Saxofonul – tot ce ar trebui să știi despre acest instrument muzical

Saxofonul – tot ce ar trebui să știi despre acest instrument muzical

    Muzica este pură terapie pentru suflet, reușind întotdeauna să stârnească puternice sentimente, emoții și trăiri pentru ascultători. Fie că ești o fire mai liniștită, care se bucură la armonioasele acorduri ale jazz-ului sau muzicii clasice, fie că rock-ul și funk-ul sunt cele care reușesc să te binedispună și să te transpună într-o lume în care stresul cotidian este un termen inexistent, muzica este cu adevărat o artă prezentă în viața fiecăruia, sub o formă sau alta.

    Saxofonul, supranumit și „regele jazz-ului” este un instrument care, cu siguranță, a revoluționat lumea muzicii, chiar dacă, la început, nu a primit pe cât de mult credit ar fi trebuit. Dacă și tu vrei să afli mai multe despre acest instrument muzical, precum istoria lui, tipurile de saxofon disponibile, dar și câteva sfaturi esențiale pentru orice muzician în devenire, aflat la început de drum, atunci citește în continuare acest articol!

    Saxofonul este un instrument de suflat de forma unui tub conic, iar sunetul său rafinat și elegant se aseamănă cu cel al clarinetului. Toată lumea a auzit de saxofon și s-a bucurat de sunetele armonioase și relaxante pe care le produce, însă mult prea puțini știu care este istoria acestui instrument muzical, cine l-a creat sau unde a apărut pentru prima oară. Acesta reușește să transmită un spectru larg de emoții, trăiri și sentimente, de la cele de nostalgie și tristețe, până la bucurie și extaz.

1.1. Cine a inventat saxofonul și unde a apărut acesta pentru prima dată?

    Industria muzicii, în special cea a jazz-ului, trebuie să îi fie recunoscătoare belgianului Adolphe Sax, cel care a inventat saxofonul la mijlocul anilor 1840. Deși a avut parte de o copilărie plină de peripeții, trecând prin momente ce i-ar fi putut curma viața, precum înghițirea unui ac, lovirea cu o cărămidă la nivelul capului, otrăvirea cu email sau confundatul acidului sulfuric cu lapte, Adolphe Sax a reușit să treacă peste toate aceste experiențe aproape fatale și să fie fidel în continuarea celei mai mari pasiuni a lui – muzica. Pe când era doar un simplu adolescent, acesta dădea formă deja propriilor sale clarinete, flaute sau trompete.

    În anii ‘40 ai secolului XX, Sax locuiește la Paris și își dorește să creeze un nou instrument muzical care să fie perfect pentru exercițiile militare. Acesta inventează mai multe instrumente de suflat din alamă, însă saxofonul este cel care va intra pentru totdeauna în istorie, urmând a fi brevetat în Franța, în anul 1846. Denumirea sa provine de la numele inventatorului său, „Sax”,  la care este alăturat sufixul de origine grecească „phonos”, care înseamnă voce, sunet. Din păcate, la vremea aceea, invenția lui Sax nu a fost apreciată la adevărata sa valoare. Instrumentul nu a ajuns în orchestrele epocii de atunci și nici nu i-a adus profit, însă, odată cu moartea sa, în secolul XX, saxofonul va cunoaște un succes răsunător, odată cu apariția muzicii jazz.

1.2. Cum a ajuns să fie popularizat saxofonul în timpul secolului XX?

    Deși a fost creat pentru muzica militară, saxofonul înregistrează primul succes în anul 1914, în America, datorită trupei Six Brown Brothers Sextet, care popularizează rapid acest instrument. De asemenea, un nou stil muzical, “New Orleans Jazz”, marchează perioada 1910-1920 prin influențele sale afro-americane, pentru care saxofonul este instrumentul muzical care întregește întreaga viziune artistică. Cel mai probabil, Coleman Hawkins va rămâne pentru totdeauna artistul care a marcat și a influențat generații întregi de saxofoniști, interpretarea sa din 1939 a melodiei “Body and Soul” rămânând până în ziua de astăzi un moment de referință al zonei de improvizație jazz.

    Bateria este singurul instrument muzical creat special pentru interpretarea muzicii jazz, însă, cu toate acestea, saxofonul este cel care apare în mintea tuturor atunci când se gândesc la acest gen muzical. Datorită expresivității și muzicalității sale deosebite, saxofonul a fost utilizat și în “Rhythm and blues”, un amestec de gospel, blues și jazz, în bossa nova, o muzică braziliană, ce reunește elemente de samba și jazz, în rock, reggae sau funk, pătrunzând chiar și în folclorul românesc și înlocuind pe alocuri clasicul clarinet.

2. Câte tipuri de saxofon există și care sunt caracteristicile fiecăruia?

    Saxofoanele sunt recunoscute și drept instrumente hibride, aflate la puntea dintre instrumentele de suflat din lemn și cele din alamă. Este important de știut că cele din ziua de astăzi diferă originalele creații din 1840, existând în total 9 tipuri de saxofoane:

  • Sopranissimo
  • Sopranino
  • Soprano
  • Alto
  • Tenor
  • Bariton
  • Bas
  • Contrabas
  • Subcontrabas

    Totuși, chiar dacă există 9 tipuri diferite de saxofoane în total, doar 6 dintre acestea sunt cele mai întâlnite, reprezentând timbrele vocii umane: soprano, alto, tenor, bariton, bas și contrabas.

  • Saxofonul Soprano este un model care poate fi drept sau curbat și se află în cheia si bemol. Acesta poate fi destul o alegere destul de provocatoare și complexă pentru un începător, astfel că nu le este recomandat. Are o sonoritate plină și este folosit în fanfare și orchestre și mai puțin întâlnit în jazz. Atunci când se află în registru acut, sunetul său se situează între cel al unui oboi și al unui clarinet, iar în registru grav se aseamănă cu un corn englez.
  • Saxofonul Alto este cel mai folosit model de saxofon, atât de profesioniști, cât și de începători, aflându-se în cheia mi bemol. Acesta reușește să producă o varietate de sunete, care transmit o gamă largă de emoții puternice. Este folosit în jazz, muzică clasică și modernă, fiind totodată cea mai potrivită alegere pentru un copil care îți dorește să învețe să cânte la saxofon.
  • Saxofonul Tenor este mai mare decât saxofonul alto și se află în cheia și bemol. Cel mai des este folosit în jazz, dar se dovedește a fi instrumentul perfect și pentru rock sau pop. Prezintă o sonoritate mai sumbră în registrul acut ți o sonoritate plăcută și rotundă în registrul grav.
  • Saxofonul Bariton reprezintă, de obicei, alegerea bărbaților, acesta fiind de dimensiuni mai mari decât saxofonul tenor, nerecomandat copiilor sau începătorilor în general. Este în mi bemol și are un timbru plin, plăcut și frumos, care se aseamănă foarte mult cu cel al violoncelului.
  • Saxofonul Bas este acordat de obicei în si bemol și produce sunete frumoase și rotunde, cu o frecvență joasă, ce oferă muzicii un bas plăcut. Acesta nu se pretează muzicii moderne, este puțin utilizat în rock și jazz, însă se dovedește a fi potrivit pentru lucrările clasice. Saxofonul bas se folosește stând jos, având o greutate mult prea mare pentru a putea fi susținut din picioare și nu este recomandat copiilor atât din cauza greutății, cât și din cauza faptului că necesită o anumită forță în degete pentru a se putea cânta la acesta.
  • Saxofonul Contrabas se află în cheia mi bemol, prezintă sonoritatea cea mai gravă și este cel mai rar folosit tip de saxofon, din cauza dimensiunilor foarte mari, nefiind potrivit, desigur, pentru copii sau începători.

<h3> 2.1. Cum alegi tipul de saxofon potrivit pentru începători sau pentru genul de muzică preferat?</h3>

    În primul rând, este important de știut faptul că vârsta minimă recomandată pentru începerea studierii saxofonului este de 10 ani, însă, în condiții excepționale, se poate începe și mai devreme. Indiferent de vârsta începătorului, saxofoanele alto și tenor reprezintă cele mai bună alegeri pentru orice pasionat de muzică aflat la început de drum. În schimb, saxofoanele soprano, bariton, bas și contrabas sunt recomandate persoanelor experimentate, deoarece este necesară o forță mare de apăsare a clapelor și de suflare pentru a putea ajunge la sunetul dorit.

    Indiferent că preferi jazz-ul, muzica rock, pop sau cea clasică, cu siguranță vei putea găsi un model de saxofon care să îți satisfacă dorințele. Saxofonul tenor este cea mai bună alegere dacă îți dorești să interpretezi muzică rock, alto este perfect pentru un repertoriu clasic, iar pentru muzica modernă și jazz, alto sau tenor sunt cele mai recomandate!

2.2. De ce să cânți la saxofon – ce beneficii îți aduce această activitate?

    Probabil că știi deja faptul că prezența muzicii în viața unui om și cântatul la un instrument aduc extrem de multe beneficii! Nici saxofonul nu se abate de la această regulă, reușind să îți ofere o serie de avantaje și efecte pozitive care nu sunt în niciun caz de trecut cu vederea!

  • Te ajută să îți exprimi creativitatea

Cu ajutorul muzicii, vei reuși să scoți la iveală acel mic artist care își dorește de atât de mult timp să iasă la suprafață și să arate de ce este în stare! Saxofonul te va ajuta să cânți piese diverse, din mai multe genuri muzicale, și să transmiți sentimente profunde și contradictorii, de nostalgie, tristețe, melancolie, fericire sau extaz.

  • Te învață să fii perseverent

Cântatul la un instrument muzical nu este niciodată ușor, și nu de puține ori te vei lovi de momente în care va părea că Universul este împotriva ta și nu își dorește să îți iasă nimic bine. Tocmai aceste clipe de deznădejde sunt cele care te vor întări ca artist și te vor învăța că nimic nu este posibil fără perseverență, ambiție, voință și pasiune!

  • Te ajută să te integrezi mai ușor

Cântatul la saxofon te va ajuta și să devii mai sociabil și să te integrezi mai ușor în grupuri de oameni noi. Cu acest skill veritabil vei reuși să cunoști persoane la fel de pasionate de muzică ca și tine, vei avea posibilitatea de a face parte dintr-o trupă și de a cânta la diverse concursuri. Totodată, faptul că știi să cânți la saxofon te va face să-ți dorești să împărtășești acest talent și cu ceilalți, astfel devenind o persoană mult mai deschisă!

  • Te scapă de stresul cotidian 

Din păcate, în ziua de astăzi, stresul nu reușește să mai fie un cuvânt străin pentru niciun om. La sfârșitul unei zile obositoare, este esențial să găsești acea activitate care să te relaxeze, să îți aducă bucurie și să te ajute să îți reîncarci bateriile. Unii oameni gătesc, alții citesc sau pictează, însă muzicienii știu că o sesiune de cântat este ingredientul perfect care îi aduce vieții tale liniște și pace.

3. Îngrijirea unui saxofon – cum ar trebui să ai grijă de el și ce accesorii sunt necesare pentru acest instrument muzical?

    La fel ca orice alt instrument muzical, saxofonul reprezintă o investiție pe termen lung pentru un pasionat de muzică, astfel încât este necesar să îi acorzi o îngrijire corespunzătoare! Saxofonul trebuie curățat de fiecare dată după ce a fost utilizat, folosind o lavetă specială atât pentru interiorul acestuia, cât și pentru exterior! După ce este curățat, este recomandat să fie depozitat într-o husă sau geantă specială care să îi confere siguranță și protecție, astfel încât să fie ferit de praf, zgârieturi, lovituri sau alte șocuri.

    În ceea ce ține de accesorii instrumente de suflat, vei avea cu siguranță nevoie, în primul rând, de un muștiuc. Aceasta este partea care ia contact direct cu gura și trebuie să fie dintr-un material calitativ, de ebonită și cu o deschidere mică la vârf. Totodată, pentru momentele în care saxofonul nu este folosit, o protecție pentru muștiuc este necesară. Anciile reprezintă părțile consumabile atunci când este vorba despre saxofon, acestea trebuind înlocuite la anumite intervale de timp din cauza uzurii. Cel mai bine este să se depoziteze anciile în huse sau cutii care să le protejeze de umiditate, astfel mărind durabilitatea acestora. De asemenea, cureaua și stativul sunt alte câteva accesorii care nu ar trebui să lipsească din kit-ul unui saxofonist adevărat!

    În concluzie, saxofonul reușește să transmită emoții și sentimente puternice prin sonoritatea sa specială, care a marcat industria muzicii jazz încă de la apariția acesteia, continuând să fie unul dintre cele mai iubite și apreciate instrumente muzicale și în ziua de astăzi.

Sursa foto: Shutterstock.com.

admin

Leave a Reply