Vrei să devii un violonist celebru? Află cum au reușit predecesorii tăi!

Vrei să devii un violonist celebru? Află cum au reușit predecesorii tăi!

Orice muzician a fost inspirat, la un moment dat, de către un alt artist, mai ales că, dincolo de talent, această meserie presupune și foarte multă muncă. Ca instrumentist, trebuie să știi ca vioara, de exemplu, nu este un instrument ușor, iar cei mai buni violoniști din lume au exersat zilnic, timp de zeci de ani, pentru a atinge perfecțiunea notelor. 

Dacă ți-ai ales acest drum, poți învăța de la violoniștii renumiți cum să faci performanță și de ce ai nevoie pentru a reuși să îți construiești o carieră de succes. 

Cuprins

  1. Violoniști celebri din toate timpurile
  2. Violoniști celebri contemporani

            2.1. Violoniști români contemporani

1. Violoniști celebri din toate timpurile

Apărută în nordul Italiei, în prima parte a secolului XVI, vioara a încântat zeci de generații cu sunetele sale inconfundabile, cristaline, duioase și pline de mister. Cei care au făcut o pasiune și, mai apoi, o profesie din cântatul la vioară sunt puțini în comparație cu cei care cântă la alte instrumente și asta pentru că, pentru a face performanță, trebuie să exersezi extrem de mult. 

Revista BBC Music Magazine a făcut un top al celor mai buni 20 de violoniști din toate timpurile, iar pe locul 20 se află celebrul muzician român George Enescu. Iată care sunt ceilalți 19:

1. David Oistrakh – Ucraina

2. Jascha Heifetz – Lituania/SUA

3. Fritz Kreisler – Austria

4. Yehudi Menuhin – SUA

5. Nathan Milstein – Rusia/SUA

6. Gidon Kremer – Germania/Lituania

7. Joseph Szigeti – Ungaria

8. Ginette Neveu – Franţa

9. Isaac Stern – Polonia/SUA

10. Itzhak Perlman – Israel/SUA

11. Arthur Grumiaux – Belgia

12. Pinchas Zukermann – Israel

13. Adolf Busch – Germania

14. Ivry Gitlis – Israel

15. Leonid Kogan – Rusia

16. Bronisław Huberman – Polonia

17. Christian Ferras – Franţa

18. Reinhard Goebel – Germania

19. Frank Peter Zimmermann – Germania

20. George Enescu – România

Pe primul loc se află violonistul David Oistrakh, reprezentant de seamă al școlii rusești de vioară. Inspirat de părinți, dar școlit de marii profesori din Odesa, Oistrakh a debutat la vârsta de 6 ani și s-a remarcat prin tehnică și talent. Pasiunea pentru vioară l-a ajutat să călătorească în toată lumea și să cânte pe cele mai mari scene. Nu este de mirare că talentul său este dus mai departe de către fiul acestuia, Igor Oistrakh. 

George Enescu, cel mai mare violonist român, rămâne în istorie ca simbol al muzicii clasice autohtone. Deși își dorea mai mult să compună decât să devină un virtuoz al viorii, Enescu a urmat sfaturile profesorilor săi și a studiat la Viena și la Paris, unde a participat la diverse competiții muzicale, câștigând premii importante și remarcându-se prin tehnică și dedicare. 

Activitatea muzicală a lui George Enescu nu s-a rezumat doar la vioară, el fiind și compozitor, dirijor și pianist, iar succesul de care s-a bucurat a rămas în istorie, fiind subliniat de eseuri, cronici și recenzii publicate în presa franceză de la acea vreme. Piesele care i-au adus celebritatea artistului român au fost Rapsodia Română nr. 1 în La Major și Rapsodia Română nr. 2 în Re Major

Alături de el, pe lista violoniștilor români celebri se mai află și Ciprian Porumbescu, cu populara lui Baladă pentru Vioară, care a stârnit admirația lumii întregi pentru muzica românească, dar și Ion Voicu, al cărui profesor a fost însuși George Enescu. 

Maestrul Ion Voicu, un talent născut într-o familie de muzicieni de etnie romă din București, ajunge să studieze la Academia Regală de Muzică și să fie admis direct în anul V. Profesorii lui de atunci l-au încurajat să își construiască o carieră solo, iar la unul dintre concerte a fost remarcat de George Enescu, care i-a oferit ulterior lecții gratuite. 

Cu siguranță există și alți violoniști faimoși în lume, dar cel mai bun rămâne Niccolò Paganini. Compozițiile sale au servit drept sursă de inspirație pentru mulți artiști. La vârsta de 5 ani, Paganini a început să cânte la mandolină și apoi la vioară, iar talentul său s-a făcut rapid remarcat. În istorie, el a fost considerat un pionier în ceea ce privește transformarea viorii dintr-un instrument de ansamblu într-unul solo. Tehnica lui incredibilă este studiată și astăzi la cele mai importante școli de muzică, de aceea Paganini rămâne cel mai mare violonist din lume. 

2. Violoniști celebri contemporani

Secretul sunetelor curate ale unei viori stă în poziționarea corectă a degetelor pe corzi, iar pentru a căpăta dexteritate în acest sens, este nevoie de sute de ore de antrenament. În plus, pentru a putea atinge aceste note, și poziția corpului se schimbă, iar rapiditatea mișcărilor este extrem de importantă.

David Garrett este cel care a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai rapid violonist din lume. Tânărul în vârstă de 28 de ani a reușit într-un timp record, de 66 secunde, să cânte la vioara cu 13 note muzicale pe secundă, opera Bondarul, compusă de Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov. Garrett este considerat unul dintre cei mai buni violoniști contemporani, la concerte cântând la o vioară Stradivarius din 1710, care valorează câteva milioane de dolari.

2.1. Violoniști români contemporani

Pe plan național, cel mai bun violonist român al momentului este Alexandru Tomescu. Câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică, Tomescu a avut, în 2017, privilegiul de a cânta la vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, unul dintre cei mai buni violoniști români. Acest instrument este unul extrem de rar, aflându-se printre cele mai bine conservate viori Stradivarius din lume. 

Un alt violonist român celebru este Răzvan Stoica, care a primit în 2013 cel mai important titlu din domeniu – premiul New Talent, la Bratislava, pentru cel mai bun violonist al lumii sub 28 de ani. El cântă la o vioară Stradivarius din 1729, câștigată în urma concursului Strad Prize, de la Salzburg. 

În concluzie, dacă îți dorești să devii cel mai bun violonist din lume, sunt șanse mari să ajungi pe scenele mari dacă ai pasiune și un strop de talent. Munca nu te va ocoli, iar perseverența te va ajuta să te ridici pe cele mai înalte culmi. Îndrăznește să visezi!

Sursa foto: shutterstock.com  

admin

Leave a Reply