Efectele muzicii asupra creierului – Află tot ce nu știai despre puterea acordurilor muzicale!

Efectele muzicii asupra creierului – Află tot ce nu știai despre puterea acordurilor muzicale!

Muzica a reprezentat o formă de comunicare încă din cele mai vechi timpuri. Omul se năștea, se căsătorea și, în final, trecea la cele veșnice pe acorduri muzicale. Obiceiurile s-au păstrat până în ziua de astăzi și demonstrează importanța pe care o are această artă. 

Cu toate acestea, abia în secolul al XVIII-lea au apărut primele cercetări științifice, care au atestat efectele pe care muzica le are asupra psihicului uman. Subiectul tratat în studiul  „Reflections on the power of music” a fost reluat cu interes mai târziu, mai ales în secolul al XX-lea, când s-au pus bazele unei adevărate științe de terapie muzicală. Așadar, dacă ești și tu curios să afli ce au arătat aceste cercetări, atunci descoperă în continuare ce efecte are muzica asupra ta!

Cuprins:

  1. Ce efecte are muzica asupra psihicului uman?

1.1. Efectele muzicii asupra copiilor

1.2. Efectele muzicii asupra adulților

  1. Efectele muzicii asupra ascultătorilor în funcție de genul muzical
  2. Efectele negative ale muzicii asupra creierului și a organismului

1. Ce efecte are muzica asupra psihicului uman?

Muzica poate avea efecte surprinzătoare asupra psihicului uman, care, dacă nu ar fi demonstrate științific, ar părea ireale. Știai, spre exemplu, că accelerează vindecarea leziunilor neuronale? Un studiu din 2019, efectuat pe pacienții cu acest tip de afecțiuni, a evidențiat impactul acesteia, atât asupra procesului de accelerare a neuroplasticității și a refacerii conexiunilor, cât și asupra celui de refacere a funcțiilor neuronale. 

Alt studiu, din 2014, a demonstrat că muzica poate reduce durerea și crește mobilitatea celor care suferă de fibromialgie, afecțiune cronică, ce evoluează rapid. În timpul audiției, se eliberează endorfine care ameliorează, în mare parte, simptomele acestei boli. 

Mai mult, muzica ajută și la îmbunătățirea calității somnului, de aceea este recomandată pentru bebeluși încă din primele luni de viață. Efectele muzicii asupra copiilor sunt, însă, mult mai numeroase.  

1.1. Efectele muzicii asupra copiilor

Muzica are efecte diferite asupra copiilor, în funcție de vârsta acestora. Pentru bebeluși, ea acționează ca un calmant, ajutându-i să adoarmă mai repede. De asemenea, contribuie și la dezvoltarea motorie armonioasă și la stabilizarea stărilor emoționale și facilitează recunoașterea vocilor.

Lucrurile se schimbă în cazul prichindeilor mai mari de 4-5 ani. Așadar, iată beneficiile pe care le are muzica asupra acestora:

  • Stimulează creativitatea și inteligența

Specialiștii sunt de părere că muzica îi face pe cei mici mai fericiți și, astfel, le dezvoltă imaginația și le permite să își exprime emoțiile într-un mod creativ. Nu degeaba se spune că muzicienii sunt oamenii cei mai inventivi!

În plus, muzica are și o parte pragmatică. Studiile arată că, după numai 15 luni de practică cu un instrument, intelectul devine mai alert și funcțiile motorii se îmbunătățesc.

  • Întărește sistemul imunitar și previne apariția bolilor cardiovasculare

Deși cei mai mulți dintre copii nu suferă de afecțiuni cardiace, nu se poate spune spune că nu au nici probleme cu sistemul imunitar. Pentru că acesta se dezvoltă în timp, ei se îmbolnăvesc ușor, în special dacă sunt foarte mici. Muzica ajută în acest sens. Un studiu efectuat în Leipzig, Germania, de către cercetătorii Institutului Max Planck, a demonstrat că 300 de subiecți au prezentat, în urma unei audiții muzicale, mai mulți anticorpi și mult mai puțini cortizoni.

Mai mult, muzica contribuie și la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin reducerea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace.

  • Dezvoltă calități precum răbdarea și perseverența

La fel ca în cazul picturii sau a celorlalte arte, și aici, dacă nu exersezi mult, nu vei ajunge niciodată să faci performanță. Să înveți să cânți la un instrument este un lucru extrem de dificil, dar mulți nu renunță la această pasiune, și asta datorită în mare parte muzicii. Atunci când o asculți, ea poate calma instant organismul tensionat și te ajută, astfel, să îți continui activitatea. 

1.2. Efectele muzicii asupra adulților

Deși muzica poate avea aceleași efecte benefice și asupra adulților, în cazul lor, poate rezolva și afecțiuni de ordin psihologic, precum stresul și insomniile. Iată cum contribuie ea la dezvoltarea continuă a unui organism matur: 

  • Crește productivitatea

Un efect demonstrat al muzicii este creșterea nivelului de hormoni și al altor substanțe din organism, care sunt esențiale pentru energia psihică și pentru concentrarea mentală. În plus, stimulează și receptorii acestora. Așadar, în funcție de genul muzical cu care fiecare individ rezonează, ea poate contribui la creșterea productivității. 

  • Sporește capacitatea de concentrare și de memorizare

Studiile care au demonstrat aceste efecte au fost unele intuitive: au pornit de la evocarea unor amintiri provocate de audiția unei piese. Fenomenul petrecut la nivel neuroanatomic a fost cercetat în continuare și s-a demonstrat, astfel, că persoanele care ascultă muzică în mod constant au o capacitate de memorizare mult mai mare decât cele care nu o fac.  

De asemenea, muzica contribuie și la îmbunătățirea memoriei și acest efect este demonstrat de nenumărate studii, care atestă că audiția pieselor muzicale stopează progresia unor boli degenerative, care determină pierderi de memorie semnificative, ca demența sau Alzheimerul. 

  • Reduce stresul și previne anxietatea

Specialiștii au demonstrat că muzica a avut același efect ca tratamentele cu anxiolitice asupra pacienților care sufereau de anxietate. Mai mult, stresul acumulat peste zi poate fi redus prin intermediul anumitor genuri muzicale, precum muzica celtică, clasică (în special cea care valorifică flautul) sau jazz-ul. 

2. Efectele muzicii asupra ascultătorilor în funcție de genul muzical

Fiecare gen muzical va avea alte efecte asupra organismului. Iar răspunsurile acestuia la ele diferă de la individ la individ. E vorba aici de o matriță cerebrală, care se potrivește numai cu anumite frecvențe. Mai intervin, însă, și preferințele fiecărei persoane, formate de-a lungul vieții și mulți factori sociali, precum: vârsta, naționalitatea sau mediul în care a crescut. Iată care sunt cele mai cunoscute efecte ale muzicii, în funcție de genul preferat de ascultător:

  • Muzica clasică
  • asigură un somn liniștit (în special compozițiile lui Chopin sau Mozart)
  • îmbunătățește funcțiile cognitive
  • facilitează procesul decizional
  • scade tensiune arterială
  • reduce oboseala
  • ameliorează simptomele de depresie
  • Muzica rock
  • contribuie la dezvoltarea vieții sociale (studiile arată că, din cauza preconcepțiilor care există în jurul unor subgenuri, ca heavy metal-ul, oamenii tind să se adune în enclave foarte strânse și să formeze prietenii de durată) 
  • dezvoltă abilitățile mentale analitice
  • crește nivelul de optimism
  • ajută în tratarea furiei (anger management)

Mai mult, s-a demonstrat că și alte genuri muzicale contribuie la menținerea concentrării pentru o perioadă îndelungată de timp, dar și la relaxare. 

3. Efectele negative ale muzicii asupra creierului și a organismului

Dacă este ascultată în exces, ca orice lucru, și muzica poate dăuna. Totuși, acest lucru se întâmplă doar dacă folosești căștile. Indiferent de mărimea lor, purtate pentru o perioadă îndelungată de timp, ele pot duce la deformarea urechii și la distrugerea nervilor din interiorul acesteia.

În timp, volumul ridicat din căști îți poate afecta și auzul. Poți ajunge să auzi în permanență un țiuit sau, mai grav, să nu mai poți distinge corect anumite sunete. De aceea, moderația este cea mai bună prevenție. 

În plus, cercetările efectuate de Dorothy Retallack asupra plantelor au demonstrat că piesele artiștilor precum Jimi Hendrix, Led Zeppelin sau Vanilla Fudge au afectat procesul de creștere al acestora. Se știe că florile „au preferințe muzicale”, iar rock-ul nu se află printre ele. 

Așadar, muzica are efecte miraculoase asupra omului, iar cercetările despre acest aspect sunt abia la început! Așadar, dacă nu i-ai acordat o importanță prea mare până acum, încearcă să conștientizezi transformările prin care treci când asculți un gen muzical. Creează-ți diferite playlist-uri, pentru curățenie, pentru citit sau pentru  shopping și bucură-te și tu de toate aceste beneficii!

Sursa foto: Unsplash.com 

admin

Leave a Reply