Cele mai frumoase melodii de dragoste din toate timpurile – ce nu știai despre cântecele tale favorite

Cele mai frumoase melodii de dragoste din toate timpurile – ce nu știai despre cântecele tale favorite

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai frumoase melodii de dragoste care au fost compuse vreodată? Cu siguranță este greu să faci o selecție definitivă, pentru că dragostea este o temă abordată foarte des în cântecele din diferite genuri, astfel că alegerea ține de gusturile personale.

Totuși, există anumite melodii care au făcut istorie și care sunt ascultate intens chiar și în ziua de azi, chiar dacă a trecut mult timp de la lansarea lor. Cele mai apreciate cântece de dragoste jazz, pop sau rock s-au bucurat de numeroase reinterpretări făcute de diferiți artiști care le-au îndrăgit și au vrut să-și aducă contribuția la prelungirea succesului lor. În continuare poți afla mai multe despre câteva dintre aceste piese faimoase din mai multe genuri.

1. Cele mai frumoase melodii de dragoste din lume – jazz

Ca în orice alt gen, există nenumărate melodii de dragoste jazz, dintre care unele au devenit standarde, pentru că numeroși artiști au început să înregistreze propriile versiuni, introducând elemente noi în linia melodică a cântecelor clasice. Iată câteva dintre cele mai apreciate:

Nina Simone – I Put a Spell On You

I Put a Spell On You a fost scris de Screamin’ Jay Hawkins, a cărui versiune a fost selectată pe lista făcută de Rock and Roll Hall of Fame conținând 500 de cântece care au influențat decisiv istoria genului. 

Nina Simone a inclus un cover al melodiei pe albumul său cu același nume din 1965, care a ajuns foarte sus în topurile muzicale americane din acel an. 

Frank Sinatra – I’ve Got a Crush on You

Linia melodică a cântecului I’ve Got a Crush on You a fost compusă de George Gershwin, celebrul pianist și compozitor, iar versurile de sora acestuia, Ira Gershwin. Cei doi au colaborat pentru crearea unora dintre cele mai memorabile cântece din secolul 20, inclusiv multe de dragoste, printre care merită reamintite standardele Embraceable You, Love Is Here to Stay și The Man I Love.

Ella Fitzgerald – Love Is Here to Stay

Standardul de jazz creat de George și Ira Gershwin a fost reprodus de nenumărați artiști celebri, printre care se numără și Ella Fitzgerald. De fapt, aceasta a interpretat două versiuni ale acestei melodii, prima în 1957, împreună cu Louis Armstrong, pentru albumul Ella and Louis Again. Ca de-a doua, din 1959, face parte din albumul care conține interpretarea standardelor de jazz ale duo-ului componistic – Ella Fitzgerald Sings the George and Ira Gershwin Songbook.

Înainte de această versiune, cea care a adus popularitatea cântecului a fost versiunea lui Gene Kelly și Leslie Caron din filmul din 1951 Un american la Paris, comedie la rândul său inspirată de compoziția orchestrală cu același nume creată de George Gershwin în 1928.

După această apariție cinematografică, melodia a fost inclusă și în alte filme celebre din genul romantic comedy: Manhattan (1979) și Forget Paris (1995).

Love Is Here to Stay reprezintă ultima compoziție muzicală a lui George Gershwin înainte de moartea sa în anul 1937. Versurile au fost scrise de sora sa, Ira, după decesul său, ca tribut. 

Billie Holiday – There Is No Greater Love

There Is No Greater Love este un cântec compus în 1936 de Isham Jones, pe un text de Marty Symes. În timp, a devenit un standard de jazz, fiind descris de cercetători ca fiind una dintre cele mai lirice melodii din era swing.

Jones a înregistrat cântecul pentru prima dată ca B-side pentru cântecul de film Life Begins When You’re in Love, împreună cu orchestra sa și Woody Herman ca solist. În 1936, piesa a devenit hit și s-a clasat în top 20 cântece pop.

În același an, a apărut deja o altă versiune, cea a lui Don Darcy și Duke Ellington. Doar soloul de saxofon interpretat de Johnny Hodges se poate spune că păstrează caracteristicile jazzului.

Mai apoi, melodia a fost interpretată mai ales de cântărețe, în special de Billie Holiday în 1947 și de Dinah Washington, în 1954. Au existat, totuși, și interpretări masculine realizate, de exemplu, de Jimmy Scott și de Miles Davis.

2. Cele mai frumoase melodii ale tuturor timpurilor – pop

Melodiile de dragoste pop sunt nenumărate. Mai vechi sau mai noi, cântecele romantice din acest gen exprimă iubirea în diferite feluri, atât la nivelul melodiei, cât și al versurilor. Iată câteva cântece care au făcut istorie și care rămân în continuare piese foarte apreciate:

Michael Jackson – The Way You Make Me Feel

The Way You Make Me Feel este al treilea single extras de pe al șaptelea album al lui Michael Jackson, Bad. Același cântec a fost și al treilea single consecutiv care l-a adus pe Michael Jackson pe prima poziție în Billboard Hot 100.

Melodia se remarcă prin influențele armonice blues și prin ritmul de swing. Michael Jackson a cântat live de multe ori acest cântec, cele mai celebre interpretări rămânând cele din timpul turului Bad World Tour din 1988 și din timpul ceremoniei pentru premiile Grammy din același an. Alte versiuni sunt reprezentate de cele din timpul turneelor și al concertelor din New York din 2001. La concertul din Madison Square Garden, pe scenă i s-a alăturat Britney Spears.

Nu doar melodia s-a bucurat de un succes imens, ci și videoclipul lansat în 1987, care a fost nominalizat la MTV Video Music Awards în anul următor pentru cea mai bună coregrafie, alături de videoclipul piesei Bad de pe același album. Nu a câștigat, pierzând în fața videoclipului pentru piesa The Pleasure Principle a lui Janet Jackson.

Bruno Mars – Just the Way You Are

Acest cântec a fost lansat în 2010, fiind primul single de pe albumul de debut al lui Bruno Mars, Doo-Wops & Hooligans. Acesta a devenit rapid numărul unu în SUA și în alte țări, iar Bruno Mars a primit un Grammy pentru cea mai bună interpretare pop a anului. 

Cântecul a fost scris de Bruno Mars în colaborare cu Philip Lawrence, Ari Levine, Khalil Walton și Needlz. Aceștia formau împreună The Smeezingtons, un grup care colabora pentru scrierea, compunerea și înregistrarea de cântece.

După lansare, Bruno Mars a spus că a avut nevoie de luni întregi pentru a compune cântecul, nu pentru că voia să fie unul cu o semnificație poetică adâncă, ci pentru că, din contră, voia să aibă un ton cât mai sincer. De asemenea, el s-a declarat un fan al cântecelor lui Joe Cocker și Eric Clapton precum You Are So Beautiful, respectiv Wonderful Night, tocmai pentru că vin din inimă.

Ed Sheeran – Thinking Out Loud

Thinking Out Loud a fost al treilea single extras de pe albumul × al lui Ed Sheeran, apărut în 2014. Thinking Out Loud este o baladă romantică cu elemente din Blue-Eyed Soul, termen care denumește muzica soul cântată de artiștii de origine europeană, nu afroamericană.

Cântărețul a scris melodia împreună cu Amy Wadge, o prietenă din adolescență, împreună cu care a scris numeroase cântece. A primit pentru această melodie un Grammy în 2016, pentru cel mai bun cântec al anului. Cinci dintre cântecele scrise împreună de cei doi au fost lansate în 2010 pe EP-ul Songs I Wrote with Amy.

Adele – Someone Like You

Acesta a fost cel de-al treilea single de pe albumul cântăreței din 2011, 21. A fost scris de Adele împreună cu Dan Wilson. După cinci zile de la lansare, a ajuns pe locul 1 în Singles Chart în Anglia, devenind astfel primul hit number one al artistei.

3. Cele mai romantice melodii rock

Și genul rock abordează tema dragostei în mod variat, unele dintre cele mai cunoscute melodii din cadrul acestui gen fiind balade. Următoarele piese sunt ascultate foarte mult și astăzi, chiar dacă au trecut decenii de la lansarea lor, fiind de referință pentru dezvoltarea rockului:

Meat Loaf – I’d Do Anything for Love

I’d Do Anything for Love este o baladă rock din anul 1993 și, totodată, cel mai renumit cântec al lui Meat Loaf. A fost primul single de pe albumul său, Bat out of Hell II: Back Into Hell. Melodia a fost prima a artistului care a ajuns pe locul unu în topurile din SUA și Anglia. 

Cântecul a fost scris de Jim Steinman, cel care a scris o mare parte dintre cântecele interpretate de Meat Loaf, dar și melodii pentru Bonnie Tyler pentru albumul Faster Than the Speed of Night.

Foreigner – I Want to Know What Love Is 

Cântecul a fost compus de Mick Jones, care și-a căpătat notorietatea după ce a fost lansată interpretarea trupei Foreigner. Balada power a fost, de asemenea, produsă de acesta, împreună cu Alex Sadkin. În refren, pe lângă membrii trupei, cântă The New Jersey Mass Choir, Jennifer Holliday și the Thompson Twins.

Prima versiune a fost lansată în 1984 și s-a clasat timp de trei săptămâni pe locul unu în Marea Britanie, două săptămâni în SUA și cinci săptămâni în Australia. De asemenea, a ajuns pe locul 12 sau 3 și în alte țări, de exemplu în Canada, Norvegia, Suedia, Elveția, Germania, Africa de Sud și Germania.

Boston – More Than a Feeling 

Cântecul More Than a Feeling a fost compus de chitaristul Boston, Tom Scholz, care a scris și multe alte melodii ale trupei. Piesa a fost primul single de pe albumul de debut, care poartă numele trupei. Ea a ajuns pe locul 5 în Billboard Hot 100.

Ulterior, în anii 2000, a fost inclusă în numeroase topuri ale cântecelor rock din toate timpurile, care au avut un rol important pentru dezvoltarea genului. A apărut, de exemplu, pe lista Rock and Roll Hall of Fame conținând 500 de cântece care au definit rockul.

Tom Scholz a perfecționat cântecul timp de cinci ani înainte ca acesta să fie lansat ca single. Este unul dintre cele șase cântece la care a lucrat în studio în perioada 1970-1975, înainte ca trupa să semneze cu o casă de discuri. În afară de una, toate melodiile au făcut parte din albumul de debut.

Pretenders – I’ll Stand By You

Acesta este unul dintre cântecele de pe al șaselea album al trupei, Last of the Independents, lansat în 1994. A fost scris de Chrissie Hynde și de echipa formată din Tom Kelly și Billy Steinberg.

După lansare, piesa a intrat în top 20 în mai multe țări, printre care Australia, Belgia, Canada, Islanda, Anglia și SUA. Au urmat, în anii 2000, mai multe versiuni, de exemplu cea a trupei Girls Aloud și lui Carrie Underwood, în cazul cărora veniturile obținute au fost donate. Și Shakira a cântat o versiune pentru teledonul Hope for Haiti Now din 2010, pe care a inclus-o și pe albumul dedicat aceluiași eveniment. În 2021, trupa Methodical Madness a lansat încă o versiune în memoria lui Sarah Harding și a donat câștigurile mai multor fundații pentru ajutorarea bolnavilor care suferă de cancer.

The Cure – Friday I’m in Love

Friday I’m in Love a fost al doilea single de pe al nouălea album al trupei, Wish, din 1992. A ajuns pe locul 6 în Anglia și 18 în SUA, iar mai apoi a câștigat premiul votului publicului european pentru cel mai bun videoclip la ediția din 1992 a MTV Video Music Awards.

Piesa a fost compusă în mare parte de Robert Smith, care a descris cântecul ca fiind unul ce încurajează o stare de spirit exuberantă, dar în același timp asemănător unei melodii pop de dragoste naive.

În timp ce scria linia melodică, Robert Smith a avut impresia că a luat fără să vrea progresia de corzi de bază pentru chitară dintr-un alt cântec, așa că a început să-i întrebe pe toți cei din jur dacă li se pare cunoscută. Când nu a primit niciun răspuns afirmativ, s-a convins că melodia îi aparține într-adevăr.

Acestea sunt câteva dintre cele mai renumite melodii de dragoste, de care cu siguranță ai auzit și pe care le-ai ascultat măcar o dată, chiar dacă doar în treacăt, în versiunea originală sau reinterpretate. 

Sursa foto: Pixabay.com

admin

Leave a Reply