Cum funcționează un mixer audio și ce trebuie să știi înainte de a-l cumpăra

Cum funcționează un mixer audio și ce trebuie să știi înainte de a-l cumpăra

Mixerul audio este tipul de dispozitiv care permite utilizarea cu ușurință a canalelor audio. Regăsit în foarte multe domenii, acesta a simplificat felul în care sunetul este redat ascultătorului. În acest articol poți descoperi funcționalitățile mixerului și caracteristicile pe care trebuie să le ai în vedere dacă vrei să faci o asemenea achiziție.

1. Ce este un mixer audio

Egalarea și echilibrarea canalelor audio se face cu ajutorul mixerului audio digital sau analog, un dispozitiv cu multe butoane și funcții. Acesta preia sunetele, le poate uni sau transmite separat, în funcție de necesități și complexitate. De aceea, pe piață  există mai multe tipuri de mixere audio, fiecare dedicate anumitor scopuri. 

Unele sunt folosite pentru radio și televiziune, altele  pentru mixarea muzicii sau pentru podcasturi, de exemplu. Iată câteva dintre componentele unui mixer audio, pe care ar trebui sa le știi dacă vrei sa cumperi un astfel de dispozitiv:

  • Canalele – Sunetele sunt distribuite cu ajutorul acestora. Se poate realiza efectul stereo și se pot adăuga diferite efecte.
  • Intrări de microfon și căști – Vocea sau muzica pot fi redate live și ascultate în căști.
  • Recorder și player USB – Ajută la înregistrare și preascultare.
  • Equalizer sau EQ (mono și/sau stereo)– Sunetele se pot echilibra cu ajutorul egalizatorului digital.
  • Glisor de volum – Se ajustează volumul după preferințe.
  • Conexiuni de intrare și ieșire de tip XLR.
  • Funcții de eliminare a zgomotelor de fundal.
  • Butoane control tonalitate – Se echilibrează sunetele joase, medii și înalte.
  • Butoane pentru efecte – Se pot adăuga ecouri, distort sau reverb.
  • PFL – Pre Fade Listen este funcția care permite preascultarea în căști fără a folosi boxele principale și fără a întrerupe sunetul în transmitere.
  • Funcții specifice – Play, stop, record, rewind și forward.

Achiziționarea unui mixer audio este destul de facilă dacă știi deja pentru ce dorești să îl întrebuințezi. Cu toate acestea însă, dacă vrei să afli cum funcționează un mixer audio și care sunt atributele de care să ții cont când îl cumperi, este indicat să discuți cu un profesionist în domeniu.

2. Ce poți face cu un mixer audio de calitate

Un mixer audio este vital pentru crearea de compoziții muzicale, pentru spectacole, distribuirea sunetelor oferite de instrumentele muzicale și pentru DJ. Acest dispozitiv funcționează ca un procesator de sunete, pe care le mixează cu ajutorul comenzilor predefinite. Armonia, claritatea și tonalitatea sunetelor sunt redate fin de un mixer audio cu multe funcționalități.

Este clar faptul că un spectacol sau concert de muzică nu poate fi conceput fără un mixaj de calitate. Dispozitivele respective sunt special create pentru asemenea evenimente și, deci, sunt diferite față de cele pentru uz personal, precum înregistrare de podcasturi, de exemplu.

Așadar, verifică sincronizarea corectă și fidelă a sunetelor muzicale, cu ajutorul unui mixer de calitate. Acesta ar trebui să dispună de funcția de preamplificare pentru a prelua semnalele analogice și digitale, un detaliu tehnic destul de important.

3. Mixer audio pentru studio de muzică – cum funcționează acesta

Mixerele audio profesionale dedicate înregistrării muzicii într-un studio sunt, de obicei, comercializate la prețuri mai mari, datorită functionalitatilor oferite, unde un rol esențial îl are calitatea sunetului. Aceste dispozitive sunt mult mai complexe în comparație cu cele pentru radio, podcasturi sau mixaj de DJ.

Multitudinea de butoane pentru un mixer dedicat înregistrărilor de studio este asociată cu diferite funcții, iar unele dintre acestea pot fi dublate, după numărul de canale. De exemplu, dacă un mixer oferă 12 canale, fiecare funcție poate fi dublată, drept urmare, se poate ajunge cu ușurință la zeci de butoane.

Un tehnician de sunet poate explica în detaliu cum funcționează un mixer audio pentru un studio de muzică și tot el este cel care poate face reglajele potrivite înainte sau în timpul unei înregistrări.

Așadar, dacă plănuiești să achiziționezi un mixer audio și vrei să știi ce calități are, este recomandat să îți faci o idee clară despre funcționalitățile acestuia. Astfel, vei ști ce să cumperi în funcție de proiectele pe care le ai, fie pentru înregistrări de tip podcast, pentru spectacole, mixare de muzică sau pentru radio.

Sursă foto: Shutterstock.com.

admin

Leave a Reply