Notele de chitară bass – cum începi să le înveți

Notele de chitară bass – cum începi să le înveți

Chitara bass este unul dintre cele mai iubite și populare instrumente. Să înveți note de chitară bass poate fi greu la început, însă va merita cu siguranță. 

Iată principalele lucruri care trebuie știute atunci când decizi să te apuci de chitară bass:

Cuprins: 

  1. Cât este de important să știi notele muzicale pentru chitară bass
  2. Cum să înveți să cânți acorduri la chitară bass
  3. Alte obiecte de care ai nevoie pentru cunoaște notele muzicale la o chitară bass 

1. Cât este de important să știi notele muzicale pentru chitară bass

Deși de multe ori amatorii încep să învețe să cânte la un instrument “după ureche”, în momentul în care vrei să avansezi trebuie să ai câteva noțiuni muzicale. Într-o trupă, pe lângă contribuția la structura pieselor, basistul are și rolul de a ține ritmicitatea, astfel încât a cunoaște notele este esențial. În plus, la o repetiție sau la un concert sunt șanse mari de a i se cere instrumentistului să cânte o anumită notă. Un metronom îți va fi de mare folos, mai ales inițial, pentru a ține ritmul corect.  

Învățarea notelor de chitară bass nu este o activitate ușoară. Deoarece distanța dintre ele pe grif este mare, mâna trebuie să facă mișcări ample iar privirea trebuie coordonată. Datorită designului instrumentului, localizarea cu eficiență și acuratețe a notelor pe o chitară bas este mai dificilă în cazul corzilor de sus (La, Mi, și Si, dacă basul are 5 corzi) decât pe cele de jos (corzile Sol si Re).

Pentru început, se recomandă achiziționarea unui model de chitară bass electro-acustica cu 4 corzi și abia după să faci trecerea către una electrică sau să alegi varianta cu o coardă în plus.

2. Cum să înveți să cânți acorduri la chitară bass

Există destule variante pentru a învăța să cânți la acest instrument, de la tutoriale online și aplicații dedicate pentru telefon, până la cărți și cursuri plătite cu instructori. Pe lângă acestea, anumite piane digitale pot fi programate să reproducă sunete ale altor instrumente, inclusiv acorduri de chitară bas. În timpul studiului, poți să iei ca reper ce se aude dintr-un astfel de aparat, pentru ca mai apoi să încerci să reproduci și să compari cu notele tale.  

Primele 2 opțiuni prezentate sunt potrivite în cazul în care îți dorești învățare individuală, de unul singur. În schimb, dacă vrei să găsești răspunsuri rapide la întrebări și să ai alături pe cineva, un manual și un profesor sunt alegerile potrivite. Acesta te va direcționa și te va motiva. În același timp, te va evalua obiectiv, un aspect foarte important, întrucât atunci când studiezi de unul singur este posibil ca autoevaluarea ta să fie obiectivă. Pianul digital îl poți folosi atât individual, cât și cu indicațiile instructorului. 

Ca noțiuni de bază, e bine să știi că bassul este cu o octavă mai jos față de chitara clasică și că nu se cântă cu strumming (în cazul chitarei clasice mâna dreaptă lovește corzile cu pana iar mâna stângă apasă pe corzi). O altă diferență este aceea că basul are corzile mai groase.

Pe lângă dorința de a progresa și timpul acordat efectiv studiului, un factor la fel de important pentru ca acordurile de chitară bass să fie corecte îl reprezintă calitatea modelului pe care ți-l alegi. Pe mcmusic.ro vei găsi variante calitative potrivite tuturor nivelurilor (începător, mediu, avansat), pe care le poți plăti chiar și în rate. 

3. Alte obiecte de care ai nevoie pentru cunoaște notele muzicale la o chitară bass 

În primul rând, deoarece vei petrece destul de mult timp până să poți cânta fără greșeală, este important să nu pierzi minute prețioase cu schimbatul corzilor. Prin urmare, ca să poți exersa în voie notele de chitară bass, vei avea nevoie de corzi de calitate. 

De asemenea, este bine să știi și că o chitară bass electrică va avea nevoie de un amplificator, altfel este posibil ca sunetul să se audă prea încet. 

Nu în ultimul rând, atât pentru o păstrare cât și pentru un transport sigur, basul tău trebuie ținut într-o husă. Aceasta este obligatorie dacă îți dorești să te bucuri de instrumentul tău o perioadă lungă. Dacă totuși apar defecțiuni, fie din cauza lipsei unei huse, fie din alte cauze, nu dispera. Pe mcmusic.ro există opțiunea de service, astfel incât poți exersa acordurile de chitară bas de pe tabulatură fără grija că eventualele defecțiuni ce pot apărea nu vor putea fi reparate. 

O dată ce îți achiziționezi aparatura necesară, nu rămâne decât să acorzi suficient timp pentru a ajunge să cânți perfect notele și acordurile pe o chitară bass. Nu lăsa însă ca entuziasmul începutului să se piardă dacă nu obții rezultate rapide.

Sursă foto: Unsplash.com

admin

Leave a Reply