Sincopa muzicală: unul dintre secretele ritmului

Sincopa muzicală: unul dintre secretele ritmului

Asculți un trio de jazz sau trupa preferată, când, deodată, observi că se pierde ritmul. În timp ce cântăreții par că știu ce fac, tu te întrebi ce se întâmpla cu bătăile muzicii. 

Cel mai probabil, cântecul se abate de la structura ritmică anostă și intră pe tărâmul sincopei.

Conceptul de sincopa muzicală este, la baza, unul destul de simplu. În plus, fără acesta, muzica poate deveni un ritm monoton.

Citește în continuare pentru o introducere în lumea sincopelor și află cum să-ți dezvolți urechea pentru această tehnică.

Cuprins

1. Ce este sincopa muzicală?

1.1 Unde o găsești? 

1.2 Cum o identifici? 

2. De ce să înveți sincopele muzicale?

2.1 Cânți muzica preferată cu ușurință

2.2 Adaugi un element interesant muzicii 

2.3 Va fi mai ușor să creezi versuri și să le cânți 

2.4 Doi iepuri deodată – înveți automat și poliritmurile

3. Exemple de sincope muzicale

1. Ce este sincopa muzicală?

Definiția din dicționar arată că sincopa muzicală este “efectul ritmic, cu caracter dinamic, obținut prin mutarea accentului unei măsuri de pe timpul tare pe cel slab anterior”.

Mai simplu de înțeles, sincopa este secretul unor ritmuri complexe și interesante, care adaugă imediat acel ceva al muzicii. Încă de la începuturi, muzicienii din aproape toate genurile au încercat această tehnică, recunoscând că, atunci când te joci cu valorile ritmice, se pot întâmpla lucruri grozave. 

Atunci când numeri, există, în mod natural, un accent dinamic pe timpi. Gândește-te la “1 și 2 și 3 și 4”. Un ritm sincopat va omite, deseori, accentul sau îl va deplasa. Astfel, bătăile slabe devin puternice, iar cele puternice sunt mai puțin accentuate.

1.1 Unde o găsești?

Conceptul poate fi aplicat oricărui stil muzical, fie că mixezi un beat dance, cânți jazz sau că faci parte dintr-o trupă de indie rock. Adesea, sincopele sunt elemente distinctive ale unor genuri precum latino, jazz și funk.

De fapt, oriunde există ritm, există potențial de sincopare. Poate fi inclusă chiar și în dans, prin includerea unui pas mai puternic pe o bătaie slabă.

1.2 Cum o identifici?

Când asculți o piesă, de multe ori, ajungi să bați în mod inconștient ritmul cu piciorul. Acum, fii atent: măsurile accentuate sunt atunci când piciorul atinge podeaua sau când este în aer? 

Dacă este în aer, cel mai probabil, melodia se abate de la ritmul obișnuit. De fapt, dacă piciorul face altceva decât lovirea podelei pe notele accentuate, este posibil să auzi un ritm sincopat. Acest lucru înseamnă că timpii tari sunt transformați în unii slabi. 

2. De ce să înveți sincopele muzicale?

Dacă rămâi la ritmuri liniare și stricte, renunți la o parte foarte distractivă a muzicii. Află de mai jos câteva motive pentru care ar trebui sa înveți sincoparea.

2.1 Cânți muzica preferată cu ușurință

În zilele noastre, mare parte din muzica preferată include sincope. Învățarea structurilor ritmice care stau la baza acestor melodii te va ajuta să le cânți fără probleme. 

2.2 Adaugi un element interesant muzicii

Efectul neprevăzut al acestei tehnici va duce muzica ta de la nivelul de sunet “acceptabil” la “extraordinar”. Nu subestima importanța sincopelor în crearea unor ritmuri deosebite și unice. Gândește-te doar că genuri complexe precum funk, jazz și latino nu ar exista fără acestea.

2.3 Va fi mai ușor să creezi versuri și să le cânți

În mod normal, vorbirea este mai nuanțată, cu silabe accentuate, care se încadrează pe șaisprezece note, treizeci și două și, în general, între măsuri.

Dacă ai niște versuri în minte, încearcă să creezi un instrumental cu sincope care să se potrivească cu silabele accentuate ale cuvintelor cântate.

2.4 Doi iepuri deodată – înveți automat și poliritmurile

Dacă înveți sincopele, vei reuși să înțelegi una dintre metodele cele mai greu de stăpânit  din teoria muzicii: poliritmurile. 

Acestea constau în redarea simultană a mai multor ritmuri diferite. Astfel, oferă o experiență a sunetului nemaipomenită și sunt un bun exercițiu de ascultare pentru orice cântăreț. Dacă poți identifica poliritmurile, înseamnă că ai înțeles și sincopele!

3. Exemple de sincope muzicale

Există mai multe moduri în care poți să deplasezi, să adaugi sau să omiți bătăi pentru a schimba ritmul muzicii.

Iată câteva exemple dintre cele mai populare și simple metode: 

  • egale: unul dintre cele mai simple tipuri, fiind omniprezent în muzica western.  În cazul acestora, valorile ritmice au un număr egal de bătăi (2/2, 2/4 și 4/4). În mod normal, măsurile pare sunt accentuate. Dacă vrei să adaugi ceva în plus, pune accentul pe bătăile 2 și 4. Ritmul nu se schimba, însă dinamica accentelor da, redând, astfel, un alt sunet;
  • suspendate: măsurile tari sunt “mascate”, printr-un legato de prelungire, accentul picând pe măsura slabă. Astfel, deși, din punct de vedere tehnic, bătaia puternică încă există, aceasta nu se mai aude;
  • prin omitere: în cazul acesteia, o măsură este complet omisă, aceasta nefiind deplasată sau separată, ci înlocuită de o pauză;
  • între măsuri: acestea pot fi descrise ca o aparentă deplasare în ritm, care apare atunci când notele accentuate cad între măsuri. Se obține prin mutarea măsurii cu o jumătate de bătaie, astfel încât prima notă să fie doar jumătate de măsură. Sunt foarte populare în muzica pop și rock.

Prin urmare, dacă nu-ți dorești ritmuri plictisitoare și monotone, procedeul sincopării, cu siguranța, va da muzicii tale un aer interesant și atractiv. 

Sursa foto: unsplash.com 

admin

Leave a Reply