos față de Si. Acesta, de asemenea, se notează lângă nota pe care o influențează sau la începutul portativului. În limba engleză este numit flat.

  • Becarul

Becarul (notat ♮) nu acționează ca celelalte două semne de alterație, ci le aduce la normal pe cele anterioare. În consecință, el anulează toate efectele diezilor sau ale bemolilor și aduce nota la înălțimea ei de bază. Acesta se utilizează doar în interiorul măsurilor muzicale, lângă nota respectivă. În limba engleză este numit natural.

Double sharp sign

Uneori, în cadrul anumitor partituri poți observa un dublu diez (notat ) sau un dublu bemol (notat 𝄫). Acesta urcă sau coboară nota cu 2 semitonuri (=1 ton), sau cu 1 semiton – doar dacă urmează după o notă cu diez sau bemol. Totuși, acestea sunt mai rar întâlnite, mai ales dacă nu ai contact cu partituri sau interpretări profesioniste. Pentru cei care nu au studii muzicale și cunoștinte teoretice avansate, diezul, bemolul și becarul, sunt suficiente pentru a interpreta corect orice fel de melodie. Având aceste baze importante, te vei descurca, cu siguranță, atunci când vei fi pus în situația de a citi o partitură și de a o transpune în instrumentul pe care îl practici.

2. Categorii de alterații muzicale

Toate alterațiile muzicale se împart în 2 categorii de bază:

  • Alterații accidentale

Alterațiile accidentale sunt cele enumerate deja – diezul, bemolul și becarul. Ele se caracterizează prin faptul că se scriu înaintea fiecărei note, având efect doar în cadrul măsurii muzicale respective, până la apariția barei de măsură (care marchează încheierea măsurii muzicale). Totuși, există și o excepție – efectul se poate extinde și în măsura următoare, dacă există un legato de prelungire între măsuri.

  • Alterații constitutive

Acestea se caracterizează prin locul în care sunt trecute – după notarea cheii muzicale (cea aflată la începutul portativului). Ele alcătuiesc ceea ce se numește armură și au rolul de a indica elementele sonore specifice partiturii respective. Astfel, la cheie pot fi trecuți atât diezi, cât și bemoli, pe anumite note (spații sau linii) de pe portativ. Efectul lor este valabil pentru toate notele indicate, pe tot parcursul melodiei, indiferent de octave. Așadar, dacă, de exemplu, la cheie este trecut Re♯, acest lucru presupune că, la fiecare întâlnire cu nota Re, ea trebuie să fie cântată ca Re♯. Armura existentă poate fi modificată temporar, prin alte alterații, sau prin apariția unei noi armuri. 

Așadar, alterațiile muzicale sunt semne grafice care acordă noi caracteristici notelor muzicale existente în partitură și de care trebuie să ții cont neapărat pentru a interpreta piesa într-o manieră corectă. Nu contează dacă ești la un nivel începător, intermediar sau avansat – diezul, bemolul și becarul sunt extrem de des întâlnite și reprezintă unele dintre notațiile muzicale de bază.

Sursă foto: shutterstock.com

admin

Leave a Reply