Ukulele – istoria și beneficiile cântatului la acest instrument inedit

Ukulele – istoria și beneficiile cântatului la acest instrument inedit

Dacă te-ai întrebat vreodată ce înseamnă ukulelele, află că acestea sunt un instrument muzical care provine din familia chitarelor, popular atât în muzica tradițională, cât și în muzica pop.

În mod obișnuit, acestea au patru corzi și reprezintă un punct de plecare excelent muzicienilor amatori, dar și studenților. Muzicienii de orice vârstă pot învăța rapid să cânte acordurile acestui instrument, care este disponibil în mai multe dimensiuni, cu mai multe tonuri, intensități și frecvențe.

Artiști faimoși, precum Eddie Vedder și Jason Mraz, au folosit ukulele pentru a da o notă aparte cântecelor lor.

Citește în continuare și află mai multe despre acest instrument interesant și de ce ar trebui să-l alegi.

Cuprins

  1. Despre ukulele – cum și unde au apărut?
  2. Fun facts despre ukulele
  3. De ce să alegi să cânți la ukulele? Beneficii și avantaje

1. Despre ukulele – cum și unde au apărut?

Istoria și tradiția ukulelelor sunt unele bogate. Acest instrument a apărut pentru prima dată în Hawaii, în secolul al XVIII-lea, rădăcinile sale fiind totuși în Portugalia.

Cu toate acestea, nu se știe cine a inventat efectiv ukulelele. În ciuda acestui fapt, povestea modului în care acest instrument a ajuns la popularitatea de care se bucură astăzi este una interesantă.

Istoricii sunt de acord că braguinha portugheză sau machete de braga sunt instrumentul care a dus la crearea ukulele. Braguinha este un instrument mic în comparație cu chitara, dar funcționează destul de similar cu primele patru coarde ale acesteia.

Pe de altă parte, ukulele are aceeași lungime ca a machetei, dar se acordă diferit. Cu alte cuvinte, putem spune că hawaienii au poreclit braguinha drept ukulele.

Acest lucru s-a întâmplat la mijlocul secolului al XVIII-lea, când industria zahărului din Hawaii era în plină expansiune, ceea ce a dus la lipsa forței de muncă. În același timp, Portugalia se confrunta cu un colaps economic. Astfel, mulți portughezi au fost nevoiți să emigreze în Hawaii pentru a găsi oportunități de angajare în industria zahărului.

Drept urmare, mulți portughezi au ajuns pe insulă împreună cu familiile și machetele lor. Printre ei s-a aflat și Joao Fernandes, care a cântat la machetă un cântec de mulțumire la sosirea în portul Honolulu pe 23 august 1879. Interpretarea lui i-a emoționat atât de mult pe localnici, încât au devenit obsedați de branguinha, pe care au numit-o ukulele, care înseamnă “purici sărind”. Acest lucru se referă la modul în care degetele lui Fernandes se mișcau peste corzi.

2. Fun facts despre ukulele

Ukulele este unul dintre cele mai populare instrumente de la acest moment, însă există câteva fun facts despre ele care s-ar putea să te surprindă:

  • Copiii de orice vârstă pot învăța rapid să cânte la ukulele;
  • Se spune că primul a fost construit în 1879, dar nu este clar cine a inventat instrumentul;
  • Renumitul astronaut Neil Armstrong a avut o mare pasiune pentru a cânta la ukulele;
  • În ultimii ani, vânzările de ukulele sunt aproape egale cu cele ale chitarelor, crescând cu aproximativ 500-600%;
  • Inițial, corzile de ukulele erau produse din intestine de oaie sau pisică. Corzile moderne sunt din nailon;
  • Beatle George Harrison a avut o colecție de sute de ukulele;
  • “I’m Yours” al lui Jason Mraz este cea mai bine vândută piesă cu ukelele de până acum. A fost lansată în 2008.
  • Cele mai multe ukulele sunt realizate din lemn de mahon; cu toate aceste, modelele mai ieftine (de obicei, pentru copii) sunt din plastic.

3. De ce să alegi să cânți la ukulele? Beneficii și avantaje

Cântatul la ukulele are multe beneficii. Iată câteva motive pentru care ar trebui să alegi acest instrument atât pentru tine, cât și pentru copii: 

  • Sunt portabile și ușor de întreținut. De asemenea, este mai ușor de învățat decât o chitară. Copiii pot ține și cânta cu ușurință la acest instrument. Dacă te gândești să te apuci de chitară, ukulele ar putea fi un bun punct de plecare.
  • Lecțiile de ukulele pot îmbunătăți coordonarea creier-ochi-mână. Trebuie să te concentrezi asupra corzilor pe care le atingi pentru a genera acordurile corecte. Schimbul de informații între creier, ochi și degete îți poate îmbunătăți coordonarea și abilitățile mentale și motorii.
  • Pe ukulele este mai ușor decât pe orice alt instrument să redai cele mai multe melodii;
  • Îți poate întări sistemul imunitar. Deși nu există dovezi despre cum se întâmplă acest lucru, experții cred că se întâmplă deoarece instrumentele cu coarde ciupite scad nivelul de stres, ceea ce este imperativ pentru un sistem imunitar puternic;
  • Ukulele sunt ieftine, prețul mediu fiind accesibil pentru aproape orice buzunar;
  • Abilitățile dobândite în timpul lecțiilor de ukulele pot fi ușor transferate la vioară, chitară și alte instrumente;
  • Este distractiv. În general, copiii devin tot mai entuziasmați de acest instrument pe măsură ce învață să cânte la el.

Așadar, acum că ai mai multe informații despre ukulele și cunoști beneficiile lui, este timpul să te apuci de ciupit coardele. Alege un model frumos, clasic sau modern, și învață să interpretezi toate piesele preferate.

Surse foto: Unsplash.com, Shutterstock.com

Leave a Reply