Vioara – Cum o alegi pe cea mai bună? Iată la ce elemente trebuie să te uiți atent!

Vioara – Cum o alegi pe cea mai bună? Iată la ce elemente trebuie să te uiți atent!

Vioara este unul dintre cele mai cunoscute și mai populare instrumente din lume datorită faptului că poate aborda diverse stiluri de muzică. În general asociată cu cea clasică, ea este excelentă pentru rock, country, plus alte tipuri rapide și lente.

Acest instrument și-a câștigat renumele de a fi cel mai elegant aparat cu corzi și multe persoane consideră că nu are egal. Continuă să citești dacă vrei să afli multe informații prețioase despre vioară, atât istorice și tehnice, cât și alte detalii amuzante.

Cuprins:

1. Scurtă istorie a viorii

2. Câte tipuri de vioară există

2.1. Vioara clasică

2.2. Vioara electrică

2.3. Vioara semielectrică

3. Care sunt cele mai importante componente ale unei viori

4. Răspunsuri la cele mai frecvente curiozități despre vioară

5. De ce să înveți să cânți la vioară

6. Care e cea mai bună vioară pentru începători și copii

1. Scurtă istorie a viorii

Vioara obișnuia să încânte urechile de multe veacuri înainte de a-și atrage faima în secolele XVI și XVII. Andrea Amati și Antonio Stradivari sunt recunoscuți ca fiind cei care au adus acest instrument la locul cuvenit. Vestea proastă este că niciuna dintre cele inițiale nu mai există, iar istoria lor este dedusă din picturile făcute în acea perioadă.

De-a lungul vremii, evoluția viorii a fost constantă și complexă. Ea are rădăcini adânci în alte aparate cu corzi, cum ar fi lira bizantină, rebabul și rebecul. Versiunea sa modernă apare abia în secolul al XVI-lea, într-o zonă care a ajutat la consolidarea tradiției sale: Italia. 

Regiunea Lombardiei este renumită pentru pădurile de arțar și molid – cele două tipuri de lemn preferate de majoritatea producătorilor pentru fabricarea instrumentului. Pe de altă parte, orașul Brescia a fost pionier în arta creării sale, iar din Cremona provin faimoșii Amati, Luthiers, Giuseppe Guarneri și Antonio Stradivari.

În muzică, a devenit esențială atunci când compozitori ca Claudio Monteverdi au inclus-o în lucrările lor. Se întâmpla în secolul al XVII-lea.

2. Câte tipuri de vioară există

Dacă există un instrument care reprezintă muzica de orchestră în fața publicului, acesta este vioara. Totuși, ceea ce probabil nu știu cele mai multe persoane este câte tipuri diferite există. Având în vedere variațiile subtile care pot exista în rândul modelelor similare, răspunsul poate fi complicat. De aceea, clasificarea se face, de regulă, în trei mari categorii.

2.1. Vioara clasică

În trecut, în plus față de tensiunea din coardă și un gât mai subțire, modelul avea și un suport pentru bărbie. Forma modernă a fost îmbunătățită cu fingerboard mai lung pentru a permite muzicienilor să acceseze note mai înalte și un bass bar mai masiv. 

2.2. Vioara electrică

Spre deosebire de cele tradiționale, nu are găuri „f” pentru a transmite sunetul. În schimb, e construită cu pickup-uri încorporate care detectează și transmit vibrații ce sunt apoi direcționate printr-un amplificator. Pe lângă proiectarea unui zgomot clar, acest lucru permite, de asemenea, utilizarea unor efecte, cum ar fi distorsionarea sau fazarea.

2.3. Vioara semielectrică

Pentru violoniștii care aspiră la mai mult, există o opțiune de vioară semielectrică sau electro-acustică. Este o combinație între una tradițională, care are o casetă sonoră, și găuri „f” cu pickup detașabil. Unele plăci amovibile pot fi adăugate cu ușurință modelelor clasice, dar altele ar putea necesita o intervenție mai complicată pentru a crea o deschidere în care aceste componente pot fi introduse. 

Vioara semielectrică produce un sunet care are un ton acustic mai pronunțat decât poți obține cu una complet electronică.

3. Care sunt cele mai importante componente ale unei viori

Vioara este atât un obiect de mare frumusețe și simetrie, cât și o lucrare ingenioasă de design mecanic. Ea are peste 70 de componente, însă cele de mai importante sunt fața, spatele, eclisele, gâtul, limba, capul, prăgușul, cordarul, acordorii, călușul, corzile și bărbia.

Primele două elemente sunt îmbinate pentru a forma cutia de rezonanță, în interiorul căreia se găsește bara de bas, care este atașată pe față, în partea dreaptă a călușului și popului. Acestea au un rol important în transmisia sunetului și oferă o protecție structurii față de presiunea pusă pe corzi. Tot aici se mai află șaua, clema, fileul și butonul. 

4. Răspunsuri la cele mai frecvente curiozități despre vioară

Acest instrument naște o mulțime de întrebări, atât în rândul persoanelor care sunt fascinate de sunetele pe care le scoate, cât și al celor care doresc să învețe cum să le producă cu ajutorul lui. În continuare, vei afla răspunsurile la cele mai frecvente dintre ele și detalii interesante despre vioară:

Cine a inventat vioara?

Cea dintâi provine din Italia de Nord, însă cine a inventat-o nu se știe concret. Cu toate acestea, teoria dominantă îl creditează pe Andrea Amati din Cremona ca fiind făuritorul ei, pentru că cea mai veche vioară îi aparține, dar și datorită scrierilor care consemnează vânzarea a 24 de astfel de aparate către Carol al IX-lea.

Din ce lemn se face vioara?

Arțarul și molidul sunt materialele cele mai folosite pentru fabricarea viorilor deoarece produc variante excelente. Arta de a face acest instrument este la fel de complicată precum cântatul la el. Pentru a-l crea sunt necesare până la 70 de bucăți de lemn diferite.

Câte componente și corzi are o vioară ?

O vioară este construită din 71 de elemente din lemn, lipite și îmbinate unele cu altele. Printre acestea, se regăsesc și patru corzi. Dacă te întrebi din ce sunt făcute acestea, află că, în urmă cu 300 de ani, ele erau obținute din intestinele oilor. Acest material este încă utilizat, însă la o scară mai redusă. Violoniștii experimentați le preferă, dar nu sunt cea mai bună opțiune pentru că sunt fragile și se descompun mai repede decât cele din oțel sau din materiale sintetice.

Cum se ține vioara?

În timp ce ai adoptat o postură dreaptă și relaxată, încearcă să așezi vioara pe umărul stâng contra bărbiei, astfel încât aceasta să se poată așeza pe suportul special pentru ea cu care instrumentul e prevăzut. Trebuie să găsești poziția în care îl poți susține fără sprijinul mâinii. Atenție, aparatul trebuie să stea în lateralul corpului, astfel încât să privești și partitura.

Cu ce se curăță vioara?

Cel mai periculos tip de praf este cel de sacaz, care se acumulează pe față când folosești instrumentul. El poate deteriora lacul dacă nu este șters după fiecare sesiune, așa că nu uita să utilizezi o cârpă moale pentru a-l elimina. Pentru restul corpului, e indicat să folosește alta ca să nu zgârii lacul. 

Cât costă o vioară?

Costul variază în funcție de materialele folosite, procedura și, bineînțeles, forța de muncă. Cele realizate în mod tradițional sunt mai scumpe decât cele fabricate industrial.

Iată și alte curiozități despre acest instrument:

  • În timp ce poți crede că a cânta la vioară este o activitate pur artistică, află că arzi aproximativ 170 de calorii pe oră în timp ce o folosești.
  • Cea mai scumpă vioară din lume a fost evaluată la 18 milioane de dolari și a fost realizată în 1741 de către Giuseppe Guarneri.
  • Cea mai mare la care se poate cânta are 4,27 metri înălțime și 5,22 lățime. A fost fabricată de către 15 producători din Germania.
  • Cea mai mică are doar 37 de milimetri, dar nu se știe dacă se poate performa la ea.
  • Simplul fapt că descoperi secretele acestui instrument nu te face doar artist, ci îți îmbunătățește performanța cognitivă. Studiile arată că micuții care se antrenează muzical la o vârstă fragedă își dezvoltă mai rapid aceste abilități și pe cele motorii.
  • Viorile sunt disponibile în diferite mărimi. De obicei, copiii încep lecțiile cu una de 1/32 sau 1/16. Pe măsură ce cresc, dimensiunile trebuie să se schimbe.

5. De ce să înveți să cânți la vioară

Dacă dorești să înveți un instrument și nu ești sigur/ă de unde să începi, poți lua în considerare vioara. Motivul principal pentru care este potrivită este că oferă libertate completă să alegi ce muzică dorești. Nu doar că îți permite să cânți melodii tradiționale de origine asiatică sau din Orientul Mijlociu, ci poți opta și pentru pop, rock, clasică, jazz, folk sau country.

Când vine vorba de copiii pe care îi fascinează acest instrument, indicat este ca pasiunea să le fie susținută. Se pare că ei se bucură de efectele pozitive ale viorii asupra memoriei și atenției. Cei care deja au început lecțiile se dovedesc a fi mai disciplinați, mai comunicativi și mai plini de încredere în forțele proprii.

În plus, atât în cazul copiilor, cât și al adulților, cântatul la vioară permite eliberarea emoțiilor, lucru extrem de benefic pentru sănătatea psihică și emoțională.

6. Care e cea mai bună vioară pentru începători și copii

Multe persoane sunt copleșite de cantitatea de modele diferite disponibile pe piață. Evident că îți dorești să optezi pentru cel mai bun pe care îl poți lua cu bugetul alocat, dar dacă nu ai cântat niciodată la un astfel de instrument, s-ar putea să întâmpini mici probleme.

Și, pentru că a cunoaște cum să alegi o vioară te ajuta să progresezi, în rândurile care urmează vei găsi mai multe indicii de folos. Iată căror aspecte e indicat să le acorzi atenție:

Să închiriezi sau să achiziționezi?

Există o serie de viori speciale pentru începători, la prețuri accesibile. Cu toate acestea, dacă nu ești sigur că instrumentul ți se potrivește, închirierea unuia pentru câteva luni este o idee bună. Este valabil mai ales în cazul celor mici, care necesită un aparat mai mic. 

Mărimea

Dacă te hotărăști să ai propria unealtă, indicat este să acorzi atenție mărimii sale. Cea cu dimensiuni greșite va crea probleme grave tehnicii și leziuni la nivelul gâtului, spatelui și brațului. De aceea, recomandat este să ții cont de vârsta ta, dimensiunea corpului, forma mâinii și forța fizică. Dacă ai îndoieli și nu știi care e măsura ideală, află că o vioară mai mică este mai ușor de utilizat decât una cu dimensiuni mari. 

Totuși, poți merge într-un magazin de specialitate și să probezi mai multe tipuri. De asemenea, cu sfaturi în acest sens te pot ajuta și reprezentanții unității.

Materialul

Un alt aspect important este materialul din care instrumentul a fost realizat. Viorile sunt făcute din lemn de tonuri specifice, cum ar fi molidul și arțarul, iar un indicator bun al calității este adâncimea sculpturii pe sul. Una profundă indică, de obicei, măiestrie superioară. De asemenea, uită-te la zonele de îmbinare din jurul corpului, acestea ar trebui să se îmbine perfect, iar gâtul și endpinul să se alinieze.

Calitatea componentelor

Procesul de configurare afectează foarte mult redarea și tonul pe care vioara unui începător le are. 

Deși materialele de proastă calitate sunt cu greu anulate de o configurare excelentă, atunci când este executată corect, cele potrivite pot face toată diferența în sunetul tău. De aceea, trebuie să fii atent/ă la următoarele elemente:

  • Prăgușul – adâncimea șanțurilor dictează „acțiunea” viorii. Dacă sunt prea mari, dificil de redat sau prea mici, corzile vor bâzâi.
  • Corzile viorii – cele de oțel sunt foarte populare, însă muzicanții începători se înțeleg mai bine cu cele sintetice. Motivul este simplu, acestea sunt mai sensibile și redau sunete mai bogate.
  • Puntea – ca prăgușul, ea afectează jocul instrumentului. Ar trebui să fie montată perfect pe boltă și modelată corespunzător.

Sunetul și comoditatea

Este crucial să-ți placă sunetul pe care aparatul îl scoate, pentru că fiecare este unic din acest punct de vedere. Nu uita nici de confortul dat de el, mai ales când este vorba despre locul dedicat bărbiei. Dacă acesta este incomod, poate ar trebui să te orientezi către un alt model. 

Nu este deloc ușor să cânți la vioară, mai ales dacă o ai în mâini pe cea nepotrivită. Pentru a îți ușura munca și a-ți exercita pasiunea cu brio, indicat este să cauți un instrument ce are mărimea ideală pentru corpul tău. Încearcă mai multe modele pentru a-l găsi pe cel mai comod pentru tine și, dacă întâmpini dificultăți, cere ajutorul unui specialist.

Sursa foto: Shutterstock.com

admin

Leave a Reply