Top festivaluri de muzică din lume unde trebuie să mergi cel puțin odată în viață

Top festivaluri de muzică din lume unde trebuie să mergi cel puțin odată în viață

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai mari festivaluri de muzică din Europa și din lume? În total există 41 de astfel de evenimente care sunt considerate cele mai bune, unde milioane de oameni se adună pentru a avea experiența vieții lor. Totuși, doar câteva dintre ele au reușit să intre în top 10!

1. Cele mai mari festivaluri de muzică din lume – TOP 10

În cadrul acestor evenimente se întâlnesc oameni din toată lumea pentru a se bucura de muzică, mâncare, băutură și distracție până la răsărit. Este cu adevărat o experiență unică, iar în fiecare an, festivalurile se întrec între ele pentru a oferi publicului cele mai bune servicii, cei mai importanți artiști și muzică de calitate. 

10. Electric Daisy Carnival, United States

Festivalul de muzică electronică se organizează în plină primăvară, între 15 și 17 mai, în Las Vegas și adună an de an 400 de mii de participanți. Un lucru admirabil despre acest eveniment îl reprezintă faptul că se ocupă de strângerea donațiilor pentru cauze caritabile. Datorită popularității care l-a consacrat, are mai multe scene răspândite în locații precum Shanghai, Mexic sau Tokyo. Tocmai de aceea, Electronic Music Awards l-a numit în 2017 „Festivalul anului”. 

Festivalul încorporează muzică electronică, inclusiv tehno, dubstep, house și drum and bass. Încă din 1999, de la prima ediție, oferă participanților cele mai interesante experiențe. Spațiul are instalații de artă interactive, carnaval și multe alte atracții. 

Aici au fost prezenți artiști precum Calvin Harris, Martin Garrix, Tiesto, Armin van Buuren și Afrojack.

9. New Orleans Jazz and Heritage Festival, Statele Unite ale Americii

Acesta este un festival de muzică și artă, care are loc în lunile aprilie și mai, în New Orleans, Louisiana. Anual, aproximativ 450 de mii de persoane vin să se distreze le sărbătoarea „muzicii și culturii indigene”. Aici ai ocazia să asculți blues, zydeco, R&B, ritmuri afro caraibiene, cajun și multe altele. 

A fost fondat în 1970 și a început ca o organizație non-profit, pentru a oferi comunității fonduri obținute din urma biletelor achiziționate la festival. 

Se spune că după uraganul Katrina care a devastat orașul în 2005, festivalul tot a fost organizat în 2006 și a reușit să aducă bucurie într-o perioadă întunecată a lumii. 

8. Essence Music Festival, Statele Unite ale Americii

Tot New Orleans, Louisiana este fericitul deținător al locului 8 în ceea ce privește top 10 festivaluri de muzică din lume. Aici se adună în luna iulie peste 470 de mii de participanți la cea mai mare sărbătoare a culturii afro-americane din America. A avut prima ediție în 1994, când o revistă pentru femeile afro-americane, „Essence”, a aniversat 25 de ani. 

Cunoscut și sub numele de „petrecerea cu un scop”, are o scenă mare principală și patru scene superlounge. 

Printre cei mai renumiți artiști care au urcat pe această scenă se numără Mary J. Blige, Aretha Franklin, Alicia Keys, Kelly Price, Snoop Dogg și Prince.

7. Sziget, Ungaria

În august are loc unul dintre cele mai impresionante festivaluri de muzică din Budapesta, pe insula Óbudai-sziget de pe fluviul Dunării. Adună an de an peste 565 de mii de participanți, încă de la prima ediție din 1993, fiind considerat cel mai bun festival pentru studenți. Românii pot ajunge foarte ușor în această locație.

Vizitatorii se pot bucura aici de spectacole de teatru, circ, dans, muzee și de alte ramuri artistice, pe lângă cea muzicală.

Printre nume mari care au urcat pe scenă se numără David Guetta, Prince, Blur și Thirty Seconds to Mars. 

6. Rock in Rio, Brazilia

Rio de Janeiro este locul unde lunile septembrie și octombrie sunt pline de turiști, care vin să participe la cel mai mare festival de muzică din Brazilia. Se bucură de aproximativ 700 de mii de participanți anual, iar încă de la prima ediție când trupa Queen a urcat pe scenă în 1985 a căpătat o popularitate uriașă. 

Doar 8 dintre ediții au avut loc în Rio de Janeiro. Celelalte s-au ținut în Lisabona, Madrid și Las Vegas. 

În ultimii ani pe această scenă remarcabilă au performat: Imagine Dragons, Drake, Muse, Red Hot Chili Peppers, The Foo Fighters și mulți alții. 

5. Woodstock (Pol’and’Rock), Polonia

Cunoscut anterior sub numele de Woodstock, Pol’and’Rock a intrat în topul celor mai mari festivaluri de muzica din lume care se țin în aer liber. Încă din prima ediție care a avut loc în anul 1995, are o tradiție pe care participanții o adoră și anume baia colectivă cu nămol. 

Pe lângă cele cinci scene unde se țin concertele, există o mulțime de alte evenimente în cadrul festivalului unde se adună tineri pentru a participa la discuții și interviuri cu artiști, muzicieni, politicieni, lideri religioși sau jurnaliști. 

Se ține în luna august în Kostrzyn și Odra, și numără aproximativ 750 de mii de participanți anual. Pe scena aceasta au urcat: Crystal Fighters, Skunk Anansie și Ziggy Marley.

4. Summerfest, Statele Unite ale Americii

În Milwaukee, în lunile iunie și iulie, peste 830 de mii de participanți se bucură de experiența a 11 zile de festival pe lacul Michigan. A apărut în anii ’60, datorită primarului care a vizitat Oktoberfest din Munchen și și-a dorit să aibă un eveniment la fel de uriaș. Organizatorii au încercat să inițieze încă un festival de iarnă numit Winterfest, însă nu a avut aceeași popularitate cu cel din timpul verii. 

În 1999 a fost certificat de Cartea Recordurilor Guinness ca cel mai mare festival de muzică din lume, însă a fost depășit după acel an. 

Aici au cântat artiști precum: Jennifer Lopez, Bon Iver, Lil Wayne, Lionel Richie, Snoop Dogg, Willie Nelson și mulți alții. 

3. Festivalul Internațional de Jazz de la Montreal, Canada

Festivalul are loc în luna iulie în Montreal și a reușit să adune un număr de 2 milioane de participanți. Încă din 1980 s-a dezvoltat extrem de rapid și a adus orașului foarte mulți turiști. 

Aici te poți bucura atât de spectacole gratuite, cât și de unele plătite. Se întinde pe 10 zile și are 150 de evenimente interioare. De asemenea, a fost considerat de către Guinness World Records „cel mai mare festival de jazz din lume” și încă își păstrează acest titlu. 

2. Mawazine, Maroc

Evenimentul se ține în Rabat în luna iunie și se bucură de peste 2,5 milioane de participanți. Din păcate, în anul 2009 a avut loc o tragedie în care au 11 persoane au încetat din viață, încercând să fugă din calea unui gard care se prăbușea. Totuși, popularitatea festivalului a rămas intactă. 

Prezintă un amestec de show-uri regionale și globale și a fost gândit pentru a promova cultura Rabatului ca oraș important de pe glob. Muzica eclectică răsună timp de o săptămână, iar organizatorii chiar au reușit să atragă foarte mulți turiști. 

Pe această scenă au urcat nume importante, precum: David Guetta, Maluma, Future, Marshmello și J Balvin. 

1. Donauinselfest, Austria

Se spune că de ani de zile este neînvins și se află pe primul loc în topuri. Se ține în Viena, pe o insulă din mijlocul fluviului Dunării, în luna iunie și are cel puțin 3 milioane de participanți la fiecare ediție. Deschiderea lui a avut loc în 1983 și se așteptau ca aproximativ 15 mii de oameni să apară. În schimb, 160 de mii de participanți au fost prezenți. Este considerat cel mai bun festival din lume. Pe aceste scene au urcat nume importante, precum: Sean Paul sau Macy Gray. 

Este numit și „The Danube Island Festival”, iar partea favorită a tuturor oamenilor care participă la eveniment constă în faptul că este gratuit, adică nu se percepe nicio taxă de intrare. Aici te poți bucura de muzică pop, rock, clasică, alternativă, hip-hop, electronică, folk și multe alte genuri. 

Insula pe care se ține are 21 km lungime și 250 m lățime și servește ca parc de agrement, unde poți face drumeții, înota, merge cu bicicleta, călării și multe alte activități de care te vei bucura. 

2. Cele mai bune festivaluri de muzică din România 

Chiar dacă România nu se află în top 10, aici se desfășoară o mulțime de festivaluri care au atras artiști consacrați naționali și internaționali. De asemenea, cu ajutorul acestor evenimente, turismul a crescut considerabil în ultimi ani și va continua să o facă. Așadar, dacă nu poți ajunge în orașele din America și Europa, te poți bucura de cele mai bune festivaluri de muzică din România, pentru că sunt foarte accesibile.

5. SAGA Festival Bucharest

În 2021, între 5 și 7 iunie s-a născut un nou festival în România – SAGA. Aici au participat aproximativ 150 de artiști care au performat pe șase scene: The Source, Heat, Spark, Switch, Silent Disco, GAIA & Secret Stages. 

Evenimentul este organizat în București, iar participanții s-au bucurat, pe lângă muzica electronică, de efecte pirotehnice și o mulțime de show-uri spectaculoase. 

Au performat artiști precum Sickick, Alan Walker, Oliver Heldens, Carl Cox, Nicky Romero, Robin Schulz, dat au fost prezenți și cântăreți sau DJ români. 

4. Neversea Festival

Festivalul este printre cele mai iubite de români, deoarece, se organizează în fiecare an în luna iulie la Constanța. Este cea mai așteptată perioadă de vacanță, atât pentru studenți, cât și pentru adulți. Experiența de a fi pe plajă și de a asculta muzica ta preferată până la răsărit nu se poate compara cu nimic altceva. 

Pe scenele Neversea au urcat artiști consacrați atât români, cât și internaționali, precum: Alan Walker, Black Eyed Peas, Dimitri Vegas & Like Mike, Don Diablo, Zhu și mulți alții. 

3. Electric Castle

Ajuns deja la cea de-a opta ediție, a devenit una dintre cele mai populare opțiuni ale românilor și străinilor de a petrece. Este organizat în perioada 15-19 iulie, într-un sat din apropierea orașului Cluj-Napoca. După cum îi spune și numele are loc într-un castel numit Bánffy, un monument cu o arhitectură barocă superbă din secolul al XV-lea, care devine „electric” atunci când simte ritmul muzicii. 

În 2019 s-au numărat aici aproximativ 230 de mii de participanții și peste 300 de artiști români și străini. Este considerat printre cele mai bune festivaluri din lume care este activ 24/7. Timp de 5 zile, oamenii pot vizita împrejurimile și se pot bucura de multe activități. De asemenea, a fost desemnat de către  European Festival Awards „cel mai bun festival”, la categoria „Festivaluri de dimensiuni medii”.

Pe această scenă au urcat artiști precum: Fisher, Twenty One Pilots, Floating Points sau Zhu. 

2. Untold Festival 

Cluj-Napoca, România este fericitul oraș care se bucură de două festivaluri, iar Untold este printre destinațiile preferate de oameni din toată Europa. Aici găsești muzică electronică timp de patru zile. Se desfășoară între 30 iulie – 2 august și este extrem de bine organizat. 

A fost desemnat trei ani la rând „cel mai bun festival major” de către European Festival Awards, iar acest titlu a atras foarte multă publicitate și atenție asupra evenimentului. Până acum a adunat peste 370 de mii de oameni. FEstivalul are chiar și un imn, oferit de Armin van Buuren cu piesa „Something Real”. Artistul este printre cei mai iubiți din cadrul festivalului, având seturi muzicale de 7-8 ore. 

1. Summer Well Festival

La momentul actual, Summer Well este considerat cel mai mare festival de muzică din România și a aniversat cea de-a zecea ediție. Se organizează între 7-9 august, la Buftea, o localitate extrem de frumoasă din apropierea capitalei București. 

Participanții se bucură aici de muzică pop, rock și indie, iar artiștii care urcă pe aceste scene sunt printre cei mai îndrăgiți și populari ai lumii: Tom Walker, Of Monsters and Men, Nothing but Thieves, Inhaler, Roosevelt și mulți alții. 

Așadar, acestea sunt cele mai mari, mai populare și mai cunoscute festivaluri de muzică din toată lumea. Dacă vrei să ai o experiență unică și să te distrezi pe cele mai interesante ritmuri alături de prietenii tăi, nu rata ocazia de a participa la următoarele ediții!

Sursa foto: Unsplash.com.

admin

Leave a Reply