Cele mai bune trompete

Cele mai bune trompete

Dacă vrei să găsești o recomandare sau un top care să te ajute să decizi care este cea mai bună trompetă pentru tine, cercetează un clasament al celor mai apreciate produse de acest tip. Astfel, vei putea să faci alegerea potrivită, descoperind trompete care să-ți îndeplinească toate așteptările! 

1. Cea mai bună trompetă – Clasament TOP 3

Analizează cu atenție un top 3 al celor mai bune trompete, pentru a vedea care sunt cele mai populare opțiuni de pe piață. Așadar, în cadrul acestui clasament vei afla caracteristicile principale ale produselor, dar și câțiva factori PRO și CONTRA, pe care este bine să-i iei în considerare:

Nume produsYamaha YTR 4335 GII Odyssey DebutGrassi TR210


     Vezi PRODUSE
Vezi PRODUSUL   Vezi PRODUSUL
Caracteristici produs
Acordată în Bb (Si bemol)
Clopot realizat din două piese
Alcătuită din alamă    Pistoane și valve din monel
Butoane din plastic
Diametru interior: 11,65 mm
Diametrul pâlniei: 123 mm
Finisaj auriu
Muștiuc inclusGeantă de protecție și transport
Valvă de apă pe al treilea tras
Cârlig pe prima valvă
Acordată în Bb (Si bemol)
Dimensiuni: 53 x 27 x 18 cm
Alcătuită din alamă
Potrivită pentru începători și studenți
3 valve de acțiune
Cârlig ajustabil pe al treilea tras

Greutate: 3 kg

Include carcasă, muștiuc, cârpă de curățare, mănuși și vaselină pentru valve
Acordată în Bb (Si bemol)
Dimensiuni: 57 x 32 x 19 cm

Pâlnie din alamă
Finisaj auriu
Include toc și muștiuc
Ton vibrant   
Diametru mediu

Pistoane din monel
Include carcasă și kit de întreținere
PROAccesorii utile 
Materiale de calitate
Bun raport calitate-preț
Pâlnie one-piece, ideală pentru un sunet de calitate
Accesorii multiple
Ideală pentru începători
Recomandat atât pentru începători, cât și pentru cei de nivel intermediar


CONTRAPreț mai ridicat

2. Cum aleg o trompetă bună?

Pentru a alege o trompetă cu adevărat bună, nu trebuie să ții cont doar de recomandări, ci și de anumite criterii. Când vine vorba despre trompete sau alte instrumente muzicale, există o serie de caracteristici la care trebuie să fii atent atunci când pornești în căutarea instrumentului ideal. Având în vedere toate aceste elemente, vei putea analiza mai bine calitatea modelului respectiv, dar și însușirile sale. Iată ce trebuie să iei în considerare:

Materialul 

Materialul are o importanță majoră în crearea instrumentelor muzicale. Cu cât acesta este mai calitativ, cu atât sunetul obținut este mai fin, mai rafinat și mai bogat. În general, trompetele sunt alcătuite din alamă (un aliaj realizat din cupru și zinc) – însă, chiar și acestea pot fi diferite, în funcție de compoziția pe care o au. Raportul dintre cantitatea de zinc și cea de cupru poate influența sonoritatea instrumentului și modul în care se formează timbrul acestuia în timpul interpretării. Există alamă galbenă (70% cupru, 30% zinc), aurie (95% cupru, 15% zinc), dar și variante argintii, care au în compoziție și nichel.

Designul

Designul poate părea un factor mai puțin semnificativ, însă aspectul este esențial din multe puncte de vedere. În primul rând, instrumentul trebuie să fie pe gustul tău și în această privință, deoarece un design armonios și primitor îți poate da o stare deosebită atunci când vrei să repeți sau să înveți o nouă lucrare muzicală. Finisajul poate fi placat sau lăcuit, iar culorile pot fi diverse. Există modele care sunt acoperite cu lac auriu, dar și trompete colorate sau argintii. Indiferent de preferințele tale, important este ca trompeta aleasă să fie pe placul tău. 

Placaj

Placajul poate influența calitatea sunetului – astfel, lacul auriu contribuie, de exemplu, la generarea unor sunete mai puternice, în vreme ce lacul transparent este ideal pentru a obține o acustică mai moale. De asemenea, sunt și trompete premium, placate cu aur sau argint – și acestea sunt diferite atunci când vine vorba despre sonoritatea lor.

Nivel de experiență

Nivelul de experiență este unul dintre detaliile pe care nu trebuie, sub nicio formă, să le ignori atunci când selectezi o trompetă. Poate că ești elev la o școală de muzică sau poate că vrei să începi să iei câteva lecții, pentru a descoperi acest instrument minunat – în astfel de situații, vei avea nevoie de o trompetă recomandată pentru nivel începător, care îți va oferi toate elementele de care ai nevoie pentru a învăța să cânți așa cum îți dorești.  Trompetele concepute pentru cei care au ajuns la nivelul intermediar se deosebesc printr-o serie de caracteristici mai performante decât cele pe care le poți regăsi la modelele destinate începătorilor, dar nu sunt la fel de costisitoare ca cele ideale pentru experimentați.

În cazul în care deja ai parcurs primele etape și te afli în poziția unui instrumentist experimentat, orientează-te către modelele care să te ajute să interpretezi partiturile muzicale la cel mai înalt nivel. 

Tonalitatea

Există mai multe tipuri de tonalități, însă cea mai populară este Bb (Si bemol), deoarece poate fi folosită în multiple genuri muzicale. Totuși, există și tonalitatea C (Do), care este utilizată deseori în cadrul unei orchestre. Cele care sunt acordate în tonalitatea E (Mi) sunt ceva mai speciale, întrucât sunt folosite, în orchestră, pentru a interpreta bucăți care necesită tonuri mai înalte. Trompetele piccolo au un timbru mai înalt cu o octavă decât cele acordate în Si bemol și pot fi echipate cu o clapă suplimentare și o valvă suplimentară, ce pot fi de folos mai ales celor experimentați.

Accesorii

Accesoriile pot fi elemente foarte utile, pe care le poți primi împreună cu anumite modele de trompete. Unele vin la pachet cu un muștiuc, iar altele îți oferă o geantă sau o toc, perfecte pentru transport, ori alte piese folositoare (mănuși, ulei pentru întreținerea valvelor, etc.). Cercetează cu atenție ce anume include pachetul pe care vrei să-l achiziționezi și ia în considerare și acest aspect atunci când alegi trompeta potrivită pentru tine. 

Brand 

Brandul producător îți poate oferi informații importante în legătură cu calitatea trompetei și despre modul în care aceasta este realizată. Aflând mai multe lucruri despre firma respectivă, îți vei putea face o idee despre experiența acesteia în fabricarea de trompete, dar și despre poziția pe care o are pe piață în acest domeniu. De asemenea, poți analiza păreri și recomandări ale utilizatorilor, cu scopul de a vedea care sunt sfaturile acestora. Astfel, vei putea alege o trompetă de calitate, care să vină în întâmpinarea nevoilor tale, din toate punctele de vedere.

3. Mărci recomandate de Mcmusic

Sunt numeroase branduri care se impun pe piața muzicală, creând instrumente deosebite și, mai ales, calitative. Însă, pentru a lua cea mai bună decizie, te poți inspira dintr-o serie de recomandări, oferite de specialiști. Așadar, echipa Mcmusic îți pune la dispoziție detalii utile în legătură cu 2 dintre cele mai cunoscute companii care fabrică trompete. Iată ce trebuie să știi despre următoarele mărci:

3.1. Marca Odyssey

Odyssey este un brand creat de Peter Pollard, un muzician renumit, care are o experiență îndelungată în domeniu – de-a lungul carierei sale, a lucrat cu numeroase orchestre, fanfare și ansambluri muzicale. Acesta a folosit tehnici inovatoare și materiale speciale pentru a realiza instrumente profesionale, performante și eficiente. Odyssey comercializează instrumente potrivite pentru toate nivelurile de experiență, oferind o calitate sonoră desăvârșită, prin utilizarea unor materiale premium. Peter Pollard susține că este important ca și începătorii să aibă parte de instrumente calitative, la prețuri mai accesibile – de aceea, a creat diferite categorii de produse, care să vină în întâmpinarea tuturor muzicienilor, indiferent de vârstă sau experiență.

3.2. Marca Grassi

Grassi este un brand italian creat de Ida Maria Grassi, într-un mic garaj din Milano. Aceasta a realizat, mai întâi, flaute și piccolo, iar , mai apoi, în anul 1950, a demarat și producția de saxofoane, deschizând o nouă fabrică în Quarna. Instrumentele Grassi sunt potrivite pentru toate nivelurile, oferind, în același timp, calitate sonoră și design elegant. Există diferite colecții – Academy, Master și School – care se remarcă prin caracteristici unice, ideale atât pentru începători, cât și pentru avansați.

4. Cum se întreține o trompetă?

Întreținerea trompetei nu este dificil de executat, dacă pui în practică o serie de metode și tehnici specifice. Pentru a funcționa la cele mai înalte standarde, pentru o perioadă cât mai lungă de timp, este necesar să o cureți periodic și să ai grijă de toate componentele ei. Astfel, valvele trebuie să fie uscate și unse cu ulei săptămânal, pentru a-și menține proprietățile. 

Folosește o bucată de material special creată pentru acest scop și înlătură, mai întâi, praful și depunerile din interiorul valvelor. Apoi, șterge pistoanele și, după ce le introduci în valve, toarnă 2-3 picături de ulei pentru valve. De asemenea, trebuie să cureți periodic și interiorul instrumentului, cu ajutorul unei soluții alcătuite din apă caldă și săpun special. Poți utiliza o perie flexibilă pe care să o poți îmbiba în soluția respectivă, pentru a o introduce în interiorul trompetei, cu scopul de a-l curăța.

După ce ai eliminat murdăria, este important să clătești bine instrumentul și , apoi, să-l usuci corespunzător. Aplică grăsime sau ulei după aceea, pentru a-i îmbunătăți calitățile sonore. 

Între curățări, este recomandat să nu schimbi tipul de ulei folosit – pot rămâne reziduuri și urme ale uleiului vechi, iar amestecarea celor doi uleiuri poate duce la crearea unei pelicule lipicioase, ce poate afecta performanța instrumentului. 

Valvele de apă sunt prevăzute, de regulă, cu o bucată de plută, care se poate înmuia în timp, atunci când intră în contact, în mod repetat, cu apa. Este important să înlocuiești frecvent acest element, pentru a evita deteriorarea lui.

În cazul în care ai nevoie de o întreținere profesională, poți apela la ajutorul unui specialist, la un interval de 1-2 ani. Acest lucru este recomandat mai ales în cazul instrumentelor profesionale, destinate muzicienilor experimentați. Însă, fiecare interpret își creează propria rutină atunci când vine vorba despre mentenanța propriului instrument.

Bineînțeles, nu trebuie să uiți de depozitare și transport – echipează-te cu un toc sau o geantă specială, în care să poți așeza instrumentul atunci când nu-l folosești. Ca orice alt instrument, și trompeta trebuie ferită de temperaturi excesive, de umiditate sau de alte condiții similare. De aceea, o carcasă specială este recomandată, pentru a evita degradarea instrumentului. 

În concluzie, trompeta este un instrument aparte, care poate fi integrat în multiple genuri muzicale. Fie că preferi jazz-ul, fie că vrei să faci parte dintr-o orchestră sau ești deja un muzician profesionist, este important să alegi un model care să ți se potrivească. Așadar, studiază cu atenție variantele pe care le ai la dispoziție și ia în considerare toate caracteristicile acestora, pentru a putea lua cea mai bună decizie. Cu siguranță vei găsi opțiunea ideală, dacă cercetezi pe îndelete gama disponibilă. 

Sursă foto: pixabay.com.

5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre trompete

Ce trompete să cumpăr?

Pentru a cumpăra trompeta potrivită, este esențial să ții cont de mai multe elemente: nivelul de experiență, bugetul, tipul de trompetă necesar. Având în vedere aceste detalii, vei putea face o primă selecție eficientă. 

Ce trompete recomandați?

Pentru a primi cea mai bună recomandare, trebuie luat în calcul scopul pentru care vrei să achiziționezi acest instrument – pentru ce nivel, pentru ce vârstă, pentru ce gen muzical. Având aceste informații, specialiștii te vor putea direcționa către alegerea potrivită. 

Ce trompetă să cumpăr pentru un elev?

Pentru un elev începător, orientează-te către modele basic, care să-ți ofere un bun raport calitate-preț. 

Ce branduri renumite produc trompete de calitate?

Sunt o mulțime de branduri care fabrică trompete, însă printre cele mai renumite se află Yamaha, Mendini By Cecilio, Bach, Getzen, Jupiter, etc.

Cât costă o trompetă?

Prețul unei trompete variază în funcție de caracteristicile sale. Cele pentru începători sunt mai accesibile ca preț, în vreme ce cele care sunt create special pentru un nivel înalt de experiență, pot necesita un alt tip de buget.

admin

Leave a Reply