Harpa – Descoperă istoria sa, instrumentiști celebri și creații compuse pentru acest instrument!

Harpa – Descoperă istoria sa, instrumentiști celebri și creații compuse pentru acest instrument!

Printre cele mai impresionante instrumente muzicale se numără, fără dubii, harpa, datorită formei sale speciale și a sunetelor delicate pe care le produce. Primele modele de harpă au apărut cu mii de ani în urmă, iar aceasta a evoluat permanent de-a lungul timpului. Dacă îți dorești să studiezi un instrument spectaculos sau, pur și simplu, să afli mai multe informații despre acesta, citește articolul de mai jos.

Cuprins

  1. Descrierea harpei – care sunt părțile componente?
  2. Istoria harpei
  3. Harpa – muzicieni și compoziții celebre
  4. Cum alegi harpa potrivită pentru tine?
  5. Harpa – avantajele studiului unui instrument muzical
  6. Curiozități despre harpă

1. Descrierea harpei – care sunt părțile componente?

Datorită versatilității sale, harpa este folosită în concertele de muzică clasică și în ansamblurile de muzică de cameră. Ea este utilizată cu succes și pentru alte genuri muzicale, precum blues, pop, jazz şi muzică populară. Face parte din categoria instrumentelor cu corzi.

Elementele care intră în componența unei harpe sunt 47 de coarde întinse pe un cadru (o cutie de rezonanță și o consolă de acordaj) și un sistem de 7 pedale pentru diferite acordaje.

Harpa are o formă triunghiulară, iar cadrul său este realizat, cel mai adesea, din lemn. În prezent, corzile acesteia sunt realizate din nailon sau metal, însă, în trecut, se foloseau și alte materiale pentru producerea lor.

Capătul superior al fiecărei corzi este prins de consola de acordaj, unde se află și pivoții care intervin în ajustarea corzii. De aici, coarda pronește în jos, iar capătul inferior este fixat pe cutia de rezonanță, unde este prins cu un nod. Sunetul produs de fiecare coardă este influențat de lungimea, tensiunea și greutatea acesteia. Cadrul harpei este gol pe dinăuntru, iar când o coardă este ciupită, acesta rezonează și proiectează un sunet. 

Harpa include și o coloană – componenta verticală. Acest element nu se regăsea la anumite versiuni din trecut. Scopul acesteia este de a susține harpa. În cazul modelelor care au și pedale, ele se găsesc la baza coloanei.

Pentru a emite sunete, se folosesc doar 4 dintre cele 5 degete ale mâinii (cel mic nu este utilizat), pentru a ciupi corzile sau pentru a aluneca de-a lungul acestora.

În cadrul unei orchestre, rolul harpei este unul limitat, de natură decorativă. Lipsa varietății în timbru poate provoca monotonie, de aceea ea nu este utilizată pentru intervale lungi de timp.

2. Istoria harpei

După cum arată mai multe documente istorice și dovezi arheologice, harpa a fost inventată cu aproximativ 3500 de ani î.e.n., în ținuturile sumeriene (actuala parte de sud a Irakului). Ilustrații ale acestui instrument au mai fost găsite și pe pereții unor morminte din Egipt, pe Valea Nilului. 

De-a lungul secolelor, au existat mai multe versiuni ale acestui instrument, dintre care cele mai cunoscute sunt changa, harpa arcuită, cea unghiulară sau cea triunghiulară. Acestea se regăseau preponderent în Orient, în timp ce europenii preferau variantele cu picior. Un astfel de model este menționat încă din secolul al VIII-lea în Scoția.

În anul 1720, apare prima harpă cu pedală, inventată de lutierul german G. Hochbrücker. Iar în 1786, la Paris, S. Érard, la insistenţele harpistului austriac J. B. Krumpholz, concepe modelul de harpă folosit până în prezent. În sec. al XIX-lea, lutierii englezi creează noi variațiuni prin combinarea elementelor de construcţie ale harpei cu cele de la alte instrumente cu coarde ciupite: harpa-lăută, dital-harp, harpa Ventura şi harpa-chitară.

Consiliile de muzică din landul german Schleswig-Holstein şi din Berlin au desemnat harpa ca fiind instrumentul muzical al anului 2016.

<3. Harpa – muzicieni și compoziții celebre

Există numeroase compoziții, create de muzicieni celebri, care includ secțiuni pentru harpă. 

Mozart a scris Concert pentru Flaut, harpă și orchestră, singura creație dedicată acestui instrument muzical al marelui compozitor. Piesa pune în valoare harpa ca instrument solo în contrast cu orchestra.

Dans spaniol, din opera “La vida breve”, compusă de De Falla, a avut parte de diverse aranjamente de-a lungul timpului, unele dintre ele la harpă.

Opera “Lucia di Lammermoor”, al cărei autor este Gaetano Donizetti, a avut premiera pe 26 septembrie 1835, iar interludiul este creat special pentru a fi interpretat la harpă. Acesta este unul dintre cele mai apreciate fragmente de către harpiști.

Una dintre cele mai importante compoziții este opera lui Handel și poartă numele de Concert pentru harpă și orchestră. Deși inițial se credea că a fost concepută pentru orgă, specialiștii au descoperit ulterior că porțiunea instrumentului solo este dedicată harpei.

Watching the Heat este o piesă tradițională, readusă în atenția publicului de către compozitorul John Thomas. Interpretarea prin intermediul harpei este una cum nu se poate mai potrivită, deoarece piesa și instrumentul își au rădăcinile în tradiția celtică.

Compozitorul ceh Bedřich Smetana a scris inițial piesa Vltava pentru a fi interpretată de o orchestră. Cu toate acestea, aranjamentul pentru harpă pune în valoare versatilitatea instrumentului. Compoziția face parte dintr-o serie de 6 poeme simfonice dedicate de Smetana patriei sale și poartă același nume ca râul care traversează Cehia și trece prin Praga.

William Mathias reușește să acorde instrumentului tributul binemeritat, cu ajutorul compoziției numite Improvizații pentru harpă. Lucrarea explorează varietatea de tonuri și de timbre ce pot fi redate cu ajutorul harpei. 

Compusă inițial pentru clavecin, Passacaglia, de George Frideric Handel, este adesea interpretată la harpă, prin intermediul căreia această piesă barocă poate căpăta puternice accente romantice.

O altă lucrare importantă a secolului XX este Viejo Zortzico, al cărei autor, Jesús Guirdi, are origini hispanice, ușor de identificat în cadrul piesei.

Harpa a fost utilizată și în era modernă, în cadrul unor compoziții pentru publicul larg. Cântecul Cosmic Love, de pe albumul Lungs al trupei Florence + The Machine include o secțiune cântată la harpă, foarte apreciată de fanii vocalistei.  De asemenea, faimoasa trupă The Beatles a utilizat acest instrument în mai multe creații. Printre cele mai cunoscute se numără piesa She’s leaving home, de pe albumul Sgt. Pepper’s Lonely-Hearts Club Band. Niciunul dintre membrii trupei nu cântă la instrumente în cadrul acestei melodii. Porțiunea pentru harpă este interpretată de Sheila Bromberg.

Interpreții de harpă sunt numeroși și vin din diferite colțuri ale lumii. De-a lungul anilor s-au remarcat mai mulți instrumentiști, dintre care Elias Parish Alvars, Elizabeth Hainen, Judy Loman, Alberto Salvi, Henriette Renié, Marcel Grandjany, Lily Laskine, Nicanor Zabaleta. În epoca contemporană, se bucură de notorietate nume precum Joanna Newsom, Lisa Lynne, Alan Stivell, Andreas Vollenweider, Dorothy Ashby, Cécile Corbel, Alice Coltrane, Jana Bouskova, Isabelle Moretti, Jaymee Haefner, Nancy Allen, Susann McDonald, Valérie Milot. 

Pe lângă piesele clasice, generațiile tinere interpretează și compoziții moderne, punând harpa într-o lumină nouă, originală. Astfel, acest instrument se regăsește și în cadrul unor creații rock sau indie.

La Hollywood, una dintre cele mai cunoscute personalități care a cântat la acest instrument este Arthur “Harpo” Marx, actor, comediant, mim și muzician american. A fost fratele actorilor Grouch Marx și Chico Marx, însă a abordat un stil preponderent comic, spre deosebire de cel al fraților săi. Acesta a utilizat harpa în majoritatea filmelor în care a apărut.

4. Cum alegi harpa potrivită pentru tine?

Pentru a alege modelul adecvat de harpă, va trebui să iei în calcul mai multe aspecte. Acestea au o importanță deosebită, mai ales dacă ești începător.

  • Calitatea sunetului

Unul dintre cele mai importante elemente în studiul unui instrument este calitatea sunetului produs. O harpă bună va produce sunete bogate, rezonante.

  • Dimensiunea

Mărimea harpei este importantă, deoarece muzicianul trebuie să se simtă confortabil atunci când folosește instrumentul. În funcție de nevoile studentului, harpa poate avea un număr diferit de corzi. De exemplu, un model cu 28 de corzi poate fi potrivit pentru categoria de vârstă 6-8 ani, pe când unul cu 30-34 de corzi este mai adecvat pentru un adult.

  • Gamele muzicale

Odată cu dimensiunea, variază și gamele ce pot fi cântate cu acel instrument. Cu cât plaja de note este mai mare, cu atât stilurile muzicale ce pot fi redate sunt mai variate: muzică clasică, folk, jazz, blues, pop, muzică pentru copii și nu numai. Cu toate acestea, există mulți muzicieni care se specializează în utilizarea unor harpe de mărimi reduse, precum cele de 22-30 de corzi.

  • Prețul

Acest factor este influențat de calitatea instrumentului. Instrumentele realizate manual, din lemn solid, sunt mai scumpe, din cauza manoperei și a materialelor utilizate. Chiar dacă au un preț ridicat, acestea sunt esențiale în redarea sunetelor dorite. Așadar, optează pentru modelul de cea mai bună calitate, pe care ți-l permiți.

5. Harpa – avantajele studiului unui instrument muzical

În legătură cu beneficiile studierii instrumentelor muzicale s-au realizat numeroase studii și s-au scris multe materiale. Toate acestea au în comun câteva concluzii, de care poți ține cont dacă ești în căutarea unei noi pasiuni. Harpa:

  • Îți dezvoltă capacitățile cognitive și te ajută să le păstrezi intacte vreme îndelungată. Încă de la primele ore de studiu, aptitudinile de gândire abstractă sunt stimulate, creierul creează noi rute și pattern-uri neurologice, iar toate acestea sporesc abilitățile și gradul de inteligență a interpretului, fie că are o vârstă fragedă sau nu.
  • Te ajută să devii disciplinat. Cei care ajung să stăpânească un instrument și-au însușit o rutină zilnică pe care o respectă cu sfințenie. Răbdarea și disponibilitatea de a exersa în mod regulat reprezintă două condiții esențiale pentru a ajunge un bun interpret.
  • Reduce stresul. Imediat ce creierul tău se concentrează asupra muzicii, nivelul de stres acumulat peste zi scade. Acesta îți oferă o bună oportunitate de deconectare de la grijile cotidiene și ocazia să lași deoparte aspectele triviale ale existenței și să acorzi atenție frumuseții artei.
  • Îți oferă împlinire personală. Chiar dacă primii pași sunt ceva mai dificili, odată ce asimilezi informațiile și stăpânești elementele de bază, te vei simți satisfăcut de propriile capacități. Primele piese sau recitaluri învățate îți vor crea amintiri extrem de plăcute. De asemenea, te vei bucura de admirația celor din jurul tău.
  • Îți oferă ocazia să te distrezi. Pe măsură ce avansezi cu studiul, vei putea să reinterpretezi melodiile tale preferate, să compui noi creații muzicale și să le oferi celor din jurul tău momente artistice plăcute. 
  • Te ajută să-ți creezi cercuri sociale. Odată ce începi să studiezi un instrument muzical, vei avea ocazia să cunoști persoane noi, care împărtășesc aceeași pasiune cu tine. Dacă ești un bun interpret, atunci vei putea chiar să călătorești și să-ți lărgești cercul de cunoștințe. Acesta este unul dintre cele mai importante beneficii de care muzicienii se bucură de la vârste fragede.

6. Curiozități despre harpă

  • Harpa este unul dintre cele mai importante simboluri ale culturii irlandeze. Originea acestuia este necunoscută, însă instrumentul este prezent încă din secolul al VI-lea în tradițiile acestei țări. În plus, logo-ul celui mai popular brand de bere din Irlanda este o harpă.
  • Există o relație strânsă între religia creștină și harpă. Adesea, regele David este ilustrat în timp ce cântă la acest instrument. De asemenea, imaginile specifice creștinismului includ scene în care îngerii folosesc harpa.
  • Anumite modele de harpă au cadrul conceput dintr-o singură bucată de lemn. Altele ajung să aibă în componența lor până la 2000 de piese.
  • Numărul corzilor unei harpe poate varia de la 1 la 90.
  • Continentul african este cunoscut pentru varietatea bogată de tipuri de harpe – peste 150 de modele.
  • Există mai multe obiecte care includ în denumirea lor termenul “harpă”, fără a reprezenta, de fapt, acest instrument muzical.
  • Interpreții nu folosesc degetul mic pentru ciupirea corzilor, deoarece acesta nu are suficientă putere pentru a produce un sunet.
  • Una dintre cele mai cunoscute personalități care au cântat la harpă este Maria Antoaneta, regina Franței.
  • În 2016 a fost înființată Asociația Harpiștilor din România, cu scopul de a susține instrumentiștii de profil, prin diverse măsuri, precum organizarea de evenimente.

Așadar, acum că știi din ce este făcută harpa, câte corzi are și cum se folosește, poți decide dacă dorești să începi studiul acesteia. Dat fiind că  este unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale și are o istorie bogată, cei din jurul tău vor fi impresionați să te vadă cântând. Nu ezita să începi cursurile, deoarece vei putea progresa rapid.

Surse foto: unsplash.com, shutterstock.com

admin

1 comment so far

Angelescu Maria Posted on12:57 - 4 septembrie 2021

Interesant de studiu !

Leave a Reply