TENOR – Cum să îți dai seama dacă ai acest timbru sau nu?

TENOR – Cum să îți dai seama dacă ai acest timbru sau nu?

La fel ca în cazul femeilor, unde există soprane, mezzosoprane și contralto, așa se întâmplă și în cazul bărbaților. Există mai multe tipuri de voci masculine, care pot fi regăsite într-un cor sau la posturile de radio și care se diferențiază prin intermediul unor caracteristici specifice. 

Află de la McMusic.ro tot ceea ce trebuie să știi despre vocea tenor.

CUPRINS:

  1. Ce înseamnă tenor?
  2. Tenor – Cum îți dai seama dacă ai acest tip de  voce?

1. Ce înseamnă tenor?

Tenorul este cea mai înaltă voce bărbătească, așa cum este în cazul femeilor soprana. Ea este situată deasupra baritonului ca timbru și sub cea a contratenorului.

Aceasta este una dintre cele mai căutate voci pentru cor, deoarece majoritatea bărbaților au vocea de tip bariton, adică mult mai groasă. De aceea, tenorii sunt principali în majoritatea operetelor sau în alte genuri ale muzicii clasice.

Tenorii sunt împărțiți, adesea, pe mai multe categorii, care se formează în funcție de gamă și dexteritatea vocii. 

Aceasta nu este un tip de voce comercială, care se aude adesea pe canalele de muzică, deși unii tenori au încercat să facă tranziția spre muzica comercială, fără succes, însă. Mai mult chiar, numeroși cântăreți și-au distrus vocile în această încercarea de a produce melodii în conformitate cu gusturile momentului. 

2. Tenor – Cum îți dai seama dacă ai acest tip de voce?

Este foarte important să știi ce tip de voce ai, pentru a cânta întotdeauna doar ceea ce ți potrivește. De aceea, acum că ai aflat câteva informații esențiale despre tenori, este ideal sa te pui la curent cu modalitățile prin care poți descoperi pe cont propriu dacă ai acest tip de voce.

  • Te simți confortabil pe notele înalte

Este esențial ca la început să încerci să cânți pe toate tonalitățile vocale, pentru a vedea care este cea mai confortabilă pentru tine. Notele pe care te străduiești foarte mult să le atingi este mai bine să le lași deoparte. Exercițiul este bine să fie făcut și în prezența unei persoane specializate, cum ar fi un profesor de muzică, pentru a primi un feedback corect și mai complet. 

În cazul în care observi că te simți cel mai confortabil pe notele înalte, este clar că ai voce de tenor. De aceea, este ideal să te orientezi doar spre genul de piese care permit o astfel de voce, pentru ca totul să iasă perfect. 

  • Cânți pe același ton cu o soprană

Dacă ai ocazia de a cânta alături de o soprană măcar un refren dintr-o melodie și observi că vocile voastre sună la fel de bine, atunci e foarte posibil să fii tenor. În cazul în care tu cânți foarte jos, iar ea foarte sus, ești bariton și nu trebuie să te chinui să cânți pe același ton cu ea, pentru a nu forța corzile vocale. 

  • Ești cântărețul principal din cor

Dacă faci parte dintr-un cor și ai observat că întotdeauna ieși în evidență cu un refren cântat solo sau cu câteva note diferite față de ceilalți colegi, este foarte posibil să ai vocea de tip tenor. De cele mai multe ori, acest tip de voce iese cel mai mult în evidență în orice grup muzical masculin.

Dacă urmărești cu atenție toate aceste sfaturi și încerci să pui în practică totul, cu siguranță îți vei putea da seama dacă ai voce de tenor sau de alt fel. Nu este deloc dificil să faci acest lucru, ci îți trebuie puțină răbdare, atenție și grijă. 

În cele din urmă, trebuie să reții că orice tip de voce ai avea, este necesar să încerci prin toate mijloacele posibile să o pui în valoare și să exersezi, deoarece repetiția și perseverența pot aduce rezultate deosebite. Cu alte cuvinte, dacă tu consideri că ai voce și ureche muzicală și ți s-a confirmat de câteva ori acest lucru, de către mai multe persoane avizate, încearcă să faci câteva cursuri de canto, să înveți cum să cânți la câteva instrumente muzicale, astfel încât să aprofundezi cât mai mult acest domeniu atât de frumos și interesant.  

În final, nu contează dacă ești tenor, bariton sau contratenor, deoarece fiecare tip de voce în parte are ceva specific, aparte, care trebuie conturat.

Surse foto: Pixabay.com

Leave a Reply