Masteringul audio – ultimul proces prin care trebuie să treacă piesele tale

Masteringul audio – ultimul proces prin care trebuie să treacă piesele tale

Poate tocmai ai terminat să înregistrezi și să mixezi o piesă în studioul tău de acasă sau ai compus un instrumental pentru un prieten și te simți foarte încrezător în legătură cu rezultatul muncii tale. Însă, trebuie să mai parcurgi un pas esențial: masteringul audio. Ce presupune acest proces, care este importanța sa și cum îți masterizezi singur munca? Citește acest articol în continuare pentru a afla! 

Cuprins

  1. Ce înseamnă masterizarea audio?
  2. Importanța masteringului muzical
  3. Care este procesul de masterizare a unei piese?
  4. O altă opțiune – masteringul audio la studio

1. Ce înseamnă masterizarea audio?

Masterizarea audio se referă la întregul proces de pregătire și transferare a pieselor înregistrate într-o formă finală, care va fi folosită pentru a disemina copiile în format fizic sau pe platformele online. Este cunoscută drept o artă subtilă pentru că orice modificare poate schimba radical felul în care muzica ta este percepută.

2. Importanța masteringului muzical

Cu siguranță ai observat că atunci când asculți piesele unor artiști celebri, fie ei de pop, blues sau jazz, acestea sună bine și când le asculți la laptop, la căștile telefonului sau când sunt redate într-un pub sau o cafenea. Ei bine, această calitate a sunetului, indiferent de context și device, se datorează masteringului audio. 

Însă, procesul de masterizare nu poate repara o piesă care nu a fost înregistrată corespunzător (citește aici mai multe despre studiourile de înregistrări). Așadar, înainte ca o piesă să fie masterizată, trebuie să fie înregistrată bine. 

Acestea fiind spuse, dacă înregistrezi acasă, trebuie să ai un minimum de echipamente adecvate (ai nevoie de microfoane, monitoare, căști și diverse accesorii). Crede-ne, dacă nu vei înregistra bine piesele, toată munca pe care ai depus-o pentru compoziție, și apoi mixare și masterizare, nu va putea atinge potențialul maxim de calitate.

3. Care este procesul de masterizare a unei piese?

Masterizarea implică o ascultare critică, fiind necesar să îți antrenezi mult timp urechea muzicală pentru a face o treabă bună. Pe lângă acest aspect, rezultatul este influențat și de alți factori, precum:

Printre cele mai des întâlnite modificări care se fac în procesul de masterizare se numără:

  • egalizarea (EQ)
  • comprimarea
  • stabilirea distanței dintre piesele unui album
  • editarea efectului de fading in/ out
  • eliminarea diverselor zgomote
  • aranjarea corectă a pieselor în cazul albumelor

Dacă alegi să îți masterizezi singur piesele, recomandarea este să optezi pentru câteva alte piese de referință. Le vei analiza pentru a vedea (sau auzi) ce caracteristici trebuie sa aibă piesa ta.

Este important să ai asemenea referințe dacă vei pune piesele pe platformele online (și în ziua de astăzi cine nu o face), pentru că piesa ta va „concura” cu restul, așa că trebuie să aibă un volum, tempo și o dinamică potrivită.

Gândește-te că muzica ta va fi pusă într-un playlist cu alte piese cunoscute din același gen. Se va potrivi în acel playlist? Va reuși să ofere un continuum auditiv ascultătorului sau va fi eliminată deoarece „strică” playlistul?

Procesul asigură faptul că toate piesele tale au un sound consistent, coeziv și uniform. Anumite caracteristici trebuie să fie asemănătoare pentru a-i oferi ascultătorului o experiență plăcută, echilibrată atunci când ascultă albumul tău.

Pentru a te asigura că piesa ta va suna bine în orice context este ascultată trebuie să faci teste. Multe teste. Ascultă piesa atât la laptop, cât și la căști (dacă ai o pereche de calitate superioară și una ceva mai ieftină, este perfect). Apoi, dacă ai un TV smart, probează sunetul și acolo. Dacă ai o mașină cu cablu audio, ascultă și în mașină. Poți face rost și de o pereche de boxe ieftine pentru a observa cum se poartă sunetul în cazul lor. La această listă mai poți adăuga orice altă probă crezi că este potrivită.

Un mastering bun va asigura faptul că piesa ta se aude acceptabil în orice context. Bineînțeles, sunetul va fi diferit la o pereche de căști scumpe, comparativ cu niște boxe ieftine. Însă, tu trebuie să te asiguri că esența piesei se păstrează oriunde, indiferent de condițiile de ascultare. Notează-ți felul în care se aude piesa în fiecare context în care ai „testat-o” și încearcă să aduci melodia la un nivel în care să fie acceptabilă pentru fiecare probă prin care trece.

4. O altă opțiune – masteringul audio la âstudio

În cazul în care nu îți dorești să treci de unul singur prin întregul proces de masterizare, poți apela la un inginer de mastering care se ocupă cu masterizarea audio. Caută un studio cu care să colaborezi și asigură-te că acolo lucrează specialiști. Un inginer cu vechime în domeniu are urechile foarte bine antrenate și va reuși să îți aducă albumul la nivelul pe care ți-l dorești.

Așadar, acestea sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le cunoști despre masteringul audio. Recomandarea noastră este să încerci pe cont propriu să îți masterizezi piesele, pentru a înțelege mai bine ce presupune procesul. Cu timpul, urechile tale vor deveni mai „ascuțite” și vei putea face o treabă foarte bună. În schimb, dacă dispui de fondurile necesare, poți apela la serviciile unui inginer de mastering.

Sursa foto: shutterstock.com

Leave a Reply