Analog vs digital. Caracteristici și diferențe

Analog vs digital. Caracteristici și diferențe

analog vs digital

De regulă, sistemele analogice sunt considerate la granița cu învechirea, iar digitalul nu este doar viitorul, ci și mai bun din toate punctele de vedere. În ceea ce privește muzica, în schimb, nu este așa. Pentru a le înțelege pe cele două, trebuie să știi care este diferența dintre ele.

1. Analog vs digital

Înainte de anii 1970, muzicienii înregistrau cu echipamente analogice. Microfoanele generau o undă analogică pe care alte dispozitive transferau direct pe mediul adecvat (de obicei bandă magnetică). Presupunând că muzicianul folosea un echipament de încredere, sunetul înregistrat era o reprezentare fidelă a sunetului original. 

Cu înregistrarea digitală, inginerii audio convertesc undele analogice în semnale digitale. Există multe tipuri diferite de echipamente care se pot converti de la analog la digital. Unele studiouri audio înregistrează analogic pe o bandă master originală, apoi transferă sunetul într-un format digital. Alții folosesc echipamente speciale pentru a înregistra direct în format digital.

Iubitorii de muzică sunt de părere că înregistrările digitale sunt insuficiente atunci când vine vorba de reproducerea cu acuratețe a sunetului. Majoritatea criticilor se referă la frecvența sunetului. 

Oamenii pot auzi sunete cuprinse între 20 hertzi (Hz) și 20 kilohertzi (kHz). Frecvența unei unde sonore corespunde percepției noastre asupra înălțimii unui sunet. Cu cât frecvența este mai mare, cu atât tonul pe care îl auzim este mai mare.

Cei pasionați de muzică descriu calitatea sunetului unui sistem audio în raport cu diferite frecvențe folosind termeni precum plin, cald și aerisit. Un sunet plin sau cald vine de la un sistem care reproduce bine frecvențele joase. Un sunet aerisit înseamnă că muzica redată dă ascultătorului impresia că instrumentele se află într-un mediu spațios și de obicei se referă la sunete din gama de înaltă frecvență. 

Părerile sunt împărțite. Unele spun că albumele de vinil au rezultate mai bune la frecvențele inferioare, ceea ce înseamnă că oferă un sunet cald. Ei susțin că discurile compacte nu sunt la fel de precise în reproducerea sunetelor din acest interval. Altele insistă că nu există nicio diferență detectabilă între un fișier digital bine produs și un disc de vinil în stare bună.

Dacă artistul folosește un format analog pentru a crea înregistrarea originală, atunci o copie analogică este cea mai bună. Asta pentru că nu ar fi nevoie să convertească sunetul din analog în digital. Copia trebuie să fie o reprezentare exactă a piesei originale. 

2. Digital sau analog. Diferența dintre cele două

Înregistrările digitale timpurii au sacrificat fidelitatea sau calitatea sunetului în favoarea fiabilității. Unul dintre dezavantajele unui format analog este că mediile analogice tind să se uzeze rapid. Discurile de vinil se pot deforma sau zgâria, iar acest lucru poate afecta drastic calitatea sunetului. Banda magnetică se uzează în timp și este vulnerabilă la magneți, care pot șterge sau distruge informațiile stocate pe bandă. Media digitale, cum ar fi discurile compacte, pot reda sunetul pe termen nelimitat și sunt mai durabile.

Sunetul este în mod natural un semnal analogic. Un semnal analogic este continuu, ceea ce înseamnă că nu există pauze sau întreruperi. Semnalele digitale nu sunt continue. Valorile specifice sunt folosite pentru a reprezenta informațiile. În cazul sunetului, o undă sonoră este reprezentată ca o serie de valori reprezentând înălțimea și volumul pe toată durata înregistrării. 

Sunt voci care susțin că metodele de înregistrare analogică sunt mai bune pentru a surprinde o imagine adevărată a sunetului. Înregistrările digitale pot pierde nuanțe subtile. Dar, pe măsură ce procesele de înregistrare digitală se îmbunătățesc, dispozitivele digitale pot folosi viteze mai mari cu o precizie mai mare. Deși semnalul nu este încă continuu, frecvența înaltă poate crea un sunet similar cu sursa originală. 

Un alt avantaj al suportului digital în comparație cu cel analogic este că poți face câte copii ale fișierului de sunet original dorești, fără a-l deteriora. Cu trecerea timpului, înregistrările analogice nu vor mai suna la fel de bine ca sunetul original. Dar nimic nu poate dăuna unui fișier digital, care va rămâne același, indiferent de cât timp a trecut sau de numărul de copii făcute.

Percepția asupra calității muzicale este oarecum subiectivă. Două persoane care ascultă aceeași muzică, folosind același echipament, pot avea opinii diferite despre calitatea înregistrării.

Sursa foto: shutterstock.com.

admin

Leave a Reply