Fagotul – instrument muzical cu istorie

Fagotul – instrument muzical cu istorie

Fagotul este un instrument muzical de suflat, confecţionat din lemn, având în componenţa sa o ancie dublă, originară din familia oboiului. Acesta derivă dintr-un vechi instrument denumit bombard, apărut în secolul al XV-lea, având un aspect diform, greu de mânuit şi fiind foarte înalt. 

Tocmai din gauza acestor lucruri, Alfranio degli Albonesi a hotărât să construiască în anul 1525 un nou instrument muzical cu ajutorul a două tuburi, având o serie de avantaje. În primul rând este mult mai uşor de mânuit, lungimea este diminuată considerabil, iar sunetul este mai puternic. 

Află de la McMusic cum a apărut fagotul și care este rolul acestuia într-o orchestră.

CUPRINS

1. Ce este fagotul?

2. Importanţa şi rolul fagotului în orchestră

1. Ce este fagotul?

La fel cum ai aflat şi din rândurile de mai sus, fagotul a apărut în urma ambiţiei lui Alfranio degli Albonesi de a crea un instrument mult mai practic faţă de cel vechi, bombardul. Aşadar, acesta este compus dintr-un tub principal, dublat de altul secundar, îndoit la capăt. Acesta are o lungime de aproximativ 2,5 m, iar tonalitatea este gravă. 

Deschiderea interioară a tubului principal este în formă conică, fiind prelungită de o ţeavă curbată, la capătul căreia este poziţionată o ancie dublă. Probabil ai observat prezenţa unor clapete, acestea se află pe tubul perforat, alături de mecanismul lor de manevrare. În structura acestuia există aproximativ 30 de găuri, iar o mică parte din ele sunt acoperite de degete în momentul cântării, în acest fel aparând sunetele duioase. 

Acest instrument muzical este folosit și în orchestre simfonice. Cu toate acestea, se regăsește și în numere solo sau în ansambluri.  

Privind sunetele neobişnuite ale fagotului, se poate remarca timbrul specific. Acesta este extrem uşor de distins, având o tonalitate extrem de delicată, care încântă toți ascultătorii.

2. Importanţa şi rolul fagotului în orchestră

Fagotul este un instrument esenţial într-o orchestră. În primul rând, acesta acoperă atât partea de jos, cât şi cea de mijloc a notelor muzicale. 

Aşadar, notele grave aflate în prima și a treia octavă, precum și cele din octava ingrată se bucură de o sonoritate excelentă prin intermediul acestui instrument muzical. Privind în trecut, fagotul era considerat aspru, rece, neexistând prea multe posibilităţi de remacare muzicală cu ajutorul acestuia, însă în ultimul timp lucrurile au tins spre o schimbare. În momentul de faţă, se pot egala aproximativ toate registrele muzicale, datorită notelor echilibrate, dar și calde sau chiar puternice, în funcție de ritmul muzical ales.

Deşi este un instrument voluminos, masiv, este uşor de mânuit, mai ales când există experienţă în acest domeniu. În cadrul unei orcheste, rolul fagotului este unul diversificat, existând un număr generos de posibilităţi muzicale. Astfel, cu ajutorul solidarității başilor în mediul acut, se ajută la degajarea unui sunet impecabil, atât privind notele în acut, cât și cele în supra-acut.

Pe lângă toate aceste lucruri, fagotul deţine un timbru puternic, uşor de aliat cu alte instrumente din orchestră, fără crearea unui disconfort muzical. Sunetul este similar cu cel am cornului, existând chiar şi posibilitatea de confundare a acestora. 

Instrumentul cu care acesta poate colabora cel mai bine este violoncelul, având timbruri asemănătoare. Acest lucru este datorat faptului că, în prima fază, fagotul a fost gândit pentru a dubla linia de bas în orchestră.

Având în vedere cele prezentate, fagotul este un instrument cu o lungă istorie în spate, apreciat atât de muzicieni, cât şi de ascultători, potrivit în cadrul oricărei orchestre şi impresionant din punct de vedere sonor. Cu o repeziciune aparte, fagotul a devenit popular în diferite genuri muzicale, iar unul dintre primele spectacole muzicale a fost creat de către Bartolome de Selma și Salaverde. 

Acest lucru nu s-a schimbat nici privind contextul actual, numeroase orchestre au în componență un fagot, iar ascultătorii se bucură de melodii cu un timbru cald și puternic în același timp.  Acesta este extrem uşor de distins de celelalte instrumente muzicale, având o tonalitate extrem de delicată.

sursă foto: shutterstock.com

admin

Leave a Reply