DJ vs MC: ce face unul, ce face altul

DJ vs MC: ce face unul, ce face altul

Deși ultimele evenimente au pus bețe în roate multora, unii dintre noi am găsit, totuși, oportunități acolo unde nu păreau să mai apară. Dacă nu au fost evenimente, le-am creat. Pentru oameni. O gură de aer proaspăt cum ar fi un mic party, o seară socială sau o întâlnire cu toți prietenii dragi poate cântări enorm. Și poate au fost chiar mai apreciate decât înainte. La unele dintre evenimente ai văzut pe cineva punând muzică non stop. La alte evenimente ai auzit toată seara persoana aceea care vorbea și întreținea atmosfera. Sau poate au fost evenimente la care ai văzut ambele persoane: MC și DJ. Cine sunt acestea, ce rol au și care este diferența dintre ele este exact ceea ce urmează să afli.

1. MC vs DJ: cum se definesc

„DJ” este forma prescurtată pentru disc jockey. Diferența principală dintre DJ și MC este că DJ-ul este responsabil de muzica pe care o auzi în cluburile de dans, la petreceri și la evenimentele importante din viețile oamenilor, cum ar fi nunta, botezul, petrecerile de pensionare, majorate etc. Un disc jockey ia întotdeauna în considerare publicul țintă prezent la eveniment atunci când selectează muzica pe care o mixează și o redă la sală. De multe ori se întâmplă ca acesta să aibă o listă cu solicitări de melodii oferite de persoana sau compania care l-a angajat. De asemenea, el este deschis la acele solicitări și dedicații care vin pe moment, în mijlocul evenimentului.

Abrevierea „MC” vine de la Master of Ceremonies. Un maestru de ceremonii joacă un rol crucial în succesul oricărui eveniment, fie el corporate sau privat (având în vedere că poți avea un MC și la nuntă). Maestrul de ceremonii ajută la prezentarea evenimentului, de orice fel: conferință, congres, festival, nuntă etc. El menține, în același timp, spectacolul, astfel încât publicul să fie implicat și interesat de tot ceea ce se întâmplă la acel eveniment. A fi MC nu este un job în sine. Maestrul de ceremonii poate fi un profesionist sau doar unul dintre cei mai agreabili, amuzanți și bine priviți angajați ai companiei – dacă este vorba despre un eveniment corporate – sau chiar cel mai degajat membru al familiei.

2. Diferențele dintre MC și DJ: care este rolul fiecăruia

Rolurile lor diferă și sunt importante pentru buna desfășurare a unui eveniment. Un DJ este responsabil de redarea muzicii la eveniment, dar și de efectele sonore pentru a face muzica să fie mai plăcută pentru toți cei prezenți. Un MC va prezenta gazda, invitații principali, speakerii și va menține evenimentul fără probleme, anunțând când se întâmplă anumite lucruri sau când există tranziții între unele părți ale petrecerii sau ale evenimentului. De exemplu, când urmează o serie de discursuri. Dar pe larg:

  • Un DJ este cel care se ocupă de tot ceea ce înseamnă muzică la evenimentul tău: efecte sonore, mixaje, playlist etc., astfel încât să fie pe placul tuturor. DJ-ii sunt buni cunoscători când vine vorba de muzică. Ei știu să citească oamenii, publicul și să se adapteze la nevoile și dorințele lor, dar și să-i distreze cu muzica redată. Trebuie să cunoască toate genurile muzicale pentru a se potrivi pentru toate gusturile persoanelor care vor participa la evenimentul respectiv. DJ-ii interacționează și ei cu mulți oameni în timpul evenimentelor pentru a le putea îndeplini nevoile muzicale sau dedicațiile. Diferența principală față de MC este aceea că ei sunt concentrați mai mult pe muzică și pe modul în care aceasta curge pe tot parcursul petrecerii, deoarece sunt pricepuți și profesioniști în a menține atmosfera fiecărui eveniment.
  • Una și cea mai importantă diferență dintre MC și DJ este aceea că MC-ul este considerat un fel de gazdă a evenimentului. Sau, mai corect spus, un prezentator al acestuia. Uneori poate să fie formal, alteori interactiv – depinde de eveniment. MC-ul trebuie să știe să lucreze cu o mulțime de oameni. Totodată, trebuie să-i mențină implicați în ceea ce se întâmplă. Dacă este o conferință sau un congres, maestrul de ceremonii trebuie să prezinte oamenii care vor vorbi la pupitru sau vor face alte activități. El trebuie să aibă o voce puternică, deși, de multe ori, se apelează la microfon sau lavalieră, să vorbească corect și să fie concis în discursul lui. MC-ul trebuie să transmită multe informații într-un timp scurt. Este esențial să cunoască detalii importante ale evenimentului, persoanele implicate în el și să poată vorbi o perioadă lungă de timp fără oprire.
  • MC vs DJ: Un MC nu va putea să fie DJ, deoarece el se concentrează pe alte lucruri decât pe ceea ce are de făcut DJ-ul. Pe de altă parte, nu este posibil ca un DJ să fie MC pe tot parcursul nopții. Desigur, pot face anunțuri scurte, dar DJ-ii nu pot părăsi stația pentru a prezenta următorul speaker (în cazul unei conferințe, de exemplu). DJ-ul este mai degrabă o echipă formată dintr-un singur om, în timp ce MC-ul poate avea mai mulți oameni cu el care să-l ajute.

Concluzionând, ideea acestui articol a fost de a face o diferențiere între DJ și MC. Dacă îți planifici următorul eveniment, fie că este o nuntă, o petrecere de orice fel sau o ceremonie de absolvire, DJ-ul și MC-ul îți vor face evenimentul mai plăcut și memorabil pentru toată lumea.

Sursa foto: Freepik.com 

admin

Leave a Reply