Liedul – Istorie și caracteristici principale

Liedul – Istorie și caracteristici principale

Liedul este compoziție muzicală care se bazează pe un fundament textual liric – de regulă, o poezie de mici dimensiuni. Aceasta poate fi interpretată vocal, cu ajutorul unui acompaniament de natură instrumentală – cel mai des fiind folosit pianul. De-a lungul istoriei, liedul și-a păstrat locul de onoare, căpătând noi forme și valențe, odată cu dezvoltarea și evoluția muzicii. Însă și astăzi este un cunoscut gen muzical, interpretat, deseori, pe marile scene ale lumii.

În acest articol, vei afla istoria și caracteristicile principale ale liedului!

Cuprins

1. Liedul – O scurtă istorie

2. Lieduri celebre – Câte ceva despre Franz Schubert

1. Liedul – O scurtă istorie

Liedul, ca gen muzical, a apărut în Austria, și a căpătat amploare în jurul secolului al XIX-lea. Deși acesta și-a început dezvoltarea în secolul al XVIII-lea, cu ajutorul unor compozitori celebri, precum Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn sau Ludwig van Beethoven, el a trecut prin numeroase transformări, care au contribuit pozitiv la evoluția sa. 

În epoca Romantică, liedul a devenit extrem de cunoscut, fiindcă a fost inspirat de către poeziile și romanțele din acea perioadă – acestea au fost puse pe muzică și așa au fost create compoziții unice pentru voce și pian. Până la acest moment, pianul a reprezentat, în operele muzicale, un suport, o modalitate de acompaniament. Însă odată cu apariția Romantismului și, implicit, a liedului, acest instrument a fost așezat pe picior egal cu vocea, creându-se, astfel, un soi de parteneriat între cei doi interpreți – cel vocal și cel instrumental. 

Treptat, deși, în primă fază, formula era restrânsă la acești doi parteneri, mai târziu, odată cu pătrunderea acestui gen muzical în cel clasic și simfonic, numărul muzicienilor a început să crească din ce în ce mai mult și a fost completat prin adăugarea de noi instrumente în orchestră. Liedul a devenit popular mai ales în zona Germaniei și, de aceea, s-a păstrat această denumire (în limba germană, lied înseamnă cântec), ce este folosită și astăzi.

Totuși, în teoria muzicală, liedul are și o altă valență – a devenit un reper pentru un anumit tip de structură a unei linii melodice. Astfel, în funcție de forma pe care o are o melodie, aceasta se poate încadra în trei categorii distincte: 

  • Monopartită (A) – este determinată de repetarea frazei melodice la fiecare strofă
  • Bipartită (AB) – este formată din două fraze diferite, consecutive
  • Tripartită (ABA) – este alcătuită tot din două fraze muzicale, însă prima se repetă imediat după executarea celei de-a doua

2. Lieduri celebre – Câte ceva despre Franz Schubert

Franz Schubert a fost un compozitor romantic austriac, ce a rămas în istorie datorită talentului său extraordinar. Liedul a fost unul dintre genurile sale muzicale preferate, fiind definitoriu în cariera sa – Schubert iubea versurile și poemele, pe care le-a folosit, mai apoi, în creația lui. El a compus peste 600 de opere de acest tip, bazându-se pe textele unor scriitori renumiți, precum Goethe, Mayrhofer sau Schiller. 

Iată câteva exemple de lieduri cunoscute, compuse de către Franz Schubert:

  • „Gretchen am Spinnrade”
  • „Der Erkönig”
  • „Die Schönne müllerin”
  • „Winterreise”
  • „Heidenröslein”
  • „Schwanen Gesang” 
  • „Rastlose Liebe”
  • „Nähe des Geliebten”
  • „Der Fischer”
  • „Erster Verlust” 
  • „Der König in Thule”

Toate aceste opere renumite au reprezentat puncte de plecare pentru alți mari compozitori care au venit din urmă. Schubert a fost un inovator al vremurilor respective, aducând o nouă perspectivă asupra relației dintre vers, voce și instrument, creând lucrări complexe și echilibrate, ghidate de o viziune originală și aparte. Preluând drumul pe care l-a desenat acesta, muzicieni celebri precum Robert Schumann, Johannes Brahms, Hugo Wolf și, ulterior, Johann Strauss, Gustav Mahler sau Hans Pfitzner au avut un aport semnificativ la evoluția sa.

În concluzie, liedul este un gen muzical care ocupă un loc important în istoria muzicii, fiind un punct de referință atât pentru compoziție, cât și pentru structură și interpretare. Orice muzician trebuie să cunoască astfel de detalii și informații despre tipurile de lucrări care au adus noi forme și perspective, contribuind major la transformarea și expresivitatea muzicii. Așadar, fie că ești începător sau avansat, documentează-te cu privire la aceste aspecte importante, care îți pot oferi o imagine de ansamblu asupra cronologiei și evoluției muzicale de-a lungul epocilor. Nu ezita să afli cât mai multe lucruri despre marii compozitori și opere lor, deoarece doar așa vei putea să-ți formezi cultura necesară. 

Sursă foto: pixabay.com

admin

Leave a Reply