Digitație chitară – cum să depășești cu succes statutul de chitarist începător

Digitație chitară – cum să depășești cu succes statutul de chitarist începător

Legătura dintre om și artă a fost și va fi întotdeauna una indisolubilă și imposibil de înțeles pe deplin. Dintre toate ramurile domeniului artistic, muzica s-a dovedit a fi cea mai versatilă și a ajuns să intereseze persoane din toate păturile sociale, spre deosebire de suratele ei ceva mai exclusiviste. Dragostea pentru notele muzicale este atât de puternică, încât muzica a depășit toate barierele și a ajuns să fie practicată ca hobby de o mulțime pestriță de persoane, iar acest fapt nu face decât să amintească de puterea unificatoare a cântecului.

Chitara este unul dintre instrumentele preferate ale celor care își doresc să intre în lumea notelor muzicale, dată fiind multitudinea de piese moderne care conțin acorduri mai mult sau mai puțin subtile de chitară și accesibilitatea la acest instrument, facilitată de comercianții zilelor noastre. Dacă ești unul dintre cei care abia au început să exerseze mânuirea corectă a chitarei și ești nerăbdător să ajungi să interpretezi melodiile preferate cu ajutorul noului tău prieten, trebuie să înțelegi că singura cale către succes este munca asiduă.

 

1. Exerciții de digitație chitară – ce trebuie să știi despre acestea încă de la început

Instrumentiștii profesioniști aseamănă procesul de învățare a secvențelor muzicale cu ajutorul exercițiilor de digitație cu procesul de acumulare și menținere a masei musculare. Pe măsură ce vei exersa, pasajele repetate se vor instala din ce în ce mai stabil în mintea ta. Pe tot parcursul călătoriei tale în lumea muzicii, la sugestia celor mai mari nume din domeniu, nu uita că:

  • Repetiția este mama învățăturii: Poate cel mai important aspect de care este necesar să ții cont pe tot parcursul călătoriei tale de muzician este acela că, la fel ca în cazul sportivilor, întreruperea îndelungată a exercițiilor atrage atrofierea ,,mușchiului memoriei”, diminuând capacitățile tale de chitarist. Așadar, repetă, repetă și apoi repetă iar pentru a fi din ce în ce mai bun la ceea ce faci.
  • Jocul poate fi folosit ca element aducător de noutate: Nu-ți pierde din entuziasm dacă ai repetat de prea multe ori clasicul exercițiu 1234. Odată ce te simți stăpân pe secvențele studiate, dă-ți voie să te joci, să improvizezi. Îți vei aminti fără îndoială unde vrei să ajungi și de ce ai ales chitara ca instrument muzical pe care să-l stăpânești.
  • Înregistrările te vor ajuta mult: Merită să te înregistrezi în timpul repetițiilor și să te asculți ulterior. Astfel, nu numai că îți vei da seama unde greșești și ce mai ai de îmbunătățit, dar vei și constata cât de mult ai evoluat în timp.

2. Utilizarea echipamentului adiacent – o metodă practică de a-ți ușura misiunea

 Pentru a-ți îmbunătăți relația cu ritmul, apelează cu încredere la un metronom. Acesta te va ajuta enorm în procesul de învățare. Metronomul te va forța să fii riguros, să cânți fiecare notă într-un moment precis, să păstrezi ritmul constant pe parcursul întregului exercițiu. Utilizarea unui astfel de instrument este crucială pentru a scoate maximul din exercițiile de digitație pe care le practici. Creșterea și scăderea ritmului metronomului te vor ajuta, de asemenea, mult, facilitând orientarea ta în lumea muzicii.

Tot în seria accesoriilor utile se încadrează și faimosul capodastru. Chiar dacă cei mai pretențioși dintre colegii tăi de tagmă vor avea tendința să critice decizia utilizării acestei cleme în etape mai avansate, utilitatea practică a acestuia este incontestabilă. Ascultă-ți nevoile și ascultă muzica și nu vei avea timp să auzi părerile gurilor rele.

3. Sfaturi de digitație pentru chitariștii începători – despre dedicare și perseverență

În primul rând, îți va fi de folos dacă îți vei crea propriile exerciții de digitație după ce le stăpânești perfect pe cele sugerate de îndrumătorul tău. Frumusețea experimentului va ajuta la întipărirea în minte a corelării corecte dintre mișcarea degetelor și sunetul produs de aceasta.

O altă sugestie demnă de luat în seamă este aceea de a nu avea așteptări disproporționat de mari de la tine. În funcție de o multitudine de factori, evoluția fiecăruia diferă. Cert este că nimeni nu are o creștere liniară, constantă, uniformă. Renunță la autocritica distructivă și mergi înainte până cucerești marile scene sau fata visurilor, într-o seară, în Vama Veche.

Succesul nu este, nici pe departe, imposibil de atins, dar implică multă muncă și multe sacrificii. Acum că ai intrat în fascinanta lume a chitariștilor, pregătește-te să îți depășești constant limitele și să devii în fiecare zi un muzician mai bun.

Sursa foto: unsplash.com.

admin

Leave a Reply