Microfonie: ce este, cum se produce și cum se poate evita

Microfonie: ce este, cum se produce și cum se poate evita

microfonie

L-am auzit cu toții, zgomotul neplăcut al microfonului proiectat de difuzoare în timpul unui eveniment live. Se numește microfonie și, citind în continuare, vei afla cum se produce și cum se poate evita.

1. Ce este microfonia

Microfonia este o reacție acustică neplăcută între un microfon și unul sau mai multe difuzoare. Difuzoarele amplifică semnalul microfonului, iar apoi microfonul preia sunetul din difuzoare. Această „buclă” este continuă, iar sistemul se supraîncarcă, rezultând în zgomotul destul de dezagreabil.

2. De ce se face microfonie

Imaginează-ți, de exemplu, că plasezi un microfon în fața difuzorului. Dacă îl atingi, sunetul produs trece prin amplificator, iese din difuzor, reintră în microfon. Această „buclă” se întâmplă atât de repede încât își creează propria frecvență, pe care o auzi ca pe un sunet de urlet. Distanța dintre microfon și difuzoare are foarte mult de-a face cu frecvența acestuia, pentru că această distanță controlează cât de repede poate sunetul să circule prin sistem.

Înțelegerea microfoniei și cum ai putea să scapi de ea vine și cu experiența. Acest articol va ajuta la reducerea acesteia și va oferi strategii pentru a ajuta artiștii interpreți și tehnicienii audio să o elimine.

3. Cum se poate evita microfonia

După cum am spus, microfonia este un zgomot care trece rapid de la microfon la difuzor și face ca cele două să-l transmită înainte și înapoi din ce în ce mai mult până când sistemul se supraîncarcă. Această „buclă” face ca semnalul microfonului să fie distorsionat și difuzorul să proiecteze un zgomot de bâzâit sau șuierat.

Microfonia are loc numai atunci când microfonul preia un nivel critic de sunet de la difuzorul care proiectează semnalul microfonului și există câteva lucruri pe care ai putea să le faci pentru a o evita.

Microfonul nu este cel „vinovat”, așa că, chiar dacă te-ai gândit să-l schimbi, nu o face doar din acest motiv, pentru că oricare altul va reacționa exact la fel în condițiile potrivite (sau poate, în acest context, condiții nepotrivite).

Iată câțiva pași pe care poți să îi faci pentru a evita sau a reduce probabilitatea de producere a microfoniei.

Ține microfonul în spatele difuzoarelor principale pentru a minimiza sunetul care poate intra din nou în microfon. Dacă microfonul este în fața difuzoarelor, atunci zgomotul este aproape garantat. Acest lucru se poate observa atunci când un interpret sau un prezentator iese în mulțime și se poziționează în fața difuzoarelor. De cele mai multe ori rezultatul este acel sunet puternic, urât, țipător.

Utilizează un microfon cu un model polar unidirecțional (cardioid). Un microfon cardioid captează sunetul doar din direcția către care este îndreptat și anulează majoritatea zgomotului de fond. Păstrează monitoarele sau difuzoarele orientate în zona opusă aceleia spre care este poziționat. În schimb, microfoanele omnidirecționale captează sunetul din toate direcțiile în mod egal și nu au o zonă de respingere a sunetului. Este mult mai greu să împiedici sunetul să intre din nou într-un microfon omnidirecțional.

Așază microfonul aproape de sursa de sunet. Când reduci la jumătate distanța dintre sursa de sunet și microfon, dublezi nivelul presiunii sonore la microfon. Aceasta este o aplicare a legii invers – pătratică. Volumul crește înainte să apară microfonia (adică, permite sistemului tău de sunet să producă mai multă presiune sonoră înainte de a atinge un nivel unde ar putea să apară microfonia).

Cu alte cuvinte, mai simple, dacă ții microfonul mai aproape de sursa de sunet (gura ta, de exemplu) sunetul va fi mai puternic, așa că poți să reduci volumul din mixer.

Microfonia va avea loc la frecvențe diferite la volume diferite. Utilizează un egalizator sau secțiunea EQ a mixerului pentru a găsi frecvența problematică și redu acea frecvență. Există eliminatoare de microfonie disponibile în comerț care atenuează automat frecvențele în care acesta are loc. Trebuie să fii atent când le folosești, deoarece uneori pot merge prea departe și pot scoate frecvențele prea profund și putând face zgomotul să fie puțin „gol”.

Urmând acești pași ar trebui să reușești să elimini sau să diminuezi microfonia. În orice caz, este un lucru care ține și de experiență și, în timp, vei câștiga suficientă cât să poți s-o eviți cu succes.

Sursa foto: Pexels.com.

admin

Leave a Reply