Componentele chitarei electrice – Sfaturi pentru cumpărarea unui instrument folosit în toate genurile muzicale

Componentele chitarei electrice – Sfaturi pentru cumpărarea unui instrument folosit în toate genurile muzicale

Chitara electrică își are rădăcinile încă din anii ’20, însă adevărata valoare a acestui instrument avea să intre în atenția publicului aproximativ 4 decenii mai târziu. Istoria acestui instrument valoros este mult mai vastă și oferă informații esențiale despre marii artiști care au reușit să-și lase amprenta în muzică. Citește acest articol pentru a descoperi care sunt componentele chitarei electrice și ce să ai în vedere când cumperi un astfel de instrument, precum și câteva curiozități despre istoria și utilizarea acesteia de-a lungul timpului.

Cuprins:

1. Componentele chitarei electrice

2. Istorie și curiozități despre chitara electrică și părțile sale componente

2.1. Cum a apărut chitara electrică

2.2. Scurt ghid pentru achiziționarea unei chitare electrice

2.3. Cei mai cunoscuți artiști care au iubit chitara electrică

1. Componentele chitarei electrice

Chitara electrică este folosită în genuri muzicale precum rock-ul, blues-ul, pop-ul și rock metal, însă mulți interpreți o experimentează cu succes și în alte zone artistice extrem de apreciate. Ceea ce o face specială față de alte instrumente este redarea amplificată a sunetului, cu ajutorul efectelor și versatilității de care dă dovadă. Iată care sunt componentele chitarei electrice:

  •  Corpul chitarei – este realizat din lemn, însă tehnologia a avansat atât de mult încât se folosește și fibra de carbon, în combinație cu metalul și grafitul, pentru o sonoritate aparte. Acesta poate fi de trei tipuri (solid, semi-hollow și hollow), iar pe baza sa sunt montate toate elementele electrice. Greutatea optimă este cea care dictează tipul de sunet și vibrația acestuia.
  •  Capul chitarei – Se mai numește și „headstock” și poate avea 3 sau 6 cuie de acordaj, cu ajutorul cărora sunt întinse corzile. 
  • Cheițele de acordaj – În număr de 3 sau 6, ajută la formarea sunetului, menținând acordajul potrivit. Acestea potrivesc puterea corzilor la întinderea lor. În mod obișnuit, sunt recomandate chitarele electrice cu 6 cuie de aceeași parte, pentru a menține tensiunea potrivită a corzilor subțiri.
  • Griful chitarei – Se mai numește și „gât” și deci, se află între corp și cap. Griful este realizat din lemn de abanos, trandafir, arțar sau mahon, pentru calitățile excepționale de redare a sunetului. Interiorul conține o bară din metal, care îi determină direcția sau gradul de arcuire.
  •  Puntea chitarei – Cu ajutorul acesteia, coardele sunt fixate pe chitară și nu permit mișcarea acesteia în timpul folosirii.
  •  Pragusul – Se mai numește și nut, se poate confecționa din metal, os sintetic/natural sau grafit. Acesta are rolul de a transmite vibrația corzilor.
  • Fret-urile – Sunt sub formă de bare transversale aflate pe gâtul chitarei și ajută cu precădere la formarea sunetului, determinând tensiunea corzilor. Chitarele electrice au, în mod obișnuit, între 22 și 24 de fret-uri.
  • Dozele – Se mai numesc și „pickup-uri” și ajută la transformarea vibrației sonore în semnalul electric binecunoscut pentru chitara electrică. Cele mai cunoscute categorii de doze sunt cele single coil sau double coil.
  •  Corzile chitarei electrice sunt în număr de maxim 8, în funcție de dorința de amplificare, sunet și vibrație.

Vibrațiile sonore se transformă în unde electromagnetice cu ajutorul amplificatorului electric, o parte importantă în folosirea chitarei electrice. Sunetele acestui instrument sunt redate de difuzoare, boxe sau monitoare, în funcție de nevoile interpretului.

2. Istorie și curiozități despre chitara electrică și părțile sale componente

Chitara electrică este folosită, în prezent, în majoritatea genurilor și subgenurilor muzicale, pentru versatilitatea pe care o oferă. Deși aceasta se numără, în ziua de astăzi, printre cele mai cunoscute și apreciate instrumente muzicale din lume, istoria sa a rămas, pentru numeroși pasionați, încă ascunsă. 

2.1. Cum a apărut chitara electrică

Istoria chitarei electrice începe în anii ’20, când inventatorul american George Beauchamp, pasionat de instrumente muzicale, decide să transforme chitara acustică într-una electrică, apelând la uneltele și tehnologia vremurilor respective. Astfel, experimentul ce are la bază electromagnetica se dovedește a fi un real succes, Beauchamp reușind să patenteze acest instrument în 1936, cunoscut atunci sub denumirea de „chitară electrică spaniolă”. 

Pe lângă acest lucru, Beauchamp inventează instrumentele amplificatoare, dar și vioara și chitara bass electrice, rămânând în istorie ca „părintele instrumentelor cu corzi electrificate”, pe care reușește să le comercializeze peste tot în lume. Revenind în actualitate, chitara electrică a întâlnit destul de multe modificări și îmbunătățiri, având însă la bază chiar proiectul lui George Beauchamp, care a revoluționat industria muzicală.

2.2. Scurt ghid pentru achiziționarea unei chitare electrice

 Achiziționarea unei chitare electrice ar trebui să aibă la bază susținerea și recomandările unui artist sau expert în domeniu. Începătorii care doresc să descopere tainele acestui instrument muzical trebuie să țină cont și de componentele sale, pentru a avea o idee despre ceea ce urmează să cumpere.  

Pe lângă achiziționarea instrumentului propriu-zis, este nevoie și de un amplificator, un procesor multi sau mono-efect, plus alte accesorii pe care doar un specialist ți le poate recomanda. Încearcă să te informezi apelând la experiența unui pasionat de chitară electrică, înainte de orice achiziție. Astfel, vei avea garanția că vei face cea mai bună alegere atunci când îți vei alege instrumentul.

2.3.Cei mai cunoscuți artiști care au iubit chitara electrică

Fără îndoială, Jimi Hendrix rămâne în istoria muzicii rock datorită talentului său incontestabil în arta și mânuirea chitarei electrice. Stilul său nonconformist a reușit să revoluționeze muzica rock și să aducă alte standarde muzicale, apreciate și adoptate de mulți cântăreți de-a lungul istoriei. Potrivit revistei „Rolling Stone”, Jimi Hendrix a fost declarat, pe bună dreptate, „cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor”. Puțină lume știe, însă, că acesta a fost influențat într-o mare măsură de Bob Dylan, un alt mare artist rock.

Când spui chitară electrică, spui, desigur, Chuck Berry, pe numele său real, Charles Edward Anderson. Marele artist de origine afro-americană a „prins” vremurile de început ale chitarei electrice, iar, de atunci, a făcut istorie în acest domeniu. Talentul cu care mânuia acest instrument și stilul său unic de interpretare au influențat artiști precum Elvis Presley, The Beatles, Rolling Stones, AC/DC și alții. Piese precum „Johnny B. Goode”, „Roll Over Beethoven”, „Route 66” sau „Rock and Roll Music” au cucerit toate topurile muzicale internaționale, aducându-i acestuia titlul de „părintele muzicii rock’n’roll”.

Jimmy Page este un alt nume sonor al muzicii rock’n’roll: producător, compozitor și membru fondator al trupei Led Zeppelin. Aceeași revistă de prestigiu, „Rolling Stone”, îl plasează pe Jimmy Page pe locul 3 în topul celor mai buni 100 de chitariști din lume, fiind cunoscut pentru mânuirea fără cusur a chitarei electrice duble (instrument cu două gâturi). 

Pasionații de chitară electrică pot depăși stadiul de visători și își pot îndrepta atenția către studiul acestui instrument extrem de apreciat în lume. Bazele celor mai cunoscute piese pop-rock au fost puse, într-o foarte mare măsură, de acordurile chitarei electrice.

Surse foto: Shutterstock.com, Pixabay.com. 

Leave a Reply