Compozitori români de muzică ușoară – Care sunt autorii din spatele unor șlagăre

Compozitori români de muzică ușoară – Care sunt autorii din spatele unor șlagăre

Marea majoritate a muzicienilor români de muzică ușoară a interpretat piese din teme tradiționale românești. Melodiile interpretate au pornit de la muzica din folclor și piesele compuse pe textele poeților români, care s-au întrepătruns cu genul muzical jazz și cu muzica pop și rock.

Însă, există și cântăreți care au urcat pe scenă cu compozițiile lor proprii și muzicieni care au reușit să compună piese și pentru alți interpreți.

Mulți compozitori sunt sau au fost, de asemenea, interpreți calificați sau au fost autodidacți în muzică. Compozitorul este acea persoană care scrie muzica sub multiple forme, inclusiv muzică vocală (pentru un cântăreț sau pentru cor), muzică instrumentală (pentru instrumente de percutie, instrumente de suflat, pentru chitară sau bass, etc.) și muzică care îmbină arte multiple. 

De asemenea, așa cum în spatele fiecărui cântec există un compozitor sau un autor, în spatele fiecărui artist există un parcurs muzical.

În continuare poți descoperi autori și compozitori români de muzică ușoară și șlagărele care i-au făcut faimoși.

Cuprins: 

1. Compozitori de muzică ușoară – femei remarcabile

2. Compozitori români muzică ușoară – bărbați excepționali

1. Compozitori de muzică ușoară – femei remarcabile

  • Aura Urziceanu – Deși este considerată una dintre cele mai importante voci românești ale genului jazz, Aura Urziceanu și-a început cariera cu muzică ușoară, pentru ca mai târziu să interpreteze și muzică din repertoriul popular românesc. 

Cântăreața a început să studieze vioara încă de la vârsta de aproximativ cinci ani, pentru ca mai târziu să studieze la clasa de canto de muzică ușoară a Școlii Populare de Artă din București. 

De asemenea, Aura Urziceanu a scris și interpretat și câteva compoziții proprii. Printre cele mai cunoscute este șlagărul “Dor de viață”.

  • Margareta Pâslaru – actriță, cântăreață, textieră, producător TV, colaborator și prezentator radio, scriitoare. 

Aceasta a studiat pian, balet, pictură și un curs de perfecționare la Ministerul Culturii. De-a lungul carierei muzicale a abordat interpretări din folclor, a cântat muzică ușoară și a compus muzică și text, acompaniindu-se la pian.

Dintre numeroasele piese, amintim șlagărul “Lasă-mi toamnă pomii verzi!” (1980), inspirată de versurile Anei Blandiana. 

  • Mădălina Manole – solistă vocală, compozitoare și instrumentistă – a învățat să cânte la chitară încă din copilărie. 

Printre creațiile proprii se numără piese precum “Cine ești tu”, “Cântec pentru voi”, “Omul sufletului meu”, “Fata visurilor tale”, “Nu mă cunoști”.

Însă piesa “Fată dragă” (1991), cu care a câștigă popularitate, a fost compusă de partenerul său de viață din acea vreme, respectiv de Șerban Georgescu.

2. Compozitori de muzică ușoară – bărbați excepționali

  • Horia Moculescu este un pianist, compozitor și producător român autodidact. 

Acesta a început să studieze acordeonul la vârsta de șase ani, iar în timpul liceului interpretează piese de muzică ușoară la pian și la acordeon. De asemenea, se face remarcat în cadrul orchestrei facultății și continuă ca interpret, pianist și compozitor de melodii de muzică ușoară. 

Horia Moculescu a compus aproximativ 500 de melodii, iar piesa de debut a fost “De-ai fi tu salcie la mal” (1973).

  • Mircea Drăgan – compozitor, instrumentist şi regizor muzical.

Încă de la vârsta de 3-4 ani a învățat să cânte la pian pentru ca mai târziu să cânte la instrumente cu clape. A debutat cu formaţia Sideral (1965) și apoi a cântat în formaţia Mondial, până în 1971, când a început o nouă colaborare alături de formaţia Romanticii. Din 1978 și-a început cariera de regizor muzical, maestru de sunet, aranjor și instrumentist. 

În această perioadă a compus și a înregistrat muzică pentru artiști precum Margareta Pâslaru, Vasile Şeicaru, Gheorghe Gheorghiu, Nicu Alifantis, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Silvia Dumitrescu, Monica Anghel, Angela Similea, Ştefan Bănică jr, Elena Cârstea, Loredana Groza, Mihai Constantinescu, Anastasia Lazariuc, Alexandru Arşinel, Carmen Trandafir, etc. 

Una dintre cele mai renumite șlagăre compuse de către aceasta se numește “Iubire, bibelou de porţelan”.

  • Marius Țeicu – cântăreț, pianist, profesor.

A absolvit Liceul de muzică din Timișoara și Academia de muzică din București. A compus peste cinci sute de melodii de muzică ușoară, atât pentru muzică vocală, cât și pentru muzică instrumentală, pentru filme și show-uri muzicale de televiziune, spectacole de revistă și musicaluri pentru copii. 

Dintre toate acestea, șlagărul “O portocală”, cântat de Anda Călugăreanu, a fost compus în 1973.

  • Dan Spătaru – cântăreț și interpret de muzică ușoară.

Deși și-a început cariera ca fotbalist, în timp ce era student la facultatea de sport a început să cânte la Casa de cultură a studenţilor din Bucureşti (Preoteasa), în 1962.

Dan Spătaru a cântat șlagăre compuse de Camelia Dăscălescu (Nu-ți fie teamă de-un sărut – 1966), Temistocle Popa și chiar de Horia Moculescu (Mai gândeşte-te).

Deși piesa “Drumurile noastre” nu este o compoziție proprie, acesta a scris versurile care au reprezentat un succes în interpretarea sa.

În concluzie, indiferent că discutăm de compozitori sau interpreți muzicali, muzica ușoară românească are caracteristici variate. Șlagărele românești au câștigat popularitate atât prin promovarea pe scene de teatru sau de festival, cât și prin spectacole televizate.

Sursa Foto: ro.pinterest.com

admin

Leave a Reply