Diferențele dintre chitară acustică și chitară clasică – Informații pentru orice începător pasionat

Diferențele dintre chitară acustică și chitară clasică – Informații pentru orice începător pasionat

Multe persoane vor să învețe să cânte la chitară, dar nu știu exact ce model li s-ar potrivi și, în plus, nu au aproape deloc cunoștințe adecvate despre instrumentul în sine, ceea ce le pune destul de multe piedici în alegerea pe care ar trebui să o facă. Chitara acustică și chitara clasică sunt două instrumente total diferite pentru un profesionist în domeniu, însă pentru începători, sunt percepute ca fiind una și aceeași. Este nevoie de o privire de ansamblu și de câteva informații adecvate pentru a afla care model este cel potrivit pentru un amator pasionat de muzică. Un prim indiciu în acest sens este sunetul produs, care face cu adevărat diferența dintre cele două instrumente muzicale. 

În articolul de mai jos vei descoperi diferențele dintre cele două tipuri de chitară, în așa fel încât să afli ce model trebuie să alegi dacă ești un simplu începător.

1. Diferențe notabile între chitara clasică și chitara acustică

Chitara este un instrument complex, care a evoluat de-a lungul timpului, adaptându-se permanent din dorința unor compozitori de a obține diferite tipuri de sunete. Ea poate fi acustică sau clasică, cu sunet amplificat sau neamplificat. 

Înainte de a cunoaște diferențele dintre cele două tipuri, este bine de aflat care sunt asemănările care ar putea să ducă în eroare un viitor muzician: au șase corzi, sunt complet acustice și au opțiuni de reglare a corzilor. Totuși, ele sunt diferite, iar aceste diferențe sunt legate de următoarele aspecte:

  • Formă. Chitara acustică este mai mare, are griful mai mic și golurile dintre corzi sunt reduse. Modelul clasic are formă de pară, iar cel acustic are în partea de sus o ușoară curbură și un design spectaculos, atractiv;
  • Materialul din care sunt fabricate corzile. Pe piață există chitare acustice cu fire din oțel, rigide și chitare clasice, cu fire din nylon, moi. Specialiștii sunt de acord asupra faptului că, din acest punct de vedere, este indicat ca începătorii să le aleagă pe cele din urmă;
  • Sunetul. Melodiile puternice sunt cele care pot fi interpretate la chitara acustică, pe când cea clasică este mai potrivită pentru melodiile blânde sau pentru muzică clasică, flamenco, bossa nova, jazz, country;
  • Prețul. Chitara clasică este mai accesibilă, depinzând de producător în mare parte, pe când chitara acustică va fi ceva mai scumpă.

O chitară trebuie să fie aleasă pe baza preferințelor muzicale, nu pe baza faptului că se poate cânta cu ușurință la ea. Corzile din plastic, moi și apreciate de amatori, trebuie să fie acordate permanent și sunt sensibile la variațiile de temperatură și de umiditate. Corzile chitarei acustice au dimensiuni variate în funcție de producător, evidențiindu-se produsele extra light, custom light, light, medium, heavy. Ele pot fi fabricate din bronz, fosfor și bronz, aluminiu și bronz, alamă sau pot fi acoperite cu strat de polimer. 

2. Chitara acustică vs chitară clasică – Ce model poate alege un începător?

Pentru începători, este ideală chitara clasică, dotată cu corzi din plastic, mai ales dacă începătorul este un copil. Strunele de metal ar putea să provoace dureri sau chiar rănire dacă studiul este unul foarte intens. La chitara cu corzi din plastic, sunetul se obține prin ciupire, ceea ce este pe placul oricui, dar nu se va folosi pana. Chitara clasică este ideală pentru melodiile jucăușe, preferate de tineri, sunetul fiind melodios.

Chitara acustică electrică este potrivită profesioniștilor, de regulă, folosindu-se în concerte, atunci când se vrea ca sunetul să fie bine auzit de către public. În plus, aceștia știu exact cum să țină degetele, în așa fel încât să nu se rănească. Varietatea mare de genuri muzicale pe care le pune la dispoziția interpreților obligă practic pe cel care a învățat deja să cânte la instrumentul clasic să își achiziționeze și tipul acustic. 

În concluzie, pentru persoanele care doresc să înceapă studiul chitarei, este important să se rețină câteva informații utile înainte de a face alegerea instrumentului adecvat. Chitara clasică rămâne opțiunea perfectă pentru acestea, dar pe măsură ce se vor perfecționa, va fi nevoie să opteze pentru instrumentul cu strune de metal și cu sunet mult mai clar. 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

admin

Leave a Reply