Primul instrument muzical din lume sau geneza muzicală a universului uman

Primul instrument muzical din lume sau geneza muzicală a universului uman

flaut

Stevie Wonder spunea că: „muzica este o lume în sine, cu un limbaj pe care toți îl înțelegem”. Și adevărul este că nu ne putem imagina universul fără muzică. Dar când a apărut muzica în civilizația umană? Mulți ar răspunde că omul este o ființă creatoare și creativă, iar odată cu el a apărut și muzica. Mitologia greacă consideră că zeul Pam, fiul lui Hermes și al nimfei Dryopei este inventatorul primului instrument muzical din lume, flautul. Oare?

1. Care a fost primul instrument muzical din istoria umanității?

Realitatea este că nu poate asigura niciun istoric sau antropolog care a fost primul instrument muzical din lume. Cu toate acestea, arheologii au găsit un flaut din perioada Neandertală care are o vechime de peste 50.000 de ani. Acesta a fost sculptat din osul unui urs de peșteră și găsit în Slovenia, în 1995.

Oamenii de știință sunt de acord că nu există metode complet fiabile de a determina cronologia exactă a apariției  instrumentelor muzicale în diferite culturi. Compararea și organizarea instrumentelor în funcție de complexitatea lor poate fi înșelătoare, deoarece progresele instrumentelor muzicale au redus, paradoxal, complexitatea fenomenului. De exemplu, construcția tamburilor cu fante a implicat tăierea și scobirea unor arbori mari și viguroși.

Mai târziu, tobele cu fante au fost făcute prin creșterea tulpinilor de bambus, o sarcină mult mai simplă și la îndemâna oamenilor din vremuri îndepărtate. Descoperirile din perioada paleolitică sugerează că oamenii preistorici au folosit instrumente de sculptură și perforare pentru a crea primele instrumente muzicale folosite de om. Arheologii au descoperit flaute paleolitice sculptate din oase prin care au fost străpunse găuri laterale. Cu toate astea, muzeologii avertizează că este înșelătoare catalogarea evoluției instrumentelor muzicale în funcție de manoperă, deoarece culturile avansează în ritmuri diferite și au acces la diferite materii prime.

2. Cele mai vechi instrumente muzicale din lume – primele instrumente folosite de om

Deși nu cunoaștem când a fost inventată muzica, avem la îndemână dovezi care atestă câteva dintre primele instrumente muzicale inventate de om. Cu toate acestea, câteva au schimbat istoria artistic muzicală a societății de azi, de aceea merită fiecare câteva rânduri: 

  • trâmbița sau mai exact o pereche de trâmbițe sunt unele dintre cele mai vechi instrumente muzicale descoperite până acum. Au fost găsite în mormântul lui Tutankamon. De altfel, sunt singurele trâmbițe care au supraviețuit din Egiptul Antic și au o vechime de peste 3.000 de ani. Au fost descoperite în 1922 de arheologul Howard Carter în timpul unei săpături la faimosul mormânt. Ambele trâmbițe sunt gravate cu imagini decorative ale zeilor Ra, Ptah și Amon, printre cei mai importante figuri din panteonul egiptean. Mai mult, pe multe vase egiptene din dinastia veche apar flaute verticale, clarinete duble, harpe grațioase și diverse forme de tobe.
harpa
  • lira își are originea în Asia încă de pe vremea Greciei Antice. Instrumentele cu coarde erau proeminente în Evul Mediu european. Regiunile centrale și nordice foloseau în principal lăute, instrumente cu coarde cu gât, în timp ce regiunile din sud foloseau lire
  • denumirea de „litofon” este folosită pentru orice instrument muzical fabricat din pietre care produce note muzicale atunci când este lovit. Aceste tipuri de instrumente antice au fost descoperite în întreaga lume, unele dintre cele mai vechi exemple cunoscute provenind din Vietnam. Litofoanele din Vietnam se numesc Dan Da  și constau din 11 plăci mari de piatră, poziționate vertical una lângă alta. Cercetătorii au stabilit că pietrele au fost dăltuite și pot produce muzică prin lovire. Unul dintre cele mai cunoscute exemple de litofoane sunt Pietrele muzicale din Skiddaw. Pe parcursul a două secole, în jurul orașului Keswick din nordul Angliei au fost construite o serie de litofoane, cunoscute în întreaga țară.
  • în secolul al XVI-lea după Hr. a început să se pună din ce în ce mai mult accent pe estetică și frumos. Inventatorii și-au dat seama că aspectul unui instrument muzical este la fel de important ca și sunetele pe care le propagă.În această perioadă apare vioara inspirată din instrumente din Antichitate, precum rebecul sau viola da gamba
vioara

Primul instrument muzical din lume este încă căutat de arheologi și posibil așteaptă persoanele potrivite pentru a fi scos la suprafață. Este o provocare extraordinară să îți dai seama care dintre invențiile muzicale ale lumii au văzut pentru prima dată lumina soarelui, iar de altfel, nici nu contează deoarece, instrumentele amintite mai sus sunt precursoarele și poate, cele mai importante instrumente care au dezvoltat industria muzicală a lumii.

Sursă foto: Shutterstock.com.

admin

Leave a Reply