Acustica sălilor de spectacol, importantă pentru un concert reușit

Acustica sălilor de spectacol, importantă pentru un concert reușit

Concertele reușite sunt acelea unde acustica este corectă și bine înregistrată de către public. Fără o acustică pe măsură, sunetele instrumentelor pot fi distorsionate și captate în mod eronat, de aceea, se pune mare preț pe acest lucru. Organizatorii de concerte știu cât este de importantă acustica, iar colaborarea cu specialiști în domeniu nu face nimic altceva decât să aducă valoare unui concert organizat într-o sală de spectacol, de exemplu. În rândurile următoare vei descoperi atât definiția acusticii, cât și importanța acesteia în muzică.

1. Definiția acusticii – cât de importantă este în muzică

Potrivit unei definiții generale, acustica este cunoscută ca știința sunetului și deci, tratează în întregime felul în care acesta este propagat și distribuit în diferite medii. Deși ar putea părea complicat la prima vedere, acustica se bazează în mare măsură pe matematică. Fiecare sunet oferit de un instrument, fie că este vorba despre un instrument muzical prin ciupire, fie că este vorba despre instrumentele cu clape sau instrumentele de percuție, “se lovește” de pereții încăperii, inclusiv de tavan, iar un specialist va calcula distanțele aproximative parcurse de sunet, pentru a putea poziționa corect fiecare artist sau loc în sală. 

1.1 Domeniile acusticii

Analizarea și studierea undelor sonore de diferite frecvențe se face cu ajutorul acusticii. Senzația auditivă sau, mai exact, sunetele percepute de către un ascultător într-o sală de concerte sau spectacole trebuie să aibă o durată mai mare de 0.06 secunde. Presiunea sonoră, intensitatea și frecvența sunt atent analizate înainte de realizarea unei acustici pentru o sală de spectacol, iar aici ajută diferite categorii, printre care, următoarele sunt de interes:

  • Aeroacustica, de exemplu, este verificată pentru a putea observa aerodinamica sunetelor.
  • Electroacustica cuprinde înregistrarea și reproducerea sunetului, luând în considerare și prelucrarea acestuia.
  • Acustica spațiului, alături de cea arhitecturală, oferă informații despre sunetele captate și transmise în diferite clădiri, inclusiv în sălile de spectacol.
  • Psihologia muzicală este un domeniu de interes pentru că se referă la percepția subiectivă a sunetelor.
  • În proiectarea acustică a sălilor de concerte, se analizează și bazele fizice ale acesteia, pentru a putea oferi o calitate de necontestat unui spectacol.

1.2 Cum se realizează acustica unei săli de concert

Acustica unei săli de spectacole ține în bună măsură de sistemul audio și îmbunătățirea acestuia, dacă este cazul. Camera în care se ține un concert joacă rolul principal pentru că există situații în care aceasta necesită îmbunătățiri pentru a reda sunetele corecte. De aceea, modernizarea va fi luată în calcul pentru o acustică relevantă, mai ales în cazul unui concert de muzică simfonică, de exemplu. Aici, se va elimina ecoul, dacă încăperea este concavă, elementele vizuale vor fi optimizate pentru a oferi echilibru, iar sistemul audio va fi calibrat.

Este foarte importantă acustica sălilor de concert, atât pentru cel care o verifică sau creează, cât și pentru ascultător. Fiecare sunet trebuie reprodus în mod corect pentru un spectacol de succes, însă, cum se poate face acest lucru? Un specialist în domeniu își va da seama dacă acustica nu este corespunzătoare. Pereții încăperii, sistemul audio sau alte surse de sunet care ar putea perturba spectacolul sunt câteva dintre aspectele ce în mod normal sunt verificate într-o sală de concerte.

Timpul de reverberație este un alt indicator important în acustica sălilor de spectacol, iar acesta redă cu exactitate viața unui sunet. Alături de claritatea sunetelor oferite de instrumentele muzicale, timpul de reverberație va oferi informații prețioase despre reproducerea acestora într-o încăpere de concert. 

2. Cum se îmbunătățește performanța acustică

Sunetul și spațiul sunt cele mai importante elemente pentru proiectarea acustică a sălilor de concerte. Acolo unde este nevoie de îmbunătățiri, se poate implementa un nou sistem audio. 

Chiar și așa, un expert îți va spune dacă încăperea respectivă trebuie modificată pentru a putea oferi acustica normală și corectă.

Este posibil că panourile acustice să fie înlocuite, mai ales în sălile vechi de concerte, însă, nu înainte de a avea în vedere estetica încăperii respective.

3. Acustica din Ateneul Român

Iubitorii de muzică de calitate știu deja ce presupune acustica unei săli de concerte. În România, se găsesc multe săli de spectacole cu o acustică remarcabilă. Un exemplu în acest sens este Ateneul Român, una dintre cele mai emblematice clădiri din țară, proiectată de un arhitect de origine franceză.  

Tavanul în formă de cupolă oferă o acustică remarcabilă, chiar dacă timpul de reverberație este ușor mai mic, în comparație cu alte săli de concerte din lume. Reflexiile care se lovesc de ornamentele din Ateneul Român sunt cele care fac ca acustica să ajungă în mod corect la ascultător. Un alt aspect interesant legat de acustica sălii este faptul că audiția este excelentă, indiferent de zona în care se află spectatorul.

Așadar, acustica este un subiect deschis și uneori controversat, având în vedere tehnologia în continuă dezvoltare, inclusiv în domeniul instrumentelor muzicale. Dacă unii experți cred că la baza acusticii stau, în mare măsură, teoriile după care au creat Beethoven sau Bach, alți specialiști consideră că acest domeniu se poate îmbunătăți. În final, ascultătorul este cel care oferă verdictul cu privire la calitatea acustică a unui concert.

Sursa foto: Shutterstock.com

admin

Leave a Reply