Ce este CVINTETUL? Definiție + tipuri

Ce este CVINTETUL? Definiție + tipuri

Toată lumea ascultă muzică, deoarece aceasta are capacitate de a induce o stare profundă de relaxare, de a crea o atmosferă fascinantă, greu de obținut prin intermediul altor activități. Unii oameni preferă muzica pop, alții pe cea rock, însă ce este foarte important este ca fiecare persoană în parte să știe câteva noțiuni de bază despre sunetele pe care le ascultă în mod regulat, pentru a putea aprecia la cote maxime melodiile preferate.

CUPRINS

1. Ce înseamnă cvintet?

2. Cvintete memorabile, pe care trebuie să le cunoască atât cei mari, cât și cei mici

1. Ce înseamnă cvintet?

Muzica încântă sufletul și oferă acea stare de bine care nu mai poate fi găsită într-un alt mod, deoarece stârnește emoții care pot fi greu de descris în cuvinte. Creațiile muzicale celebre sunt sărbătorite și ascultate de ani întregi, însă dacă te întrebi care este secretul unor melodii sau a unor opere de artă extraordinare, trebuie să afli mai multe despre cvintet.

Ce este cvintetul? Cvintetul are o structură formată din 5 instrumentiști care interpretează împreună o compoziție muzicală, fiecare cântând la un instrument diferit.

Din ce este compus un cvintet? Cele mai comune cvintete sunt împărțite în două categorii mari: compus din instrumente muzicale cu corzi sau pian.

Cvintetul cu corzi este alcătuit, de regulă, din două viori, două viole și un violoncel. Wolfgang Amadeus Mozart a realizat șase lucrări prin intermediul cvintetelor cu corzi, iar acestea sunt extrem de cunoscute la nivel global, iar Luigi Boccherini a înlocuit cel de-al doilea violoncel cu o altă viola și a realizat 113 cvintete în acest fel.

Cvintetul de pian conține, de cele mai multe ori, patru piane și un instrument cu corzi. Acesta este cel mai popular tip printre compozitori. 

Cele mai cunoscute cvintete de pian sunt cele ale lui Robert Schumann, Johannes Brahms, Cesar Franck și Antonin Dvorak. Cele mai moderne exemple sunt cele ale compozitorului rus Dmitri Șostakovici ( 1940)  și ale compozitorilor americani Walter Piston (1949) și William Bolcom ( 2004). Cu toate acestea, cel mai cunoscut cvintet de pian este cel a lui Schubert în A Major, care este format din pian, contrabas, vioară, violoncel și violă.

Există și alte combinații de cvintete, dar care sunt mai puțin cunoscute. Cu toate acestea, cele ale lui Mozart și Brahms cu clarinet și corzi se numără printre cele mai cunoscute opere ale acestora.

Prin urmare, deși există numeroase excepții de la structura cvintetului, combinația obișnuită care s-a înființat în jurul anilor 1800 este flautul, oboiul, clarinetul, flageotul și claxonul.

Aceste tipuri de cvintete sunt cunoscute încă din secolul al XIX-lea.

Pe lângă cvintetele instrumentale, există și cele vocale. Structura unui astfel de cvintet este, de obicei, formată din două soprane, alto, tenor și bas. Aceste tipuri de cvintete apar și în opere, iar un exemplu notabil este Actul III al operei lui Richard Wagner, ‘’ Die Meistersinger von Nurnberg”, din 1868.

2. Cvintete memorabile, pe care trebuie să le cunoască atât cei mari, cât și cei mici

Nu trebuie să ai cultura muzicală doar dacă vrei să profesezi în acest domeniu, ci pentru a ști cât mai multe lucruri interesante. Dacă până acum ai aflat mai multe detalii despre metoda cvintetului, a venit vremea să cunoști care sunt cele mai memorabile cvintete din istorie.

Printre acestea se numără:

·        Johannes Brahms – Op.99 și Op. 111

·        Max Brunch – Cvintet de violă în La Minor

·        Anton Brucker – Cvintete de violă în Fa Major

·        Felix Mendelssohn – Op. 18 și Op. 87

·        Alexandr Borodin – Cvintet de violoncel în Fa Minor

·        Wolfgang Amadeus Mozart – Cvintetul de corzi nr. 1 în Si bemol Major- K.174 ( plus cvintetul de corzi nr.2, nr.3, nr.4, nr.5 și nr.6)

·        George Enescu – Cvintet de pian

În cele din urmă, cvintetele sunt simfonii care încântă auzul, care îți fac pielea de găină și care te ajută să conștientizezi faptul că muzica poate fi dusă la un alt nivel. Învață să apreciezi arta prin toate formele ei, învățând mai multe despre compozitorii celebri și despre operele care i-au consacrat. Doar în acest fel, poți obține o cultură muzicală vastă, demnă de apreciat și de invidiat într-o societate în care doar muzica creată pe laptop mai este cea ascultată și complimentată.

Sursa foto: Unsplash.com

admin

Leave a Reply