Ce este lavaliera, cum se folosește și ce beneficii poate aduce?

Ce este lavaliera, cum se folosește și ce beneficii poate aduce?

Orice film, producție video și mai ales un concert cu soliști vocali are o parte audio. Se întâmplă de foarte multe ori ca producătorii începători sau care au un buget limitat să se concentreze mai mult pe partea vizuală decât pe cea audio. Totuși, calitatea sunetului unui video sau film poate face diferența dintre unul bun și unul foarte bun și profesional.

Lavaliera este unul dintre instrumentele care fac posibilă înregistrarea sunetului la un nivel mult mai calitativ decât dacă te-ai rezuma la microfonul camerei video sau la unul portabil. Replicile personajelor și interpretarea vocală a soliștilor sunt printre cele mai importante părți atunci când vine vorba de filmarea unei scene sau redarea unui spectacol live. Oricât de expresivi ar putea să fie actorii sau interpreții, spectatorii își doresc să audă și să înțeleagă ceea ce vorbesc sau cântă personajele, iar lavaliera este responsabilă tocmai pentru acest lucru. Mai mult decât atât, ea este aproape indispensabilă într-un spectacol musical, deoarece este mult mai practică atunci când interpreții sunt în mișcare. 

1. Ce înseamnă lavaliera

O lavalieră este un microfon foarte mic care este atașat fie direct de corpul unui actor sau interpret, fie de îmbrăcămintea acestuia. Sunt disponibile atât în variante cu fir, cât și fără fir și sunt concepute pentru a fi discrete și ușoare. O lavalieră cu fir poate restricționa mișcarea unui actor, dar un model fără fir necesită doar un pachet mic de emițătoare, care este de obicei prins pe centura unui actor sau în buzunarul lor.

Microfoanele fără fir cu lavalieră sau headset-urile wireless transmit conținutul audio prin frecvențe radio direct către un receptor care poate controla și regla sunetul cu ajutorul unui un mixer de sunet. Există lavaliere de calitate înaltă disponibile, iar cele mai bune opțiuni vor produce un sunet care este net superior unui microfon standard.

2. Cum funcționează lavaliera

Lavaliera funcționează ca orice alt microfon, singura diferență este faptul că e mult mai mică în dimensiuni și poate trece ușor neobservată atunci când este nevoie de acest lucru. Toate modelele sunt prevăzute cu un clip care îți permite să montezi microfonul pe o piesă vestimentară. Pentru utilizatorii începători, aceste clipuri pot crea puțină confuzie, dar sunt foarte ușor de utilizat. Pur și simplu glisezi cleștele de pe microfon, apuci clema spirală, îl introduci în buclă și eliberezi apoi clema pentru a-l fixa în poziție.

Cea mai creativă parte atunci când vine vorba de lavaliere este să găsești locul potrivit pentru a o monta. Poziționarea este mai ușoară atunci când există o margine de îmbrăcăminte pentru a o fixa, cum ar fi gulerul sau buzunarul unei jachete, cusătura unei cămăși cu nasturi sau marginea unei cravate. Asigură-te că păstrezi microfonul departe de orice altă piesă vestimentară care ar putea să se frece de el, deoarece acest lucru va putea afecta înregistrarea.

După ce ai montat și poziționat frumos lavaliera, următorul pas este conectarea la dispozitivul de înregistrare. Există două lucruri de luat în considerare aici: la ce tip de dispozitiv o conectezi și dacă conexiunea este wireless sau nu. Acestea vor determina tipul de echipament de care vei avea nevoie.

3. Despre lavalieră – beneficii

Lavalierele, dispozitive audio mici și discrete, oferă sunet de înaltă calitate pentru interviuri, discursuri cu publicul sau reprezentatii pe scena. Prin urmare, pentru multe proiecte, este esențială. Există multe situații în care o lavalieră va salva ziua. Iată de ce:

  • Este discretă

Cel mai mare avantaj al lavalierelor este capacitatea lor de a fi ascunse. Aceasta înseamnă că abilitatea de a înregistra un sunet curat direct de la actor este posibilă în aproape orice circumstanță. 

  • Este portabilă

Dacă actorul sau interpretul trebuie să stea nemișcat, portabilitatea s-ar putea să nu pară un bonus. Dar ce zici de orice altă scenă atunci când acesta se plimbă într-o cameră, aleargă pe o stradă sau dacă sunt doi actori depărtați? Un singur microfon clasic nu va putea prelua tot ceea ce se întâmplă. 

  • Oferă libertate de mișcare

După ce lavaliera este atașată, pornită și nivelurile sunt setate, nu trebuie să mai faci nimic în plus. Mâinile vor fi libere și poți gesticula, dansa sau te poți mișca în voie, fără să îți pui problema firelor. 

Prin urmare, lavaliera poate constitui o alternativă destul de practică la un microfon clasic, mai ales când posesorul este în mișcare și își dorește mai multă libertate de gesticulare.

Sursa foto: Shutterstock.com

admin

Leave a Reply