Trianglu – Cu ce este diferit de restul instrumentelor muzicale și de câte tipuri e?

Trianglu – Cu ce este diferit de restul instrumentelor muzicale și de câte tipuri e?

Trianglul și-a dezvoltat reputația de a fi ușor de învățat și, în concepția multora, deloc interesant. Acel lucru nu este corect, triunghiul muzical fiind un instrument cu adevărat important, cu o istorie lungă și ilustră. 

Există atestări că era folosit în anii 1500 – istoricii amintesc de familia regală turcă, care avea un corp de gărzi numit Janissaries, cunoscute pentru stilul muzical (cu același nume), care foloseau tot felul de aparate de percuție. În 1720, conducătorul polonez Augustus al II-lea a adoptat muzica Janissary pentru propria armată și a introdus efectiv trianglul în Europa. Apoi, rând pe rând, compozitori cunoscuți au început să încorporeze instrumentul în piesele lor.

Află de la Mcmusic mai multe informații tehnice despre triunghiul muzical.

Cuprins:

1. Ce este un trianglu

2. De câte tipuri este triunghiul muzical

3. Cum poți învăța să cânți la trianglu?

4. Lucrurile interesante despre triunghiul muzical

1. Ce este un trianglu

Trianglul este un instrument de percuție format dintr-o tijă de oțel îndoită în formă de triunghi. El produce un sunet luminos și, la fel ca marimba și xilofonul, e catalogat drept idiofon.

Există un motiv pentru care îi lipsește un colț. Daca ar fi un triunghi complet, lovirea lui ar da o singură intensitate. În schimb, partea lipsă îl ajută să dea naștere unei mulțime de tonuri sau armonici, ceea ce îi conferă sunetul distinct. Particularitatea lui îl face ideal într-o multitudine de contexte muzicale diferite. Îl vei recunoaște în muzica samba, tradițională braziliană și în cea clasică. 

2. De câte tipuri este triunghiul muzical

Ca în cazul multor instrumente de percuție, și trianglul există sub multe forme și dimensiuni. Majoritatea au cinci inch, dar vin și în șase, șapte sau opt. Mărimea diferită afectează sunetul pe care aparatul îl creează: cele mari sunt mai puternice, dar au tonalități mai scăzute, din cauza diferențelor de vibrație.

Uneori, aparatul poate avea un suport sau o buclă care nu sunt strict necesare. Primele instrumente muzicale în formă de triunghi aveau inele agățate pe partea inferioară, iar când erau lovite scoteau un zdrăngănit puternic.

3. Cum poți învăța să cânți la trianglu?

Poți să urmărești o mulțime de tutoriale, dar s-ar putea să nu îți fie de folos pentru a înțelege acest aparat. Ca în cazul oricărui alt instrument muzical, un profesor cu experiență te poate ajuta să-ți îmbunătățești tehnica de stăpânire a trianglului.

Cu toate acestea, vei găsi foarte puțini care lucrează doar cu el. Pentru că își are locul printre cele de percuție, indicat este să apelezi la cunoștințele unui profesor specializat pe această ramură.

4. Lucrurile interesante despre triunghiul muzical

Știai că trianglul a fost creat în anii 1500? Pe atunci nu avea un colț deschis și forma lui era diferită. De asemenea, versiunile anterioare veneau cu inele care “zburau” când instrumentul era lovit. 

Iată și alte lucruri interesante despre acest triunghi muzical:

– Sună ca un clopoțel atunci când este lovit cu stick-ul, iar sunetul lui i-a cucerit pe Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig Van Beethoven și Joseph Haydn, care l-au folosit în compozițiile lor;

– Franz Liszt a fost primul care i-a oferit trianglului o parte importantă într-o operă. În Concertul de pian No. 1, instrumentul a avut un solo în a treia parte. După asta, reprezentația a rămas cunoscută sub numele de „triangle concerto”;

– Triunghiul poate fi folosit în mai multe moduri, în funcție de nevoile muzicianului sau ale piesei. În timp ce metoda tradițională presupune ținerea lui de buclă, alți artiști îl agață de mână pentru a putea să-și folosească degetele când modifică tonul;

– Este adesea folosit în stilul Cajun dacă nu este disponibil un tambur care să dea ritmul;

– În muzica braziliană, trianglul este des combinat cu alte instrumente, cum ar fi zabumba și acordeonul, pentru a crea secțiunea de ritm a trupei;

– Primele triunghiuri au fost realizate din fier solid, mai apoi din oțel sau alamă;

– Orchestrele le preferă pe cele care au între șase și nouă inch, dar alegerea dimensiunii depinde de sunetul dorit;

– Dimensiunea și greutatea tijei cu care este lovit instrumentul de percuție sunt importante, deoarece influențează direct vibrația produsă;

– Triunghiul muzical a fost folosit în mod repetat în reprezentările anilor 1800, pentru chemarea oamenilor la cină.

Trianglul este un aparat simplu care produce un sunet clar și pătrunzător, ce poate însufleți întreaga performanță a unei orchestre. Este ușor să ignori acest aparat, dar rândurile de mai sus poate te-au inspirat să-i acorzi o atenție mai mare. Dacă te hotărăști să-i dai o șansă, asigură-te că ții cont de dimensiunile sale pentru a reda notele așteptate. În gama noastră de instrumente muzicale vei găsi mai multe triangluri și accesorii care să-ți ușureze munca.

Sursa foto: Shutterstock.com

admin

Leave a Reply