Chitariști români – cei mai buni instrumentiști ai timpurilor trecute și prezente

Chitariști români – cei mai buni instrumentiști ai timpurilor trecute și prezente

Orice pasionat de muzică cu siguranță își dorește să fie la curent cu cei mai cunoscuți și talentați soliști sau instrumentiști români sau străini. De exemplu, în România există o mulțime de chitariști talentați, care s-au alăturat unor trupe consacrate și cunoscute chiar și în zilele noastre.

Citește rândurile de mai jos pentru a descoperi care sunt cei mai celebrii chitariști pentru stilul rock, pop-rock, dar și blues. 

1. Cei mai cunoscuți chitariști români

Dacă ești un cunoscător de muzică, cu siguranță numele celor doi chitariști nu îți sunt străine, poate chiar vei și fredona anumite melodii la care aceștia au contribuit.

Cristi Gram este, în prezent, membru al trupei Phoenix și a fost component al grupurilor Pasărea Rock și Talisman. Acesta și-a adus aportul la nenumărate albume, printre care și Baba Novak, Live at Sala Palatului și materialului Back to The Future. 

Nuțu Olteanu este fondatorul cunoscutei trupe Iris, în 1977, el fiind pe vremea aceea atât solistul vocal, cât și chitaristul principal. De-a lungul anilor, acesta a făcut parte și din trupa Holograf, înregistrând cu ei trei materiale discografice de succes în anii ‘80.

2. Genul muzical blues în România – marii chitariști români de blues

Genul muzical blues este derivat din folclorul populației afro-americane. El a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea și, de-a lungul timpului, influențele blues au fost incluse și în alte stiluri muzicale, precum este jazz-ul, muzica rock sau country pop.

Blues-ul este un gen muzical ușor cameleonic, care poate fi cântat în diferite tempouri, de la sunete foarte lente, la unele foarte rapide. Este extrem de răspândit acest stil datorită emoțiilor pe care le oferă ascultătorilor și, în plus, există câțiva cântăreți străini extrem de apreciați și cunoscuți ai acestui gen muzical: B.B King, regele blues-ului, dar și Eric Clapton, care folosesc și iubesc chitara electrică pentru blues.

Și în România există câțiva bluesmani cunoscuți, care au performat atunci când nu se știa nimic despre acest gen și care au reușit să aducă puțin din spiritul blues-ului și în cultura noastră:

  • A.G. Weinberger

Attila G. Weinberger este un muzician român, născut în Oradea, care a devenit chitarist de blues în jurul anilor ‘80. A reușit să promoveze încă de pe atunci genul muzical blues în România, urmând ca, în 1986, să formeze trupa Transylvanian Blues Community. După 1990, Weinberger a participat la o mulțime de evenimente și turnee în Europa, urmând să lanseze, în 1996, primul album din cariera lui de bluesman, intitulat „Good Morning, Mr. Blues”. De-a lungul anilor, a reușit să mai scoată opt albume, cel de-al patrulea, „Nashville Calling”, fiind chiar extrem de apreciat datorită faptului că un artist român de blues a reușit să înregistreze și să producă albumul în SUA.

  • Alexandru Andrieș

Alexandru Andrieș este un cântăreț de blues, jazz și folk, dar și scriitor, poet și pictor. A debutat în 1974 la Clubul A și în anul 1979 la Festivalul de jazz & rock din Brașov, făcând parte din trupa Basorelief. La zece ani distanță, Andrieș a reușit să își facă debutul discografic la Electrecord, compania românească de înregistrări, primul album intitulându-se „Interioare”. Până în anul 2002, acesta a reușit să aibă 3100 de reprezentații și concerte pe scenele din țară, iar ultimul album „Andrieș la Auditorium” a apărut în 2017.

  • Rareș Totu

Rareș Totu și-a început cariera muzicală la 15 ani, iar în anul 1987 acesta a înființat trupa Trans Express, alături de care a participat la foarte multe competiții, turnee și festivaluri desfășurate în țară. În același an, el a fost desemnat cel mai bun chitarist în România. Pentru că reprezentațiile nu erau doar la noi în țară, Totu a avut concerte foarte reușite și în Ungaria, țară în care a decis în 1990 să se mute definitiv, urmând ca, în 1992, să primească și acolo titlul de cel mai bun chitarist. În 2004 s-a întors în țară și a înființat grupul Midnight Express, alături de care a concertat la o mulțime de festivaluri de blues din țară și din Europa.

În concluzie, chiar dacă țara nu îi promovează așa cum ar merita, în România există o mulțime de chitariști profesioniști, atât de muzică pop-rock, cât și blues, pe care este important ca orice iubitor de muzică să îi cunoască și să îi aprecieze. Dacă îți place un stil, cel mai bine este să asculți albume de la diverși soliști și instrumentiști, să le descoperi vocile, ritmul și chiar să participi la festivalurile sau concertele în care aceștia sunt invitați. Astfel, îți vei putea da seama ce caracteristici te atrag mai mult și îți vei putea dezvolta propriul stil la chitară, dacă îți dorești acest lucru!

Sursa foto: Unsplash.com

admin

Leave a Reply