Acordeon – Află tainele acestui instrument și învață singur să îl folosești!

Acordeon – Află tainele acestui instrument și învață singur să îl folosești!

Pentru a învăța să cânți la acordeon, la fel ca în cazul oricărui alt instrument muzical, este nevoie de multă practică, dar majoritatea oameni sunt descurajați de la prima vedere, considerându-l mult prea confuz și dificil. În special cel cu butoane poate fi mai complicat de folosit decât cel cu clape, acesta din urmă fiind mult mai familiar, datorită asemănării cu claviatura unui pian.

Nu știi în cât timp poți să înveți să cânți la acordeon? Ei bine, dacă repeți în mod conștiincios, zi de zi, te vei acomoda cu acest instrument în trei sau patru luni. Cea mai grea parte din tot acest proces este aceea în care trebuie să îți controlezi mâinile atât de bine încât să lucreze independent una față de cealaltă, deoarece va trebui să apeși clapele și butoanele în timp ce miști burduful înainte și înapoi. Nu renunța dacă nu reușești după primele lecții. Acesta este un instrument care necesită multă concentrare și perseverență, astfel că nu vei vedea rezultatele peste noapte.

Află în continuare de la McMusic dacă într-adevăr este atât de greu să cânți la acordeon și ce trucuri împărtășite de muzicieni experimentați poți aplica în metoda ta de învățare.

Cuprins:

1. Este acordeonul un instrument dificil?

2. Cum poți să înveți să cânți la acordeon?

2.1. De ce să înveți să cânți la acordeon cu ajutorul unui profesor?

2.2. Sfaturi și trucuri pentru a învăța singur să cânți la acordeon

3. Cum ai grijă de acordeonul tău, pentru a-l păstra în cele mai bune condiții?

1. Este acordeonul un instrument dificil?

După cum probabil știi, există două mari tipuri de acordeoane – cele cu butoane și cele cu clape, asemănătoare unui pian.

Acordeoanele cu claviatură, așa cum le spune și numele, au clape specifice unui pian normal și produc același sunet indiferent de felul în care manevrezi burduful. De aceea, dacă deja știi să cânți la o orgă, îți va fi mult mai ușor să înveți melodiile preferate la acordeon.

Cea de-a doua categorie este mai diferită, deoarece butoanele pe care apeși emit note muzicale distincte în funcție de modul în care miști burduful, în interior sau în exterior. Acest tip de acordeon este mai dificil decât cel cu clape, deoarece ești nevoit să memorezi toate butoanele, mai ales pentru că vizibilitatea asupra mâinii stângi este blocată, atunci când adopți o poziție corectă.

Totuși, după ce se familiarizează cu butoanele, de cele mai multe ori muzicienii îl preferă pe acesta și îl consideră mai simplu de utilizat, motivul fiind faptul că acele taste rotunde sunt mai mici și mai apropiate între ele decât clapele, ceea ce face mai ușoară tranziția de la notele joase la cele mai înalte.

Un alt motiv pentru care unele persoane au dificultăți atunci când iau lecții de acordeon este acela că, pe lângă clapele sau butoanele dispuse pe partea dreaptă, mai există o serie de butoane pe latura stângă. Acestea din urmă, indiferent cât de multe sunt, au următorul rol: primul și al doilea rând  sunt note de bas, în timp ce restul sunt destinate acordurilor și sunt, de obicei, aranjate astfel: C, F, B-flat, E-flat, A-flat la stânga și C, G, D , A, E la dreapta.

Unii chitariști consideră că acordeonul cu butoane cromatice este mai ușor de învățat, datorită acordurilor de bază care necesită aproape același mod de atingere cu degetele ca în cazul chitarelor. Așadar, aceasta poate fi o opțiune potrivită pentru tine dacă ai deja experiență cu chitara.

2. Cum poți să înveți să cânți la acordeon?

Fie că alegi să primești ajutorul unui profesor, fie că pornești singur în această aventură, muzica deosebită pe care o vei cânta la acordeon merită tot efortul. Chiar dacă teoria și notele muzicale trebuie cunoscute, totuși, cea mai importantă este practica continuă, astfel că, indiferent dacă mergi la cursuri sau înveți singur acasă, nu trebuie să faci pauze prea lungi între sesiunile de studiere, deoarece există riscul să îți pierzi îndemânarea.

2.1. De ce să înveți să cânți la acordeon cu ajutorul unui profesor?

Un profesor sau un antrenor muzical care cunoaște totul despre acordeon este cu siguranță un avantaj pentru orice începător, dar, din păcate, acești specialiști nu sunt foarte mulți, așa că s-ar putea să ai dificultăți în a găsi unul foarte bun.

Un astfel de instructor este bine-venit și datorită faptului că te va ajuta să alegi tipul corect de acordeon pentru tine și pentru stilul de muzică pe care îl adopți, precum și să reglezi corespunzător curelele și să te așezi în poziția ideală. 

În ceea ce privește acest din urmă aspect, majoritatea persoanelor consideră că cel mai confortabil este să cânte așezate pe scaun, existând numeroase poziții preferate. Ai grijă de fiecare dată când te apleci dintr-o poziție de șezut, pentru a nu îți afecta coloana, iar dacă îți vei strânge corect curelele pentru a se potrivi formei corpului, nu doar că îți va fi mai ușor să cânți, dar, de asemenea, vei reduce riscul de a te accidenta.

2.2. Sfaturi și trucuri pentru a învăța singur să cânți la acordeon

Dacă după căutări îndelungate, tot nu ai găsit un profesor, nu îți face griji! Găsește în continuare 6 sfaturi utile care te vor ajuta să înveți singur și, în timp util, să cânți la acordeon.

1. Alege acordeonul potrivit pentru tine

Pentru a învăța rapid și într-o manieră plăcută să cânți la acest instrument, este esențial să îți alegi acordeonul perfect pentru tine, în funcție de mai mulți factori, precum înălțimea, bugetul, vârsta, dar și stilul muzical pe care îți dorești să îl adopți.

Dacă știi să folosești pianul, îți va fi mai ușor cu un acordeon cu clape. În schimb, dacă ești chitarist, cel cu butoane cromatice poate fi alegerea cea mai bună. De asemenea, în cazul începătorilor, sunt recomandate cele cu un număr mai mic de butoane și clape, deoarece sunt mai simplu de înțeles.

2. Familiarizează-te cu acordeonul

După ce ți-ai achiziționat acordeonul, asigură-te că te familiarizezi cu structura acestuia, astfel încât să reduci riscul de a-l defecta, reușind să îi maximizezi potențialul. Pentru a face acest lucru, încearcă să găsești resurse de cunoaștere, precum filmulețe pe internet, cărți despre tehnici sau manuale de instrucțiuni care îți prezintă metode simple de învățare. Iată care sunt părțile componente ale unui acordeon și ce funcții au:

Burduf

Burduful este considerat sufletul oricărui acordeon. Aceste pliuri sunt realizate de obicei din hârtie, pânză sau carton, combinate fie cu material de piele, fie cu metal, pentru mai multă rezistență. Rolul acestuia este de a furniza aer, pentru a face posibilă producerea sunetelor.

Clape melodice

Muzica este produsă prin apăsarea fie a butoanelor, fie a clapelor prezente pe partea dreaptă a acordeonului.

Comutatoare de registru

Apăsarea unui astfel de comutator, prezent, de regulă, pe ambele părți ale acordeonului, determină schimbarea tonului.

Supape de aer

Cu ajutorul supapelor, aerul din burduf este eliminat fără să scoată vreun sunet.

Butoane

Tastele cu butoane de pe partea stângă a acordeonului sunt cele care stabilesc armonia.

3. Ține acordeonul în poziție corectă

În primul rând, acordeonul trebuie ținut lipit de piept. Deși unii muzicieni preferă să cânte din picioare, această metodă te poate obosi rapid, mai ales dacă ai un instrument cu o greutate ridicată. În orice caz, important este să îți găsești o poziție în care să ai controlul asupra acordeonului și să te simți confortabil, în același timp. Fie că alegi să cânți așezat sau ridicat, ține minte să nu stai sprijinit de ceva sau aplecat, deoarece interpretarea va avea de suferit.

De asemenea, asigură-te că ai strâns suficient de mult curelele, astfel încât să nu îți alunece acordeonul în timp ce cânți, dar să fie și suficient de largi pentru a nu îți bloca circulația sangvină de la nivelul umerilor. Pentru mai multă siguranță, poți apela la o curea care le leagă pe cele două ale instrumentului și care se poziționează pe spate, pentru a evita, în cazul unui acordeon mai greu, să îți cadă din brațe, aceasta aducând și un plus de confort în situațiile în care alegi să cânți mult timp în picioare.

Dacă preferi poziția în șezut, este nevoie să alegi un scaun care să îți permită să atingi podeaua cu picioarele, pentru a avea controlul necesar asupra acordeonului.

4. Urmează o tehnică corectă de interpretare

Iată care sunt pașii de urmat când ești la început de drum și vrei să înveți singur să cânți la acordeon:

Ține mâinile în pozițiile corecte

Poziția încheieturii de la mâna dreaptă trebuie să fie paralelă cu claviatura, fără a o curba exagerat, aceasta fiind o greșeală frecventă a începătorilor, care poate duce la o apăsare greșită cu degetele și chiar o accidentare. La început va fi mai greu, dar poziția va deveni confortabilă după mai multă practică. De asemenea, mâna stângă trebuie să stea între curea și butoanele de bas, având, astfel, o bună libertate de mișcare a degetelor.

Apasă supapa de aer

Lângă butoanele de bas, îl vei găsi pe cel pentru supapa de aer, iar prin apăsarea lui vei auzi un șuierat, ca urmare a aerului care intră în acordeon și în burduf.

Apasă încet pe butoanele de bas, apoi mișcă burduful

La această etapă, vei avea nevoie de o imagine mentală a butoanelor de bas, deoarece, dacă ești în poziția corectă, nu îți vei mai putea vedea degetele de la mâna stângă.

Încearcă să apeși clapele și butoanele de bas în același timp

Acest pas va fi mai ușor dacă ai repetat anterior pe un pian, dar, chiar și în caz contrar, vei reuși să te coordonezi din ce în ce mai bine, pe măsură ce exersezi.

5. Învață în sesiuni scurte dar frecvente

Vei reuși să eviți frustrarea dacă, în loc de lecții lungi pe care le urmezi când îți aduci aminte, vei învăța în sesiuni de scurtă durată, dar regulate, informațiile fiind asimilate mai ușor și pentru mai mult timp.

6. Exersează pe un pian pentru a-ți antrena mâna dreaptă

Dacă alegi un acordeon cu claviatură, trebuie să îți antrenezi degetele de la mâna dreaptă, cu ajutorul unui pian sau a unei orgi, pentru a căpăta viteză în mișcare și rezistență.

3. Cum ai grijă de acordeonul tău. pentru a-l păstra în cele mai bune condiții?

Ca începător, este important să știi și cum trebuie să îți păstrezi acordeonul, astfel încât să te bucuri de el pentru mai mult timp. Dacă vei ține cont de următoarele ponturi despre întreținere, nu doar că vei prelungi durata de viață a instrumentului, dar vei economisi și sume importante pentru reparații, care adesea sunt destul de costisitoare. Totuși, dacă acordeonul tău este stricat, mergi la cel mai apropiat reparator calificat.

  • Păstrează acordeonul într-o cameră călduroasă și uscată, deoarece temperaturile extreme pot afecta unele componente ale instrumentului.
  • Mută cu grijă acordeonul dintr-o parte în alta. Evită loviturile și căzăturile, deoarece acestea pot disloca elementele supapei de aer și pot afecta mecanismul basului.
  • Nu lăsa acordeonul într-un loc accesibil multor persoane, deoarece, de multe ori, alții sunt vinovați pentru defecțiunile cauzate, iar nu proprietarul instrumentului.
  • Păstrează întotdeauna acordeonul într-o cutie specială, deoarece numai astfel îl vei feri de eventuale incidente, iar în astfel de situații, măcar se va mai atenua din puterea loviturii cu ajutorul carcasei.

În concluzie, să înveți să cânți la acordeon nu este foarte dificil dacă exersezi suficient, la fel ca în cazul altor instrumente. Cea mai grea parte este coordonarea degetelor și a mâinilor, astfel încât să poți apăsa butoanele și clapele în același timp în care miști burduful de la stânga la dreapta și invers. În plus, trebuie să te asiguri că ai ales un model potrivit pentru tine și care corespunde stilului tău muzical, precum și că ai o poziție corectă, fie în picioare, fie așezat, pentru a avea control asupra acordeonului și a interpreta melodiile preferate la cel mai înalt nivel.

Nu te descuraja dacă nu reușești după primele lecții să te acomodezi cu instrumentul, deoarece numai după o practică regulată, pe parcursul mai multor luni, vei ajunge să te simți confortabil când cânți la acordeon.

Surse foto: Shutterstock.com, Pexels.com

Leave a Reply