Muzica psihedelică – Cele mai importante informații despre acest gen muzical

Muzica psihedelică – Cele mai importante informații despre acest gen muzical

Muzica psihedelică, conform definiției, este un stil muzical ce a fost „adoptat” și în alte genuri deja existente (cum ar fi folk-ul, rock-ul și pop-ul), fiind influențat de anumite culturi underground, cu scopul de a reproduce anumite trăiri halucinogene prin sunetele unice produse. Acest gen muzical și-a făcut apariția în America, în anul 1960, și a fost rapid îndrăgit de către clasele rebelilor. De-a lungul timpului, au existat numeroase trupe apreciate de către public, care, cu ajutorul instrumentelor, au reușit să creeze experiențe inedite pentru ascultătorii săi. Află cu ajutorul McMusic cele mai importante informații despre acest tip de melodii.

CUPRINS

1. Ce este muzica psihedelică + artiști și trupe care s-au remarcat

2. Informații despre muzica psihedelică – scurtă istorie + instrumente folosite în acest gen de melodii

1. Ce este muzica psihedelică + artiști și trupe care s-au remarcat

Muzica psihedelică a fost creată cu scopul realizării unor stări trăiri unice, asemănătoare cu cele resimțite în momentul utilizării unor substanțe halucinogene. Pentru punerea în practică a unor astfel de efecte, a fost necesară folosirea unor sunete suprarealiste, dar și a unor instrumente ceva mai nepopulare, precum tabla. 

Pe lângă linia melodică, există și versuri care adesea menționează consumul de droguri. Cu toate acestea, nu se încurajează acest lucru, ci, din contră, acest stil de sunete se dorește a fi un substitut al acestora, o variantă ce nu dăunează sănătății, având efecte cât mai apropiate, lucru dovedit de diverse studii efectuate pe această temă.  

Acest gen muzical și-a făcut apariția în scena muzicii folk și blues, în Statele Unite ale Americii, urmând ca, mai apoi, să migreze treptat spre Regatul Unit. Adepții muzici psihedelice au contribuit la înființarea unei mișcări hippie, în care majoritatea ascultătorilor își purtau părul lung și haine foarte colorate sau negre. Odată cu trecerea timpului, genul muzical s-a răspândit și către Europa, în țări precum Germania, Danemarca, Olanda, dar și în Asia, Australia și America Latină, astfel, ajutând la sporirea importanței sale la nivel internațional.

Artiști și trupe ce s-au remarcat în acest gen de muzică:

  • The Doors
  • The Byrds
  • Modal Rounders
  • Grateful Dad
  • Big Brother
  • Pink Floyd
  • Yardbirds
  • Beach Boys
  • Beatles
  • 13th Floor Elevators
  • Cream
  • Led Zeppelin
  • Bee Gees
  • Group 1850
  • Omega
  • Mondial
  • Bijelo Dugme
  • Phoenix
  • Santana
  • The Olivia Tremor Control
  • The Bangles
  • The Easybeats
  • King Gizzard & the Lizard Wizard

Astfel, un gen muzical nascut în cadrul subculturilor de rebeli, a ajuns rapid în preferințele oamenilor. Cu ajutorul acestei schimbări, numeroase forme muzicale și-au făcut treptat apariția, pornind de la heavy metal și punk. Însă acesta nu a fost sfârșitul, deoarece chiar și în zilele moderne, muzica psihedelică inspiră din ce în ce mai mulți tineri.

2. Informații despre muzica psihedelică – scurtă istorie + instrumente folosite în acest gen de melodii

Muzica psihedelica a atins apogeul în anul 1969, moment în care a fost organizat și cel mai mare festival de acest gen, numit Woodstock, cu scopul de a promova tinerii artiști. Acest gen muzical ajută la influențarea stării psihice a ascultătorului, prin intermediul a două direcții paralele, fie calmul meditației, fie anxietatea. Chiar și în cazul filmelor exista astfel de experimente, fiind folosit ecoul, dar și amplificarea suprasaturată. 

Privind partea vocală, există un sunet omofon, creat cu ajutorul unui ritm egal, dar înălțime diferită. Pe partea de compoziție, muzica este fie simplă, fie strofică, fiind caracterizat drept un gen muzical bogat, existând varietate stilistică. 

În cazul concertelor, există adesea multe momente de improvizație, trupa Beach Boys fiind adepții acestui lucru. De cele mai multe ori, în cadrul pieselor sunt citați autori celebri, existând chiar și atacuri la adresa scenei politice din perioada respectivă. Paint It, The Beatles, Pink Floyd și The Rolling Stones sunt câțiva dintre artiștii care au scos melodii controversate despre consumul de droguri. Pe lângă aceste lucruri, publicul a preferat întotdeauna melodiile cu versuri, în detrimentul celor pur instrumentale, oamenii simțind o conexiune mult mai strânsă ascultând versurile originale.

Mai târziu, în ani 1990, odată cu apariția crizei atomizării, s-a revenit asupra acestui gen muzical, însă intențiile au fost cu totul altele. Dacă, până atunci, muzica era scrisă cu scopul de a răspunde anumitor provocări, oamenii din următoarea perioadă preferau să studieze în detaliu melodiile lansate încă de la prima generație, având mai multă grijă ce anume se transmite publicului larg. Efectul sunetelor, însă, este și în prezent unul recunoscut de către ascultători.

În ceea ce privește instrumentele folosite, în funcție și de genul de muzică în care a fost adoptat genul psihedelic, erau și sunt încă folosite următoarele: tabla, sitar, sintetizatoare, chitara electrică, claviatură, theremin, tamburină și altele.

Având în vedere cele prezentate, muzica psihedelică și-a făcut apariția odată cu anii 1960-1970, în Statele Unite ale Americii, iar, mai apoi, a cunoscut o importantă ascensiune, atât în Europa, cât și în Asia și Africa. De-a lungul timpului, au existat numeroși artiști, cât și trupe care au bucurat publicul cu melodii care mai de care mai interesante, cu ajutorul unor instrumente unice, dar și a unor versuri speciale, vorbind despre anumite subiecte de interes. Pentru punerea în practică a unor astfel de sunete cu efecte halucinogene, a fost necesara folosirea unor instrumente care fie erau deja folosite în alte genuri, fie erau special concepute pentru acest stil.

sursa foto: shutterstock.com

admin

Leave a Reply