Pianiști celebri – Cine sunt considerați a fi cei mai mari pianiști din istorie?

Pianiști celebri – Cine sunt considerați a fi cei mai mari pianiști din istorie?

Pianul este un instrument extraordinar, care are o istorie îndelungată. Datorită acestuia, au luat naștere numeroase compoziții și piese, scrise și interpretate de muzicieni celebri, care au trecut testul timpului și sunt cântate și astăzi pe marile scene ale lumii. Însă, de-a lungul acestei lungi perioade, câțiva interpreți s-au remarcat prin virtuozitatea cu care cântau.

În acest articol vei afla cine sunt considerați a fi cei mai mari pianiști din istorie.

Cuprins

1. Pianiști celebri de origine străină

2. Pianiști celebri de origine română

1. Pianiști celebri de origine străină

În general, muzicienii extrem de cunoscuți și în prezent, indiferent de perioada istorică în care au trăit și au activat, au practicat mai mult de un instrument muzical. Însă, cei care au ieșit în evidență prin talentul lor de a cânta la pian, au devenit celebri datorită acestuia. 

Iată câțiva dintre cei mai buni pianiști din lumea muzicală, de-a lungul istoriei sale:

  • Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven a fost un muzician de origine germană, născut în anul 1770. La vârsta de 10 ani ia primele lecții de muzică, la inițiativa tatălui său, care vedea în fiul său un copil-minune, un al doilea Mozart. Astfel, este remarcat de către profesorul lui și este trimis la Viena, pentru a se pregăti cu însuși Wolfgang Amadeus Mozart și, mai apoi, și cu alți compozitori celebri, precum Joseph Haydn sau Antonio Salieri. Beethoven reușește să se remarce în rândurile aristocrației vieneze și devine un faimos și virtuoz pianist.

  • Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut în anul 1756, la Salzburg, și este unul dintre cei mai cunoscuți compozitori de muzică clasică. Totuși, până să devină celebru pentru acest aspect, el a ieșit în evidență prin geniul său muzical, apărut la vârsta de 5 ani – când a compus primele piese pentru pian. În 1792, tatăl său decide să îl ducă pe micul Mozart în turneu prin Europa, pentru a arăta talentul pe care îl are. Treptat, acesta a creat numeroase opere (aproximativ 626 în total) care sunt extrem de cunoscute și apreciate. 

  • Frédéric Chopin

Frédéric Chopin s-a născut în Polonia, în anul 1810. Acesta a luat primele lecții de pian de la sora sa mai mare, iar la vârsta de 7 ani era deja compozitorul a două poloneze. A devenit un copil muzician extrem de cunoscut, atât datorită calităților sale ca pianist, cât și celor de compozitor. Este cunoscut mai ales pentru faptul că toate compozițiile sale conțin partituri pentru pian – solo sau împreună cu alte instrumente de orchestră.

2. Pianiști celebri de origine română

De-a lungul timpului, au existat țări care au dat naștere unor personalități legendare în lumea muzicală – precum Italia, Germania sau Austria. Însă, există și pianiști români care au ieșit în evidență datorită calităților lor extraordinare de interpretare și compoziție, câștigând un loc important în elita mondială:

  • Dinu Lipatti

Dinu Lipatti este considerat a fi cel mai bun pianist român. Acesta s-a născut în anul 1917, la București, într-o familie pasionată de muzică – mama sa era pianistă, tatăl său era violonist, iar nașul său era chiar însuși George Enescu. La vârsta de 4 ani, Dinu Lipatti a învățat primul său preludiu de Bach, urmând, mai apoi, să studieze și să compună numeroase opere muzicale. Astfel, talentul lui a devenit evident, iar geniul său l-a propulsat printre numele cele mai cunoscute din Europa. 

  • Dan Grigore

Dan Grigore este cunoscut ca fiind unul dintre pianiștii celebri contemporani, de origine română. La vârsta de 3 ani a început să cânte la acest instrument, pentru ca, mai apoi, la 6 ani, să ia lecții la nivel profesionist, urmând să-și continue studiile, atât în țară, cât și în străinătate. Cariera sa muzicală a luat amploare rapid, iar el a câștigat numeroase premii, care l-au situat printre cei mai apreciați muzicieni ai perioadei contemporane.

Astfel, există o multitudine de pianiști faimoși care au contribuit pozitiv la evoluția muzicii, prin geniul și talentul lor. În funcție de epoca din care au făcut parte, compozițiile și interpretările lor se ramifică, având nuanțe, caracteristici și structuri diferite. Însă, ceea ce le unește pe toate acestea este dragostea pentru pian – considerat a fi regele instrumentelor – și pasiunea pentru muzică.

Sursă foto:  pixabay.com

admin

Leave a Reply