Corzile viorii – în căutarea sunetului perfect

Corzile viorii – în căutarea sunetului perfect

Vioara: unul dintre cele mai populare și îndrăgite instrumente muzicale cu coarde, utilizat în toate stilurile muzicale, de la clasic, la jazz, pop, rock și muzica populară. Vioara este cel mai mic instrument cu arcuș, în comparație cu viola, violoncelul și contrabasul, instrumente care fac parte din aceeași categorie. 

Dacă și tu te-ai îndrăgostit iremediabil de acest instrument și îți dorești să afli mai multe despre componentele sale și despre cum poți învăța să interpretezi cele mai frumoase piese clasice cu ajutorul său, citește în continuare acest articol. 

1. Câte corzi are vioara clasică și care este ordinea lor?

Vioara clasică este un instrument complex, din lemn, care necesită multă îndemânare în utilizare, dezvoltă simțul artistic și creativitatea.

Instrument muzical alcătuit dintr-o cutie de rezonanță cu patru coarde întinse – acordate în cvinte – care vibrează, prin frecare cu arcușul sau prin ciupire. Apărută în secolul V, se răspândește în secolele VI și VIII.

Cei mai renumiți constructori de viori se numeau lutieri și au fost Amati, Guarneri și Stradivarius. Începând cu secolul VIII, viorile constituie baza orchestrelor simfonice clasice și a ansamblurilor instrumentelor cu coarde. Corpul este construit din lemn, iar corzile la vioară, respectiv firul elastic confecționat de regulă din metal, este întins pe gâtul viorii, producând sunete caracteristice, fie la atingere cu arcușul, fie prin ciupirea acestora .

Câte corzi are vioara – cutia de rezonanță este construită din lemn, cel mai adesea din arțar și molid. Cutia formează corpul gol al viorii și soundboardul, pe care sunt montate corzile viorii, în număr de patru; ordinea corzilor la vioară este MI, LA, RE, SOL. La fabricarea unei viori, se acordă o importanță deosebită prelucrării lemnului, rezonanța și acustica fiind unele dintre caracteristicile esențiale în armonizarea sunetului. În vechime, corzile erau confecționate din diverse materiale naturale. Actual, cele utilizate sunt cele din oțel, sau materiale sintetice, ele fiind mult mai ușor de folosit și de curățat. În prezent, există și corzi din materiale de plastic, dar ele nu sunt recomandate, deoarece produc distorsionarea sunetului și sunt evitate de instrumentiștii experimentați.

Pentru cei care doresc să înceapă studiul viorii, se recomandă cele de dimensiuni 4/4, cu fața de molid și spate, respectiv laterale de arțar, gât satinat și lăcuit, cordar cu fixuri, de 60 cm lungime, 21 cm lățime, și care se livrează cu accesorii: case, arcuș, sacâz. În studiul viorii se acordă o atenție mărită poziției în care sunt susținute atât instrumentul, cât și arcușul.

Viorile sunt instrumente delicate, iar pentru păstrare și transport se recomandă cutiile capitonate cu material de pluș, adaptate formei și care includ un buzunar interior pentru accesorii. Există variante disponibile în marimile 1/2, 3/4 și 4/4.

Întreținerea viorii

Instrumentul se întreține cu ușurință, este necesară curățarea corespunzătoare a corzilor de resturi de sacâz, apoi se depozitează în cutia ermetică și capitonată, împreună cu arcușul. În privința arcușului, este recomandat să aibă corzile puțin destinse, mai ales când se păstrează un timp mai îndelungat. Se menține departe de umiditate și schimbări de temperatură, care pot afecta lemnul, respectiv calitatea sunetului. Se curăță cu o cârpă moale sau cu materiale speciale, de tipul uleiurilor de întreținere din gama accesoriilor pentru instrumentele cu corzi. Se recomandă achiziționarea unui set de corzi de vioară de rezervă, în cazul ruperii celor de pe instrument.

2. Corzile viorii electrice și alte tipuri de viori

Se aseamănă cu vioara clasică, existând diferențieri esențiale în ceea ce privește sunetul, dar și alcătuirea. Cu o combinație între clasic și modern, viorile electronice sunt adeseori concepute ca instrumente experimentale, sunt de dimensiuni mai reduse decât cele clasice și mult mai ușoare. Sunetul produs de o vioară electronică este mai „crud”, semnalele transmise trecând printr-un amplificator, putând produce diferite efecte. Un preamplificator fără zgomot, de calitate, va feri sunetul de a produce microfonie, va livra un sunet clar, natural și amplificat, cu control asupra gamelor de frecvență.

Modul de interpretare este practic același, dar efectele pe care le produce face ca exploatarea acestui instrument să fie întâlnită în special în muzica jazz, rock, etno. Una dintre reprezentantele care au făcut acest tip de instrument celebru este Vanessa Mae, dând valențe deosebite instrumentului care produce efecte sonore surprinzătoare.

Vioara cu goarnă – specifică muzicii populare, vioara cu goarnă sau vioara Stroch, poate avea patru sau cinci coarde. Sunetul se produce prin utilizarea arcușului care ating coardele, fiind ulterior emis de pâlnia îndreptată spre public. Sunetul este exploziv, acest instrument original fiind utilizat cu precădere în zona Bihorului, producând un sunet caracteristic pentru valea Crișului și fiind întâlnit în orchestra profesională „Crișana”.

Muzica ar fi mai săracă fără sunetul inegalabil al viorii, iar pentru achiziționarea instrumentului potrivit, este important să alegi nu doar în funcție de bugetul alocat, ci și în funcție de caracteristicile acestuia.

Surse foto: Pexels.com, mcmusic.ro.

admin

Leave a Reply