Tipuri de voci masculine – cele mai cunoscute tipuri de voci masculine și diferențierea lor

Tipuri de voci masculine – cele mai cunoscute tipuri de voci masculine și diferențierea lor

Vocea masculină este puternică, vibrantă și poate transmite diferite emoții. Tonalitatea și muzicalitatea se regăsesc în mare măsură în vocea bărbătească, fie că este antrenată într-o anumită direcție, fie că este, pur și simplu, naturală. 

În următoarele rânduri vei descoperi câteva tipuri de voci masculine pe care, sigur le-ai auzit si le recunoști, și care ar putea să îți stârnească interesul, datorită calităților prezentate.

1. Tipuri de voci masculine – caracteristicile unei voci masculine

Puterea vocii bărbătești este percepută în funcție de tonul folosit și ideea pe care purtătorul respectiv dorește să o transmită în societate. Acest lucru este valabil și în muzică, unde găsim diferite tipuri de voci masculine, unele calme, monotone, iar altele pline de culoare și vibrație. 

Dacă vocile feminine sunt împărțite în soprană, mezzosoprană și contralto, la bărbați regăsim vocile de tenor, bariton și bas, fiecare dintre acestea având anumite calități și diferențe.

1.1 Tenorul și mobilitatea vocii

Tenorul este vocea masculină înaltă și se recunoaște după sunete de falset și cele de piept, lucru care o diferențiază față de bariton și bas. Ambitusul vocal în cazul tenorului începe de la nota Do și se poate întinde până în La. Însă, vocalistul își poate contura zona de confort, mizând pe porțiunea din portativ în care se simte cel mai bine atunci când cântă, indiferent de instrumentele muzicale care îl acompaniază. 

Placido Domingo, Jose Carreras și Luciano Pavarotti sunt cei mai cunoscuți și mai iubiți tenori din lume, cu excepționale calități vocale, amprentate în marea istorie muzicală.

1.2 Baritonul, o voce masculină gravă

Baritonul vine imediat după tenor ca nivel de voce masculină și este recunoscut după gama de sunete pe care o poate parcurge cu ușurință, densitate și catifelare vocală. De cele mai multe ori, vocea de bariton este asociată în operă cu personajele curajoase, războinice sau eroice însă, fără să lipsească sensibilitatea și blândețea, regăsite cu precădere în muzica pop.

Mai mult decât atât, vocile masculine de tip bariton sunt cele mai răspândite, sunt considerate voci puternice, educate și profunde, pentru care muzicile corale au fost scrise. 

Printre caracteristicile baritonului se numără posibilitatea de a folosi calitatea vocală cu multă ușurință și naturalețe, transmițând un nivel special de emoție. Câteva exemple de muzicieni cu voce de bariton ar fi David Bowie, Michael Bublé, Frank Sinatra și George Ezra.

1.3 Bas, cea mai joasă voce masculină

Cel mai jos registru al vocii bărbătești este basul, pentru care falsetul și sunetele de piept nu există. Gravitatea vocii masculine de acest gen este recunoscută instant, fie că este vorba de un bărbat care cântă și este antrenat în această direcție, fie că așa este glasul lui natural.

Forța interioară a unui basist este destul de puternică, mult mai gravă în comparație cu baritonul, iar tenorul nu încape în discuție. Ca exemple de cântăreți cu voce de bas se numără Leonard Cohen, Till Lindemann (trupa Rammstein), Ike Turner (fostul soț al Tinei Turner) și inegalabilul Barry White.

2. Cum se “păstrează” corect vocea masculină?

Mai sus ai putut descoperi cele trei tipuri de voci masculine și caracteristicile acestora. Artiștii care vor să își mențină calitățile vocale intacte știu cât sunt de importante metodele clasice în această direcție. Pauzele vocale sunt des folosite de cântăreți, pentru a “conserva” vocea înainte de un eveniment solicitant sau atunci când apar primele semne ale răcelii.

Este știut faptul că băuturile reci afectează corzile vocale, de aceea, majoritatea artiștilor preferă lichidele la temperatura camerei, pentru a-și putea proteja vocea. Țipetele sau șoaptele agresive sunt alți factori care ar putea șoca la un anumit nivel corzile vocale, de aceea, este recomandat tonul simplu pentru comunicarea obișnuită.

În concluzie, vocea masculină este plină de eleganță și sensibilitate, dar în același timp poate transmite curaj și autoritate. Specialiștii recomandă tehnicile vocale controlate, pentru a determina stilul muzical propriu, cât mai nativ cu putință.

Surse foto: Shutterstock.com, Pixabay.com

admin

Leave a Reply