Cuprins
Contrabasul și violoncelul aparțin familiei instrumentelor cu coarde și sunt unele dintre cele mai importante. Acestea sunt speciale, prin natura lor, și generează sunete unice, care pot fi identificate în nenumărate opere și compoziții muzicale celebre.
Cu siguranță ai observat prezența acestor două instrumente în orice orchestră, fiindcă sonoritatea lor este specifică și nu poate fi înlocuită în niciun alt fel. Însă, pe lângă aceste aspecte care țin de notorietatea și utilizarea lor în lumea muzicală, există câteva detalii esențiale care țin de structură și caracteristici.
Din acest articol vei afla care sunt asemănările și deosebirile dintre contrabas vs. violoncel.
Cuprins
1. Violoncel vs. contrabas – Asemănări fundamentale
2. Care sunt diferențele majore dintre contrabas și violoncel?
1. Violoncel vs. contrabas – Asemănări fundamentale
Violoncelul și contrabasul sunt instrumente extrem de iubite și de apreciate, atât datorită sonorității lor, cât și mulțumită faptului că sunt foarte speciale și nu multă lume decide să învețe să cânte la ele. De la distanță, acestea pot părea extrem de asemănătoare în mai multe privințe, însă, comparativ, există mai multe diferențe care le separă.
Totuși, iată câteva mici asemănări, care le grupează într-o mică familie specifică:
- Ambele fac parte din categoria instrumentelor cu coarde
- Sunt cele mai voluminoase instrumente cu coarde dintr-o orchestră
- La amândouă se poate folosi arcușul pentru interpretarea anumitor partituri muzicale
- Au un ac poziționat în partea inferioară, la capătul de jos – are rolul de a sprijini instrumentul de podea și de a-i oferi echilibrul necesar
- Se regăsesc în nenumărate opere și creații muzicale, prezența lor fiind adesea remarcată în compozițiile simfonice de mare valoare
- Atât violoncelul, cât și contrabasul, au 4 corzi în componența lor
- Sunt asemănătoare ca aspect, dar dimensiunile diferă
- Ca poziționare, ambele se țin între picioarele instrumentistului.
2. Care sunt diferențele majore dintre contrabas și violoncel?
Totuși, deși există și o serie de asemănări, violoncelul și contrabasul sunt distincte, au caracteristici unice și personalizate. Cu siguranță nu există doar o diferență între ele și, în funcție de punctul de vedere din care privești, poți înțelege de ce aceste două instrumente importante sunt diferite de fapt.
Așadar, chiar dacă preferi contrabasul sau violoncelul, esențial este să cunoști câteva aspecte care le deosebesc:
- Contrabasul este mai voluminos decât violoncelul
- Violoncelul poate cânta mai des partituri solo, special create pentru acest instrument, în timp ce contrabasul este folosit, în general, pe post de acompaniament ritmic și mai rar în rolul de solist.
- Contrabasul a evoluat de-a lungul timpului și, deși este utilizat în continuare în muzica clasică, a câștigat notorietate și în alte stiluri, precum jazz-ul. Există o tehnică aparte în muzica jazz în ceea ce privește modul de interpretare – pe lângă folosirea arcușului sau a metodei pizzicato (prin ciupire), există și varianta numita Bartok, care presupune plesnirea corzii de tastiera instrumentului.
- La violoncel se poate interpreta doar stând jos, în timp ce la contrabas se poate cânta stând în picioare sau așezat pe un scaun mai înalt.
- Contrabasul produce sunete mai grave decât violoncelul.
- Corzile contrabasului sunt mai lungi decât ale violoncelului, iar acest lucru permite producerea sunetelor groase, tipice acestui instrument.
Prin urmare, există o mulțime de diferențe între aceste două instrumente înrudite, însă și câteva asemănări. Oricare ar fi preferințele tale, important este să le iei pe amândouă în considerare, chiar dacă vrei doar să afli mai multe despre fiecare sau te gândești la posibilitatea de a studia în mod profesionist. Alegerea este numai a ta, însă poți ține cont de câteva criterii de bază:
- Înălțimea și conformația ta (pentru o persoană minionă, de exemplu, contrabasul poate fi greu de controlat)
- Gusturile muzicale – este bine să te gândești dinainte ce stil ai vrea să abordezi, pentru a te duce către zona potrivită.
- Greutatea instrumentelor de acest gen – nu uita că trebuie să îți asumi faptul că va trebui să-ți transporți în permanență instrumentul, iar acest lucru poate fi o provocare când vine vorba despre astfel de dimensiuni
În concluzie, orice ai alege, nu ezita în a pătrunde în această lume minunată a muzicii! Indiferent de nivelul de experiență pe care ți-l dorești, important este să dobândești cunoștințe care te vor îmbogăți din nenumărate puncte de vedere. Descoperă în detaliu instrumentele care îți plac și pornește cu încredere pe acest drum!
Sursă foto: pixabay.com
Leave a Reply