Keytar- ce este și cum poți învăța să cânți la acest instrument muzical

Keytar- ce este și cum poți învăța să cânți la acest instrument muzical

Probabil ești deja familiarizat cu ceea ce înseamnă pianul, sintetizatorul, orga sau aranjorul. Printre toate aceste instrumente cu clape, există însă și keytarul: instrument mai puțin cunoscut în afara lumii specializate a muzicienilor, dar care a avut un rol imens în dezvoltarea și interpretarea pieselor și compozițiilor new wave sau electronice. 

Înainte ca acest instrument să fie creat și pus la dispoziția interpreților pentru concertele live, muzicienii improvizau, în general, prin claviaturi clasice mai mici, legate în jurul corpului prin curele standard de chitară. Abia la începutul anilor 1980, câțiva producători proeminenți au introdus prima generație de keytar, revoluționând astfel industria muzicală de atunci. Află în continuare informații despre acest instrument care nu va dispărea niciodată!

Cuprins

  1. Keytar: ce este acest instrument muzical?
  2. Ce trebuie să știi dacă vrei să cânți la keytar?
  3. Curiozități despre keytar

1. Keytar: ce este acest instrument muzical?

Un keytar este un instrument cu clape digital sau un sintetizator configurat în aproximativ aceleași dimensiuni ca o chitară electrică. Muzicianul leagă instrumentul în jurul corpului său cu ajutorul unei curele și cântă la o claviatură miniaturizată cu mâna dreaptă, în timp ce manipulează anumite comenzi specifice cu stânga.  

Întocmai ca în cazul sintetizatorului sau a anumitor modele de piane digitale, keytarul poate fi configurat astfel încât să reproducă o serie de sunete specifice altor instrumente (precum chitara bass) sau secvențe muzicale specifice muzicii electronice. De asemenea, acesta poate prezenta numeroase funcții, putând fi chiar sincronizat cu alte claviaturi conectate printr-o interfață MIDI. 

Nu în ultimul rând, dimensiunile relativ reduse și cureaua pentru susținere reprezintă un avantaj major din punctul de vedere al mobilității, permițându-le muzicienilor să se deplaseze alături de instrumentul lor oriunde are loc un anumit concert. 

2. Ce trebuie să știi dacă vrei să cânți la keytar?

Dacă îți dorești să începi să cânți la keytar, este important să realizezi de unde poți începe și care sunt pașii pe care îi poți urma pentru a-ți transforma visul în realitate. Iată ce poți face: 

  • Ai avantaj dacă știi să cânți la pian. 

Dacă ești deja familiarizat cu pianul, orga sau alte instrumente cu clape similare, îți va fi mult mai ușor să înveți să cânți la keytar. Întocmai ca în cazul oricărui alt instrument, cel mai bun mod de a te perfecționa este exersând. Începe prin a învăța mișcările mâinii drepte, căci este mâna dominantă, trecând ulterior la comenzile mâinii stângi.

  • Învață după ureche.

Încearcă să reproduci, după ureche, piesele tale preferate cu ajutorul claviaturii. Dacă ai deja un minim de experiență în ceea ce privește instrumentele cu clape, acest lucru nu va fi deloc dificil de realizat. 

  • Fii atent la buget. 

Atunci când achiziționezi primul tău instrument, este important să îți calculezi din timp util bugetul și să faci o listă cu toate caracteristicile pe care ți-ai dori ca acesta să le conțină. După ce ai trecut de acești pași, analizează piața și alege modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.  

  • Înscrie-te la cursuri.

Dacă dorești să te perfecționezi în acest domeniu, este esențial să găsești un specialist care să te îndrume și să îți arate toate secretele. 

3. Curiozități despre keytar

Acum că ai aflat ce reprezintă keytarul și la ce este folosit, iată câteva curiozități despre acest instrument mult prea puțin popularizat în afara industriei muzicale: 

  • Se spune că instrumentul a fost creat pentru a le permite muzicienilor să se deplaseze mai mult pe scenă și să interacționeze mai facil cu publicul. 
  • Deși s-a numărat printre cele mai des folosite instrumente în industria muzicală a anilor `80, el nu a putut niciodată să rivalizeze cu popularitatea chitarei electrice. Keytarul este utilizat inclusiv în ziua de astăzi, însă la o anvergură mult mai redusă. 
  • Prince avea un keytar personalizat numit PurpleAxxe. De asemenea, este considerat că el este cel care a brevetat instrumentul. 
  • O „renaștere” a keytar-ului a avut loc la sfârșitul anilor 2000, datorită unor trupe sau artiști precum Steely Dan, Snoop Dog sau The Black Eyes Peas. 

Atât pentru pianiștii experimentați, cât și pentru cei care nu sunt inițiați încă în minunata lume a instrumentelor cu clape, keytar-ul poate reprezenta o adevărată provocare, pe care cu siguranță nu trebuie să o ratezi! 

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com.

Leave a Reply