Festivaluri românești de muzică – evenimente pentru toate gusturile

Festivaluri românești de muzică – evenimente pentru toate gusturile

Scena muzicală din România nu duce lipsă de evenimente variate și apreciate de fani. Festivalurile au un loc special în inima iubitorilor de muzică, datorită atmosferei și sentimentului puternic de apartenență la o comunitate. Numărul acestora crește în fiecare an, iar artiștii, locali și internaționali, se ridică la standardele impuse de public. 

Cuprins

1. Festivaluri muzicale românești – scurtă introducere

2. Festivaluri românești de muzică alternativă

3. Festivaluri românești de muzică jazz

4. Festivaluri românești de muzică rock

5. Festivaluri românești de muzică electronică

6. Festivaluri românești de muzică clasică

7. Festivaluri românești de muzică pentru copii

8. Festivaluri românești de muzică populară

9. Festivaluri românești de muzică veche

1. Festivaluri muzicale românești – scurtă introducere

Festivalurile din România evoluează cu fiecare sezon, ca număr de participanți, acte artistice, dar și în ceea ce privește calitatea și complexitatea lor. Indiferent că este vorba de evenimente urbane sau în natură, acestea oferă, pe lângă concerte, o gamă largă de activități și forme de divertisment, care îi fac pe cei din public să se întoarcă în fiecare an. 

Festivalurile au loc în marile centre culturale, dar și în orașe mai mici, cu o istorie bogată, pe malul mării sau la munte. Ele acoperă o plajă largă de genuri muzicale, astfel că este foarte ușor să găsești evenimentul potrivit pentru tine.

2. Festivaluri românești de muzică alternativă

Printre festivalurile la care poți asculta trupe din zona alternativă se numără Awake Festival, Afterhills, Summer Well, Electric Castle sau Greensounds. Lista de artiști include mereu atât nume autohtone, cât și internaționale. 

  • Summer Well

Lansat în anul 2011, Summer Well are loc în fiecare vară în luna august, pe domeniul Palatului Știrbey din Buftea. Stilurile muzicale întâlnite sunt, de obicei, indie, reggae, electro și folk. Printre numele faimoase care au alcătuit line-up-ul de-a lungul anilor se numără Foals, The 1975, Glass Animals, Editors, Birdy, The National, Metronomy, The Kills, Nothing But Thieves, Oh Wonder, Roosevelt, Maribou State, Interpol. 

Festivalul a fost nominalizat de mai multe ori în cadrul European Festival Awards, la categoria pentru cel mai bun festival de mărime medie. Recunoașterea se justifică prin reușita organizatorilor de a crea o atmosferă aparte, prin activitățile și oferta de food and drinks disponibilă. Motto-ul evenimentului este „a festival like a holiday”. În anul 2019, în cele 3 zile ale evenimentului, au fost prezenți peste 60.000 de participanți.

  • Electric Castle

Prima ediție a avut loc în 2013, iar de atunci, comunitatea Electric Castle crește în fiecare an și este tot mai coezivă. Locul de desfășurare se află pe domeniul Castelului Banffy, din satul Bonțida. 

Succesul festivalului se datorează creării unui brand de excepție. Organizatorii fac mereu o treabă excelentă în ceea ce privește comunicarea cu publicul, iar prezența online este foarte puternică pe tot parcursul anului, nu doar pe timpul celor câteva zile de eveniment. 

Și pe scena Electric Castle au urcat nume mari, începând cu Florence + The Machine, The Prodigy, Skrillex, 30 Seconds to Mars, Alt-J, Bring Me The Horizon, Chvrches. Pe lângă artiștii internaționali, și cei autohtoni sunt mereu primiți cu brațele deschise de către public. Subcarpați, Vița de Vie, Robin and The Backstabbers, Șuie Paparude, OCS au apariții recurente la EC, însă fanii au avut parte și de surprize din vremurile retro, precum Loredana, Corina Chiriac sau Mirabela Dauer. 

Eforturile organizatorilor au fost recunoscute prin Best Medium-Sized Festival Award pentru ediția din 2019, Best Camping Award – 2017 și Best Food & Drinks Award – 2018.

3. Festivaluri românești de muzică jazz

Publicul de jazz din România este ceva mai restrâns decât al altor genuri muzicale, însă fanii sunt la fel de înfocați. Gărâna Jazz Festival este unul dintre cele mai vechi festivaluri din România, iar de-a lungul timpul, i s-au alăturat, printre altele, Smida Jazz Festival, Jazz in the Park, JazzTM și Sibiu Jazz Festival.

  • Gărâna Jazz Festival 

În 1997 are loc pentru prima Gărâna Jazz Festival, la Hanul La Răscruce, sub forma unui jam session între amici. Evenimentul a luat amploare și a devenit unul dintre cele mai importante din Europa Centrală și de Est. 

Lista de artiști care au performat pe scena Gărâna îi include pe Nils Petter Molvaer, Eberhard Weber, Avishay Cohen, Mike Stern, Lars Danielsson, Jan Garbarek, Bugge Wesseltoft, Charles Lloyd, Magnus Ostrom, Jean-Luc Ponty, Zakir Hussain, Stanley Jordan, Miroslav Vitous, John Abercrombie. 

Ceea ce transformă acest festival într-o experiență specială este mediul natural în care se desfășoară. Participanții pot campa în pădure și se pot bucura de drumeții cu peisaje superbe, în Munții Semenic. În zonă se află mai multe lacuri, care fac deliciul pasionaților de înot.

  • Smida Jazz Festival

Locul de desfășurare se află în Munții Apuseni, în satul Smida. Chiar dacă ideea de festival te duce cu gândul la agitație și gălăgie, acest eveniment este diferit de celelalte. A fost conceput pentru iubitorii de jazz, ca o ocazie perfectă de a se relaxa și de a se deconecta de la stresul cotidian.

La festival sunt bineveniți părinții însoțiți de copii și animale de companie, pasionații de drumeții și, în general, cei care caută o oază de relaxare. Majoritatea participanților se cazează în camping, la cort și se bucură de priveliști excelente, de dimineață până seara. 

Un alt merit al organizatorilor este că fac tot posibilul să invite marile nume din jazz-ul contemporan. De aceea, la Smida vei auzi muzică de avangardă. Printre artiștii și trupele care au călcat „pragul” festivalului se numără Mammal Hands, Gogo Penguin, James Holden & The Animal Spirits, Bugge Wesseltoft, Spirit Cave, Sons of Kemet și Phronesis. 

De asemenea sunt promovați muzicieni și grupuri românești din noul val, precum Exit Oz, JazzyBIT, Paperjam, Muntet, Paolo Profeti European Collective, Arcuș Trio, precum și artiști cu experiență, relevanți pe scena actuală de jazz: Iordache, Trompetre. 

4. Festivaluri românești de muzică rock

Lista festivalurilor rock este și ea cuprinzătoare, iar cele mai sonore nume sunt ARTMania, Bucovina Rock Castle, Rockstadt Extreme Fest și Posada Rock Festival

  • ARTMania

Festivalul este cunoscut publicului larg datorită trupelor faimoase care cântă an de an în cadrul evenimentului. Însă conceptul ARTMania semnifică mai mult decât atât. Muzica și arta de inspirație rock își dau întâlnire încă din 2006 în Piața Mare din Sibiu. 

Fanii acestui gen au avut prilejul să asculte artiști și grupuri precum Steven Wilson, Deine Lakaien, Peter Hammill, Poets of the Fall, Serj Tankian si Devin Townsend, Lacrimosa, la Die Toten Hosen, Helloween, Nightwish, Within Temptation, Lacuna Coil, HIM, Apocalyptica, Tarja Turunen, Anathema, The Gathering, The Sisters of Mercy.

Ediția din anul 2018 le aduce organizatorilor premiul Best Small Festival la European Festival Awards, atrăgând atenția publicului internațional asupra calității evenimentelor organizate în România. 

5. Festivaluri românești de muzică electronică

Dacă în cazul stilurilor menționate până acum instrumentele esențiale sunt chitara, clapele sau tobele, muzica electronică este concepută, în primul rând, cu ajutorul sintetizatorului, o unealtă cu o multitudine de funcții, care poate genera sunete pre-înregistrate. 

Printre cele mai mari festivaluri românești se numără cele dedicate muzicii electronice. Untold, Neversea și Sunwaves adună anual mii de participanți, iar alte evenimente, de dimensiuni mai reduse, precum Waha sau Mioritmic îi atrag pe cei pasionați de experiențe nișate. 

  • Untold

Festivalul care se desfășoară în inima Transilvaniei, pe Cluj Arena, este și cel mai mare eveniment cultural și muzical din România, dacă iei în calcul numărul de participanți. 

Lansat în anul 2015, Untold a adunat peste 60.000 de participanți zilnic, încă de la prima ediție, când au fost prezenți pe scenele din Cluj artiști precum Armin van Buuren, Avicii, David Guetta, ATB, Dimitri Vegas & Like Mike, Tom Odell, Fedde le Grand sau Duke Dumont. De-a lungul timpului, s-au alăturat DJ  Tiësto, Faithless, Scooter, Nervo, Parov Stelar, Lost Frequencies, James Arthur și alții. 

Pe lângă un line-up de excepție, festivalul este apreciat pentru nivelul ridicat de entertainment pe care îl oferă. Iar organizatorii au în vedere și activități în scopuri civice, precum donarea de sânge. 

Premiile nu au întârziat să apară, iar în 2015, Untold a câștigat titlul de „Best major European Festival” la European Festival Awards 2015. 

  • Waha

Înființat în anul 2012, Waha a reușit să creeze o comunitate strânsă care aduce laolaltă dragostea pentru natură, muzică și dans. Evenimentul adună tot mai mulți oameni în fiecare an, întrucât locul în care se desfășoară, Micfalau Covasna, reprezintă decorul ideal pentru o pauză de la rutina cotidiană și reconectarea la un set de valori mai profunde.

Festivalul se remarcă printr-un cadru atent construit, în care încrederea și dragostea primează, dar și prin diversitatea scenelor muzicale care vibrează până la răsărit și adună artiști precum Ada Kaleh, Alexandra, Prâslea, Rhadoo, Whoann, Ankur, E-Mantra.

Pe lângă ritmurile electronice, psy și techno, publicul se bucură și de activități educaționale, camping în pădure și liniște totală, departe de semnalul telefoanelor mobile.

6. Festivaluri românești de muzică clasică

Nici iubitorii de muzică clasică nu se pot plânge de lipsa evenimentelor. Cel mai faimos este Festivalul „George Enescu”, însă lista cuprinde și alte nume precum Toamna Muzicală Clujeană , Eufonia, Festivalul Internațional „Leonard” și Festivalul și Concursul Internațional de Canto „Hariclea Darclée”.  

  • Festivalul „George Enescu”

Prima ediție a avut loc în anul 1958. În timp, acesta a ajuns pe harta celor mai importante manifestări artistice internaționale. 

După Revoluția din 1989, organizarea evenimentului a fost reluată, iar festivalul se desfășoară simultan în mai multe orașe din țară. Cele mai multe concerte au loc la București, pe scena Ateneului. 

De-a lungul anilor, „Enescu” a fost gazda unor invitați de seamă precum Sergiu Celibidache, Sir John Barbirolli Joseph Palnciek, Arthur Rubinstein, Claudio Arrau, David Oistrah, Boris Berezovski, Antonio Menses , Kurt Masur, Jose Van Dam sau Lawrence Foster.

În paralel cu festivalul, are loc și Concursul „George Enescu” , una dintre cele mai importante oportunități de lansare de talie internațională pentru tinerii muzicieni din toată lumea.

7. Festivaluri românești de muzică pentru copii

Pentru cei mici există o serie de evenimente cu muzică dedicată vârstelor fragede, precum Festivalul „Mamaia copiilor”, Delfinul de Aur, Festivalul Național de Muzică Ușoară pentru copii și tineret „Glasul Speranțelor” sau Ursulețul de Aur.

  • Festivalul „Mamaia copiilor”

Inspirată de Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia, versiunea pentru copii a fost inițiată în anul 2001 și se desfășoară la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța.

Dat fiind că este vorba despre un festival de tip concurs, participanții sunt înscriși în cursa pentru premii în cadrul a două secțiuni: de creație și de interpretare. 

8. Festivaluri românești de muzică populară

Evenimentele dedicate muzicii populare sunt numeroase, dar au dimensiuni mai mici decât alte categorii. Ele sunt organizate, de obicei, în cinstea artiștilor care au încântat generații întregi. Cu ocazia acestor concerte, pe lângă muzică, sunt sărbătorite tradiții și obiceiuri vechi. În timp, muzica populară a dezvoltat un subgen, numit etno, care reprezintă o adaptare modernă a celui tradițional.

Lista festivalurilor include: Festivalul Cântecului Popular „Tita Bărbulescu”, Festivalul Flori în Ţara Bârsei, Festivalul Florile Ceahlăului, Festivalul de Datini și Obiceiuri „Tudor Pamfile”, Festivalul Datinilor – Noi umblăm a colinda și cu drag a vă cânta, Festivalul cântecului popular moldovenesc „Din bătrâni, din oameni buni”, Festivalul cântecului popular Petre Săbădeanu, Festivalul cântecului popular Românesc – Maria Tănase, Festivalul Cântecului Popular Românesc „Maria Lătărețu”, Festivalul Naţional de Folclor „Mureș pe Marginea Ta”, Festivalul folcloric Ciobănașul, Festivalul Național Mariana Drăghicescu, Festivalul – Mugurii folclorului Argeșean, Festivalul concurs al Cântecului, jocului și portului Gorjenesc Tismana, Festivalul „Dumitru Fărcaș” – Taragotul de Aur, Festivalul folcloric Salba Prahovei, Festivalul Pe Deal la Teleormănel și Festivalul Național de Folclor “Magia Sfinxului”.

9. Festivaluri românești de muzică veche

Muzica veche se distinge de cea populară și cuprinde acele genuri care erau compuse în secolele trecute, cum ar fi muzica barocă sau lăutărească. În România, există mai multe evenimente în cadrul căror participanții se pot delecta cu astfel de stiluri, precum Festivalului de Muzică Veche București, Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC și Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc

Așadar, indiferent de genul muzical pe care-l îndrăgești, vei găsi cu ușurință un festival românesc care să-ți satisfacă gusturile și să-ți creeze amintiri plăcute. Asigură-te că îți achiziționezi bilet din timp și că deții toate informațiile despre organizarea și regulile evenimentului. 

Sursa foto: shutterstock.com

admin

Leave a Reply