Pedalele pianului – ce sunt, cum funcționează şi de ce ai nevoie de ele

Pedalele pianului – ce sunt, cum funcționează şi de ce ai nevoie de ele

Pianul este unul dintre cele mai iubite instrumente: de aceea, foarte mulţi copii, dar şi adulţi deopotrivă aleg să îi desluşească tainele şi să înveţe să cânte la acest instrument. Pentru a învăţa să cânţi la pian ai nevoie de răbdare, de o bună înţelegere a notelor şi partiturilor muzicale, de ureche muzicală, dar şi de o bună cunoaştere a instrumentului. 

Este esenţial ca, pe lângă cunoştinţele muzicale, să înţelegi cum funcţionează instrumentul la care cânţi, indiferent că este vorba despre pian, chitara ori tobe. Fie că ai o curiozitate legată de pian sau îţi doreşti să începi să cânţi la acesta, vei găsi în acest articol un scurt ghid care îți va explica ce sunt pedalele pianului şi de ce ai nevoie de ele:

1. Pedalele pianului – ce sunt și pentru ce sunt folosite

Deși numeroși începători în ceea ce privește acest instrument nu le acordă, în primă instanță, o foarte mare importanță, concentrându-se în special pe înțelegerea claviaturii și a partiturilor muzicale, pedalele pianului reprezintă o parte esențială a interpretării muzicale. Acestea reprezintă un set de pârghii situate la baza instrumentului, care sunt manevrate cu piciorul și care te ajută să modifici sunetul acestuia în funcție de necesitățile pieselor pe care le interpretezi. 

În funcție de vechimea instrumentului, un pian acustic modern are, în general, trei pedale. Modelele mai vechi, fabricate în jurul secolului XIX, au doar două pedale. Un pian digital, în schimb, poate avea și o singură pedală, cea de susținere, nivelul de complexitate a instrumentului crescând direct proporțional cu prețul.

2. Ce rol au pedalele pianului?

Pianul, unul dintre cele mai populare instrumente cu clape, are de obicei 3 pedale. Cea din dreapta este pedala de susţinere, cea din mijloc este pedala sostenuto, iar cea din stânga este pedala ‘una corda’. Cea mai folosită dintre aceste pedale şi cea despre care vei învăţa încă de la primele lecţii de pian este pedala de susţinere, care se foloseşte foarte des. Celelalte două pedale au şi ele un rol în anumite cântece şi piese, însă nu precum pedala din dreapta. Dacă pianul tău are doar două pedale, cea din dreapta va fi cea de susţinere, iar cea din stânga va fi pedala ‘una corda’.

2.1. Pedala de susţinere

 Pedala de susţinere are mai multe funcţii, printre care:

  • Alăturarea unor sunete ce nu se poate realiza doar din degete;
  • Adăugă rezonanţă şi dimensiune corzilor;
  • Uneşte mai multe tipuri de sunete într-un mod armonios;

Amortizorul este o bucată de fetru ce este conectată la o bucată de lemn şi aşezată pe corzile pianului. Atunci când atingi o notă la pian, un mic ciocan loveşte coarda, iar amortizorul se ridică şi rămâne ridicat până când sunetul notei dispare sau până când ridici degetul de pe clapă. Atunci când ridici piciorul de pe această pedală, amortizorul revine în poziţia iniţială.

2.2. Pedala sostenuto

Este o pedală relativ nouă, iar atunci când o vei apăsa, va prinde şi reţine amortizoarele ce sunt deja complet ridicate. Se poate folosi de una singură sau alături de alte pedale. Rezultatul va fi potrivit dacă reuşeşti să apeşi pedala şi notele exact la momentul potrivit. Dacă te întrebi la ce îţi va folosi mai exact această pedală, răspunsul este simplu: pentru a susţine anumite note, în timp ce alte note rămân neafectate de apăsarea pedalei. De cele mai multe ori, se folosește pentru a susţine note de bass.

2.3. Pedala ‘una corda’

Precum pedala de susţinere, şi această pedală are mai multe funcţii:

  • Crearea unui sunet mai înăbuşit;
  • Folosirea pedalei că pedală de „exerciţiu” dacă cel care interpretează o piesă îşi doreşte să cânte mai încet;
  • Schimbarea timbrului sau a calităţii sunetului prin reducerea percuţiei;

La un pian mare, atunci când pedala este apăsată, mai puţine corzi sunt lovite cu fiecare ciocan, ceea ce duce la crearea unui sunet mai înăbuşit.

La o pianină, atunci când pedala este apăsată, o mică bucată de fetru se coboară între ciocan şi corzi pentru a înăbuşi sunetul.

Fie că este vorba despre un pian mare sau o pianină, pedala ‘una corda’ acţionează diferit în cazul fiecăruia dintre cele două, însă rezultatele sunt similare.

Dacă îţi doreşti să înveţi să cânţi la pian, trebuie să ştii ce fac pedalele pianului, pentru a putea să stăpâneşti instrumentul şi să îl poţi folosi în totalitate. Rolul pedalelor pianului este esenţial în funcţionarea acestuia, în special atunci când vine vorba de pedala de susţinere, nelipsită de la orice model de pian. Atunci când eşti la început de drum, încearcă să înveţi cât mai multe despre instrumentul la care vrei să cânţi, însă nu uita să îţi foloseşti creativitatea şi intuiţia atunci când simţi. Astfel, vei învăţa să cânţi din pasiune şi din suflet.

Sursă foto: Unsplash.com.

admin

Leave a Reply