Despre muzica cu frecvenţa înaltă: ce instrumente ating cele mai înalte vibraţii şi ce beneficii are acest tip de muzică

Despre muzica cu frecvenţa înaltă: ce instrumente ating cele mai înalte vibraţii şi ce beneficii are acest tip de muzică

Atunci când vine vorba de sunete, felul în care acestea se pot măsura include şi frecvenţa lor. Undele sonore sunt mişcări ale moleculelor de aer, pe care urechile noastre le transformă în sunete, iar frecventa sonoră se referă la la numărul de cicluri pe care aceste unde le parcurg într-o secundă. 

Măsurarea acestor cicluri se face în Hertz sau Hz, un număr mare de Hz reprezentând o frecvenţă înaltă, iar un număr mic, o frecvenţă scăzută. Muzica cu vibraţii înalte are de obicei peste 2000 Hz, iar cea cu vibraţii joase sub 500 Hz. Dacă vrei să ştii mai multe despre muzica de frecvență înaltă, iată un scurt ghid care să îţi vină în ajutor:

1. Muzica cu frecvenţa înaltă: ce beneficii are

Muzica poate avea un rol terapeutic în viaţa de zi cu zi a oamenilor, iar terapia prin muzică se foloseşte în ameliorarea simptomelor anxietăţii, depresiei sau insomniei. De asemenea, muzica poate ajuta la creşterea capacităţii de concentrare, la îmbunătăţirea memoriei şi la inducerea unei stări de bine.

De obicei, muzica cu frecvenţă joasă ajută la inducerea relaxării, la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea somnului, în timp ce muzica cu frecvenţă înaltă ajută la creşterea focusului şi a capacităţii de memorare.

O combinaţie între folosirea muzicii cu frecvenţă joasă şi cea înaltă o reprezintă tonurile binaurale. Acestea funcţionează prin folosirea unui ton de frecvenţă diferit în fiecare dintre urechi. Spre exemplu, atunci când în urechea dreaptă asculţi muzica cu o frecvenţă de 100 Hz, iar în cea stângă de 110 Hz, aceste două sunete de frecvenţe diferite se vor uni pentru a crea un ton la o frecvenţă diferită, pe care doar creierul uman o percepe. Acest nou concept de tonuri binaurale se foloseşte deseori în ameliorarea anxietăţii, depresiei şi pentru a oferi o stare generală de bine.

Dacă îţi doreşti să încerci muzica de înaltă vibraţie atunci când lucrezi sau când te relaxezi, poţi găsi numeroase mixuri pe site-urile de streaming, iar după ce încerci mai multe, îţi poţi da seama dacă într-adevăr este pe placul tău şi are un efect benefic asupra stării tale de spirit. De asemenea, acelaşi lucru este valabil şi pentru muzica de vibraţie joasă, iar dacă îţi doreşti mix-uri care să combine armonios cele două tipuri de sunete, poţi menţiona acest lucru atunci când cauţi.

2. Muzica de înaltă vibraţie ce instrumente sunt cele mai potrivite

Cele mai potrivite instrumente pentru muzica de înaltă vibraţie dintre instrumentele de suflat sunt flautul şi trompeta, în timp ce la instrumentele cu arcuş sau coarde, cele ce pot atinge cele mai înalte frecvențe sunt vioara şi chitara electrică. De asemenea, un pian sau o orgă pot şi ele să atingă uşor frecvențe foarte înalte. În categoria instrumentelor ce pot atinge frecvențe foarte joase intra basul, contrabasul, violoncelul, dar şi pianul. Pianul este un instrument deosebit, deoarece se încadrează la ambele categorii, putând foarte uşor să atingă atât vibraţii foarte joase, cât şi vibraţii foarte înalte. 

Atunci când vine vorba de voci, vocile soprano şi mezzo soprano pot atinge vibraţii foarte înalte, în timp ce vocile bas şi bariton pot atinge vibraţii foarte joase.

Pentru a-ţi da seama mai uşor cum sună mai exact frecvenţele înalte şi cele joase, iată câteva exemple care să îţi fie de ajutor:

  • Printre sunetele cu frecvenţă joasă se numără tunetul, vocea profundă a unui bărbat şi sunetul unei tobe mari;
  • Printre sunetele cu frecvenţă înaltă se numără fluieratul, vocea unui copil şi ciripitul păsărilor;

Muzica cu frecvenţă înaltă are de obicei peste 2000 Hz şi poţi găsi numeroase melodii şi mixuri de melodii cu o astfel de frecvenţă. Tonurile de vibraţie înaltă pot fi de folos pentru a îmbunătăţi concentrarea şi abilitatea de a memora, ceea ce înseamnă că te poţi bucura de astfel de muzică atunci când lucrezi sau îţi doreşti să fii mai productiv(ă). De asemenea, poţi să şi creezi sau să asculţi muzica cu frecvenţă înaltă folosind instrumente ce pot atinge un număr mare de Hz, cum ar pianul sau flautul.

Sursă foto: Pexels.com.

admin

Leave a Reply