Cele mai bune piane digitale

Cele mai bune piane digitale

Pianul este un instrument foarte apreciat, atât în rândul celor care vor să învețe să cânte la el, cât și în rândul celor care fac parte deja din lumea muzicii. Dacă ai decis că vrei să cumperi un astfel de produs este important să ții cont de mai multe aspecte care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie. În continuarea articolului, vei găsi un clasament al celor mai bune piane digitale de pe piață!

Cuprins:

  1. Cel mai bun pian digital – Clasament TOP 3
  2. Cum aleg un pian digital bun?
  3. Mărci recomandate de Mcmusic.ro

3.1. Marca Korg

3.2. Marca Casio

  1. Cum se folosește un pian digital?
  2. Întrebări și răspunsuri frecvente despre piane

1. Cel mai bun pian digital – Clasament TOP 3

Pentru a alege cel mai bun pian digital este recomandat să cercetezi cu atenție un TOP 3 al celor mai apreciate produse de acest gen. Iată care este acesta:

Nume produsYamaha Arius YDP-164Casio PX-870 Privia WhiteKorg LP-180 Black


Vezi PRODUSE

Vezi AICI preț

Vezi AICI preț
    Detalii produsDimensiuni: 135,7×84,9×42,2 cm
Greutate: 42 kg
Claviatură: 88 de clape GH3 care sunt placate cu abanos și fildeș sintetic și au sensibilitate selectabilă
Polifonie de 192 note/voci
4 tipuri de reverb
Funcție Dual Layers
Metronom
Capacitate de stocare: 100 kB
Tehnologie Intelligent Acoustic Control
Sistem de sunet îmbunătățit prin Stereophonic Optimizer
Compatibil cu aplicația Smart Pianist v.2.0 
Conexiune USB
Amplificare: 2x20W
3 pedale (damper, soft, sostenuto)
Capac glisant
Suport de partitură
Melodii: 10 demo-uri și 50 presetate
Posibilitate de înregistrare prin SMF (Standard MIDI File)
Transpunere note
Acordaj: 414.8-440-466.8 Hz
2 jack-uri standard stereo pentru căști
2 difuzoare de 12 cm
Dimensiuni: 30x140x80 cm
Greutate: 34,3 kg
Tehnologie Morphing AiR Sound Source
Sistem de amplificare a sunetului
88 de clape grele, realizate din fildeș și abanos simulat 
Polifonie: 256 note
3 nivele de dinamică
Claviatură Tri-sensor Scaled Hammer Action Keyboard cu 3 senzori
Lid Simulator pentru efecte acustice similare cu cele create de capacul unui grand piano
Înregistrare audio 
19 sunete presetate, 70 cântece presetate
Efecte digitale: Simulator Hall, Chorus, Brilliance, DSP, Conectare la aplicația Chordana Play
Funcție Lesson: 60 de melodii din Music Library, 10 melodii User
Recorder MIDI: 2 piste x 1 melodie
Port USB pentru stick
2x Jack-uri de 6,35mm, pentru căști stereo
Funcție Auto Power Off
Metronom
Pedale: Soft, Sostenuto, Sustain (Damper)
Amplificare: 2 x 20 W
2 Difuzoare
Stativ inclus
Dimensiuni: 27,4×136,5×78,1 cm
Greutate: 23,3, kg
Claviatură:  88 de clape grele
Polifonie: 120 voci/note
Nivel de dinamică: 3
Efecte: Reverb, Chorus
10 sunete presetate
10 cântece presetate
2 x Jack Stereo 3,5 mm
3 pedale (soft, sostenuto, damper)
Amplificare: 2 x 11 W
2 Difuzoare
Stativ Inclus
Tehnologie Key Touch, pentru reglarea intensității claviaturii
Conține husă
PROClape GH3 cu sensibilitate selectabilă: hard/medium/fixed/soft
Tehnologii de optimizare a sunetului
Conectivitate USB
Simulatorul Lid Simulator redă efectul acustic al unui capac deschis specific unui grand piano
Claviatura Scaled Hammer Action Keyboard are trei senzori care detectează secvențial acționarea clapelor
Stativ inclus
Polifonie mare
Greutate mai mică
Husă inclusă
Stativ inclus Tehnologia Key Touch reglează intensitatea clapelor
CONTRAConexiunea la un sistem iOS se poate realiza doar prin intermediul unui Apple Lightning to USB Camera Adapter și a unul cablu USB A-USB B – nu sunt incluse în pachet.

2. Cum aleg un pian digital bun?

Cele mai bune piane digitale din lume se remarcă printr-o serie de caracteristici specifice. Produsele de top ies în evidență prin anumite elemente, la care trebuie să fii atent atunci când nu știi ce pian digital să achiziționezi. Așadar, înainte de a lua o decizie, trebuie să acorzi o atenție deosebită unor factori importanți, care te pot sprijini în procesul de selecție. Prin urmare, iată pe ce criterii și recomandări te poți baza, cu scopul de a dobândi toate informațiile necesare pentru a hotărî care este cel mai bun articol:

  • Nivelul tău

Atunci când vrei să optezi pentru un pian digital potrivit, trebuie să ții de nivelul pe care îl ai. Fie că iei în calcul o recomandare avizată pentru modelele de copii, fie că vrei un produs care să se apropie cât mai mult de pianele acustice, nu uita să te orientezi către o variantă care să vină în întâmpinarea pregătirii tale sau a celui care va cânta la el. 

Dacă ești începător, îți poți îndrepta atenția către opțiuni basic, care să nu fie foarte costisitoare, dar care să-ți ofere toate avantajele de care ai nevoie. Dacă ești experimentat, cu siguranță vei avea în vedere calitatea sunetului, dar și alte detalii de finețe, care pot influența nuanțele pe care le poți crea în interpretarea unei lucrări muzicale. 

  • Polifonie și calitatea sunetului

Polifonia reprezintă numărul de note (sau tonuri) pe care pianul le poate reproduce simultan. Există mai multe categorii de polifonii – unele piane au 32 sau 64 de sunete, iar altele au 128 sau 264. În funcție de acest aspect, complexitatea sunetului poate fi diferită. Pianele digitale au un mod de acționare electronic și se bazează pe existența unor sunete înregistrate, specifice unui pian acustic – de aceea, calitatea sunetului digital depinde de rezoluția și de claritatea acestora. Însă, pe lângă acest lucru, trebuie să știi că și amplificarea și difuzoarele pot influența sonoritatea.

  • Claviatură

Calitatea claviaturii este un amănunt important – de regulă, un pian digital bun trebuie să aibă clape grele, care să sesizeze intensitatea cu care apeși pe ele și să modifice sunetul în același timp. Această caracteristică a clapelor este specifică pianelor acustice și poate fi un element esențial atunci când vine vorba despre o interpretare profesionistă. De aceea, un astfel de detaliu poate fi un criteriu semnificativ, atât pentru cei începători, cât și pentru un cântăreț experimentat. 

Însă, dincolo de acest aspect, trebuie să analizezi și numărul clapelor – în general, dacă vrei un model care să se apropie de calitatea unui pian acustic, cel mai bine alegi o claviatură care să cuprindă 88 de clape. Totuși, dacă preferi să optezi pentru un pian mai mic, care să fie mai ușor de transportat, poți lua în considerare și claviaturile alcătuite din 76 de clape (totul depinde de prioritățile tale, dar și de complexitatea melodiilor pe care vrei să le interpretezi).

  • Dotări

De asemenea, la un pian digital, contează și dotările suplimentare, care îți pot îmbogăți experiența de utilizare. Fie că îți dorești efecte sonore speciale, instrumente adiacente, ritmuri sau funcții extra (precum metronom, transpunere, sisteme de învățare, melodii presetate), fie că vrei ca pachetul să includă stativ, căști, scaun special sau alte accesorii, fii atent la toate acestea atunci când cercetezi posibilitățile disponibile. 

  • Conectivitate

Conectivitatea este un lucru util, mai ales dacă vrei să înregistrezi anumite melodii și apoi să le descarci pe un device. Dacă acesta este scopul tău, trebuie să ții cont de memoria pe care o are pianul, dar și de modalitățile de conectare și de transfer al fișierelor (prin cablu MIDI, prin USB, prin aplicație). De altfel, portul de căști poate fi folositor, mai ales în cazul în care nu vrei să-i deranjezi pe cei din jurul tău atunci când repeți la pian – așadar, studiază toate aceste caracteristici și, în mod cert, vei găsi un model care să îndeplinească toate cerințele pe care le ai. 

3. Mărci recomandate de Mcmusic.ro

Echipa Mcmusic.ro îți pune la dispoziție mai multe modele de piane digitale, dintre care îl poți alege pe cel care ți se potrivește. Având în vedere că producătorul este un alt criteriu esențial pe care trebuie să-l iei în calcul, Mcmusic îți recomandă două branduri renumite în domeniu, pentru calitatea produselor pe care le creează. Iată care sunt acestea:

3.1. Marca Korg

Korg este o companie de origine japoneză, înființată în anul 1963, care s-a axat pe producția și comercializarea instrumentelor și echipamentelor muzicale, precum clape, orgi, procesoare de sunet, accesorii pentru înregistrare, sintetizatoare și multe alte produse de acest gen. Tsutomu Katoh și Tadashi Osanai sunt fondatorii acestui brand, iar istoria sa s-a dezvoltat pe parcursul anilor, aducând inovații în domeniu. Primul produs realizat a fost Doncamatic – un dispozitiv electromecanic care acționa prin intermediul unui disc, generând un anumit ritm. Apoi, a fost construit primul sintetizator, primul acordor cu ac, iar, în anul 1968, a fost creată prima orgă denumită KORG.

3.2. Marca Casio

Primele instrumente electronice cu clape, create de Casio, au fost produs în anul 1980. Acestea s-au ramificat, treptat în mai multe direcții, iar clapele au început să conțină funcții de acompaniament, sunete suplimentare, instrumente adiacente, modalități de înregistrare și redare, ghiduri de învățare și alte specificații inedite. Unele modele de clape funcționau atât pe bază de electricitate, cât și pe bază de baterii. Însă, de-a lungul timpului, Casio a început să creeze și alte tipuri de instrumente digitale, precum tobe, chitare sau suflători.

4. Cum se folosește un pian digital?

Un pian digital nu este complicat de folosit – în principiu, tot ce trebuie să faci este să îl conectezi la o sursă de electricitate, să îl pornești și să cânți. Însă, de regulă, aceste categorii de piane vin la pachet cu o mulțime de funcții și caracteristici, pe care le poți descoperi. Așadar, este important să analizezi cu atenție manualul de instrucțiuni, pentru a vedea ce butoane există, ce efecte declanșează ele și cum poți jongla cu toate acestea, cu scopul de a crea o muzică originală, inedită și cât mai complexă. 

Prin urmare, explorează pe îndelete toate elementele incluse și, cu siguranță, vei descoperi o mulțime de lucruri noi și atractive. Poate fi puțin dificil la început, până vei reuși să înveți care sunt tehnicile pe care le poți folosi – însă, ia totul pas cu pas și, în mod cert, vei reuși să înveți tot ceea ce este de învățat.

În ceea ce privește întreținerea și utilizarea unui pian digital, sunt câteva aspecte la care este bine să ai grijă. În primul rând, acordă o atenție deosebită locului în care îl amplasezi – încearcă să eviți instalarea sa în apropierea unor surse de căldură sau de umezeală, căci astfel de condiții pot duce la degradarea sa. Atât lemnul, cât și celelalte materiale sunt extrem de sensibile la factori externi de acest gen și, de aceea, cel mai bine este să-l protejezi de la început, pentru a evita problemele ulterioare. De asemenea, încearcă să închizi capacul în permanență, pentru a feri clapele de praf și impurități și nu așeza lucruri grele sau recipiente cu lichide pe suprafața pianului, deoarece se pot vărsa sau pot provoca deteriorări. 

Surse foto: Pixabay.com, Mcmusic.ro

<5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre piane

  1. Ce înseamnă pian digital?

Pianul digital este un pian care produce sunete prin conectarea la o sursă de electricitate. Acesta acționează prin intermediul unui mecanism electronic, care generează sunetele specifice unui pian clasic. 

  1. Ce pian digital să aleg?

Dacă nu știi ce pian digital să alegi, ia în considerare prețul, dar și caracteristicile acestuia. Cel mai bun pian este cel care vine în întâmpinarea tuturor nevoilor tale. 

  1. Care sunt cele mai bune mărci de piane digitale?

Cele mai bune mărci de piane digitale sunt cele care au experiență în domeniu și care lucrează în permanență pentru ca sunetul acestora să fie cât mai apropiat de cel al pianelor clasice. De exemplu, Korg și Casio sunt două dintre cele mai cunoscute branduri, care creează produse de calitate, ce au funcții și caracteristici inedite, de ultimă generație.

  1. Care este cel mai bun pian digital pentru copii?

În cazul în care copilul este începător, poți opta pentru un pian digital basic, care să-ți ofere un bun raport calitate-preț și, mai ales, care să fie potrivit pentru nivelul la care se află copilul. Dacă acesta este experimentat, trebuie să iei în calcul și alte detalii, precum calitatea sunetului, existența pedalelor, calitatea clapelor și alte caracteristici.

  1. Ce tip de pian digital merită să cumpăr? 

Un pian digital care merită cumpărat trebuie să aibă un sunet calitativ, funcții suplimentare, dotări speciale, polifonie complexă, claviatură profesională și alte însușiri utile.

admin

Leave a Reply