Acompaniamentul – ce este și cum poate transforma o melodie?

Acompaniamentul – ce este și cum poate transforma o melodie?

Ți-ai putea imagina vreodată cântecele tale preferate fără melodiile de pe fundal? Probabil că nu ar suna la fel dacă s-ar auzi doar vocea artistului, nu-i așa? Ei bine, acompaniamentul muzical este această linie melodică ce se potrivește perfect cu versurile și creează împreună un cântec. Dacă ești pasionat de compoziție, fie că ești sau nu începător în industria muzicală, trebuie să știi că poți face chiar tu un acompaniament pentru cântecele tale preferate cu instrumentele potrivite. 

1. Care sunt cele mai potrivite instrumente pentru acompaniamentul muzical

Cu siguranță ai auzit până acum de foarte multe ori termenul de „acompaniament”, dar poate nu ai știut ce înseamnă. Ei bine, este o linie melodică ce poate fi cântată de un instrument muzical, mai multe sau o orchestră, pentru a susține vocea unui solist sau un cor. Acest termen se folosește cel mai des în muzica de operă și operetă, unde instrumentele de pe scenă cântă linia melodică de pe partituri, în timp ce artistul interpretează compoziția și versurile, însă nu este o regulă. 

Dacă ai o pasiune pentru muzică și îți place să cânți sau să scrii, poți face chiar tu un acompaniament pentru melodiile tale. De exemplu, foarte mulți tineri artiști realizează coveruri, dar le schimbă anumite acorduri sau sunete pentru a se potrivi mai bine stilului lor. 

Unul dintre cele mai populare instrumente pentru a face acest lucru este chitara clasică. Pentru a putea adăuga sau modifica o linie melodică unor versuri, trebuie să înveți câteva acorduri de bază, care să îți complimenteze vocea. 

De asemenea, pianul este un alt instrument perfect pentru acompaniamentul muzical. Dacă ai experiență și cunoști teoria muzicală în ceea ce privește compoziția și armonia, nu îți va fi foarte greu să realizezi o linie melodică. Totuși, pentru cei care sunt la început de drum și nu au mai făcut acest lucru până acum, exercițiul și practica zilnică sunt singurele soluții. Să scrii versuri este destul de ușor, însă nu este la fel de simplu să găsești o linie melodică perfectă pentru ele dacă nu știi cum să o faci. Îți pot fi de mare ajutor manualele de muzică. Acestea includ arii și melodii ale celor mai faimoși artiști din lume, care te vor inspira în compozițiile tale viitoare. 

2. Acompaniament instrumental – ce înseamnă și cum se realizează

Acompaniamentul instrumental, așa cum îl realizează marii compozitori, este un proces foarte complicat. Desigur, acum există o mulțime de programe care îți pot crea linii melodice doar cu câteva click-uri, însă cei care vor să își facă talentul și pasiunea pentru muzică remarcate, vor apela la un acompaniament live, făcut chiar de ei. 

Practic, acompaniamentul instrumental implică să compui un cântec. Vei avea nevoie de un instrument, de preferat chitară sau pian și să cauți acorduri care se potrivesc  și completează linia melodică pe care ai gândit-o versurilor. Aceasta este versiunea „clasică” a modului prin care te poți acompania singur sau poți acompania pe cineva. 

Totuși, cu ajutorul unei orgi cu auto-acompaniament acest proces va deveni foarte simplu și plăcut, chiar și pentru cei care nu sunt profesioniști în domeniul muzical. Un mare plus este faptul că au interfețe foarte ușor de folosit, care îți permit să modifici foarte rapid parametrii și selectarea tonurilor. Ele au deja înregistrate în propria memorie fraze de tobă, bas, și alte sunete prestabilite, precum și instrumente orientale și arabice. Astfel, poți realiza orice gen de muzică îți dorești, cu doar câteva setări. În timp ce acestea funcționează pe fundal, tu vei adăuga ce sunete de clape crezi că se potrivesc și te vei bucura de o melodie spectaculoasă. În plus, poți salva oricând tonurile și ritmurile pe care le-ai compus.

În cazul în care îți dorești să adaugi și voce, asigură-te că ai un microfon de calitate, potrivit atât pentru sesiuni live, cât și pentru înregistrări de tip studio. 

Așadar, ia în considerare informațiile de mai sus cu privire la ce înseamnă acompaniamentul și alege instrumentele tale favorite care te vor ajuta să compui oricând și oricât îți dorești. 

Sursa foto: Shutterstock.com

admin

Leave a Reply